26 Μαρτίου 2025

Αντικαταστήστε το αλάτι – Ποιες «ανάλατες» εναλλακτικές νοστιμίζουν το φαγητό


Ποια θεωρούνται υποκατάστατα του αλατιού

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού έχει επιπτώσεις στην υγεία, υπάρχουν όμως οι λάτρεις του, που δεν μπορούν χωρίς αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, αν πρέπει να αποφύγετε το αλάτι αλλά δεν μπορείτε, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Ποια είναι εκείνα τα υποκατάστατα που μπορείτε να χρησιμοποιείσετε στο μαγείρεμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά το πολύ πέντε γραμμάρια αλατιού την ημέρα για τους ενήλικες. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πλειονότητα των Ευρωπαίων καταναλώνουν έως και έντεκα γραμμάρια αλατιού την ημέρα μέσω των τροφίμων. Η κατανάλωση πάρα πολύ αλατιού για μεγάλο χρονικό διάστημα συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εάν θέλετε να ελέγξετε την πρόσληψη αλατιού, θα πρέπει πρώτα απ ‘όλα να καταναλώνετε λιγότερα επεξεργασμένα προϊόντα και να μαγειρεύετε περισσότερο μόνοι σας.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μερικές γευστικές εναλλακτικές λύσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο αλατιού κατά το μαγείρεμα. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε αλάτι, αλλά δεν χρειάζεται να χάσετε τη γεύση και το μπαχαρικό.

Μπαχαρικά ως υποκατάστατο αλατιού

Το καρύκευμα δεν πρέπει απαραίτητα να σημαίνει αλάτισμα. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιήστε διαφορετικά μπαχαρικά ως υποκατάστατο αλατιού κατά το μαγείρεμα και έτσι αναπτύξτε όλο το φάσμα της γεύσης. Οι σκόνες μπαχαρικών είναι εύκολες στο χειρισμό και διαθέσιμες παντού.

Για τα λαχανικά:

  • Σκόνη τσίλι
  • Γλυκάνισο
  • Σκόρδο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Σπόροι μάραθου
  • Κάρδαμο

Για τα ψάρια και το κρέας

  • Λευκό πιπέρι
  • Μαυροπίπερο
  • Κάρυ σε σκόνη
  • Πάπρικα
  • Αγριοκύμινο
  • Μπαχάρι

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ