Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για σκορδαλιά που συνοδεύσει άψογα τον μπακαλιάρο σας
Η καλύτερη συνταγή για τη γνήσια σκορδαλιά με πατάτες για να συνοδεύσετε τον παραδοσιακό μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου.
Δείτε την συνταγή και το tip του Άκη Πετρετζίκη για να ετοιμάσετε την πιο νόστιμη σκορδαλιά που έχετε δοκιμάσει ποτέ:
Υλικά
- 750 γρ. πατάτες
- 1 κ.γ. αλάτι, χοντρό
- 175 ml ελαιόλαδο
- 3 σκ. σκόρδο
- 50 ml ξίδι, από λευκό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 3-4 κλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα νερό και 1 κ.γ. χοντρό αλάτι και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πατάτες.
- Ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και βράζουμε για 15-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμες, όταν τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και σπάνε.
- Παράλληλα, ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
- Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα σουρωτήρι και και τις σουρώνουμε καλά.
- Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η υγρασία τους. Προσοχή, δεν αφήνουμε παραπάνω γιατί δε θα μπορέσουμε να τις λιώσουμε.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και πολτοποιούμε ελαφρά τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο για πουρέ αλλά όχι τελείως.
- Προσθέτουμε στις πατάτες το μείγμα με το σκόρδο και ανακατεύουμε καλά.
- Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη σκορδαλιά στις προτιμήσεις μας.
- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και ελαιόλαδο.
- Προσοχή, όσο περνάει η ώρα η μυρωδιά του σκόρδου γίνεται πιο έντονη και η σκορδαλιά σφίγγει περισσότερο.