Το κέικ μήλου με γλάσο είναι ένας υπέροχος συνδυασμός υγρασίας, γεύσης και άρωμα κανέλας που θα σε ξετρελάνει. Τα κομματάκια μήλου μέσα στο αφράτο μείγμα προσθέτουν υφή, ενώ το γλάσο βανίλιας το απογειώνει γευστικά!
Κέικ μήλου με γλάσο βανίλιας Υλικά:
Για το κέικ:
- 2 μεγάλα αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 120 ml ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ήπιο
- 100 ml γάλα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 2-3 μήλα (κομμένα σε κυβάκια, προαιρετικά με λίγη κανέλα)
Για το γλάσο:
- 150 γρ. άχνη ζάχαρη
- 2-3 κ.σ. γάλα ή κρέμα γάλακτος
- 1/2 κ.γ. βανίλια
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 175°C (αντιστάσεις).
- Σε ένα μπολ, χτυπάς τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτεις το λάδι, το γάλα και τη βανίλια και συνεχίζεις το χτύπημα.
- Κοσκινίζεις τα στερεά υλικά (αλεύρι, μπέικιν, σόδα, κανέλα, αλάτι) και τα ενσωματώνεις σιγά-σιγά στο μείγμα.
- Προσθέτεις τα κομματάκια μήλου και ανακατεύεις απαλά.
- Ρίχνεις το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (ιδανικά μακρόστενη ή στρογγυλή).
- Ψήνεις για 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.
- Αφήνεις να κρυώσει καλά πριν βάλεις το γλάσο.
Για το γλάσο:
Ανακατεύεις την άχνη, τη βανίλια και το γάλα μέχρι να γίνει ένα λείο, παχύρρευστο μείγμα και το περιχύνεις πάνω από το κρύο κέικ.
Χρόνος παρασκευής:
- Προετοιμασία: 15-20 λεπτά
- Ψήσιμο: 50-60 λεπτά
- Σύνολο: ~1 ώρα και 15 λεπτά
Tips:
- Αν θες έξτρα άρωμα, μπορείς να προσθέσεις λίγο μοσχοκάρυδο ή γαρύφαλλο.
- Το κέικ φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο έως και 4 μέρες.
- Αν σου αρέσουν οι ξηροί καρποί, πρόσθεσε λίγα καρύδια ή αμύγδαλα στο με