Το γλυκό του κουταλιού νεράντζι είναι μια από τις πιο αρωματικές και αγαπημένες παραδοσιακές ελληνικές λιχουδιές. Χαρακτηρίζεται από το έντονο άρωμα των εσπεριδοειδών και τη γλυκόπικρη γεύση του, που το κάνουν ιδανικό συνοδευτικό για παγωτό, γιαούρτι ή ακόμα και ως σκέτη λιχουδιά με έναν ελληνικό καφέ. Η διαδικασία παρασκευής του απαιτεί υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ανταμείψει!
Γλυκό του κουταλιού νεράντζι – Υλικά
- 10-12 μέτρια νεράντζια
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 βανιλίνη ή 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία των νεραντζιών
- Πλένουμε καλά τα νεράντζια και ξύνουμε ελαφρώς τη φλούδα τους με έναν τρίφτη για να αφαιρέσουμε την εξωτερική πικράδα.
- Τα κόβουμε σε 4 ή 6 κομμάτια το καθένα και αφαιρούμε προσεκτικά την ψίχα, κρατώντας μόνο τη φλούδα.
- Τυλίγουμε κάθε κομμάτι φλούδας σε ρολάκι και τα στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα ή μια κλωστή.
-
Ξεπίκρισμα
- Βάζουμε τις φλούδες σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και τις βράζουμε για 5-7 λεπτά.
- Πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 3-4 φορές, αλλάζοντας το νερό κάθε φορά.
- Στραγγίζουμε τις φλούδες και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
-
Βράσιμο με το σιρόπι
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τις φλούδες νεραντζιού και αφήνουμε το γλυκό να σιγοβράσει για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
- Λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και, αν θέλουμε, τη βανιλίνη ή την κανέλα για επιπλέον άρωμα.
-
Αποθήκευση
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει ελαφρώς και το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
- Διατηρείται εκτός ψυγείου σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.
Tips για τέλειο γλυκό νεράντζι
- Αποστείρωση βάζων: Για να διατηρηθεί το γλυκό περισσότερο, αποστειρώστε καλά τα βάζα με βραστό νερό πριν τη χρήση.
- Έλεγχος του δεσίματος: Για να βεβαιωθείτε ότι το σιρόπι έχει δέσει σωστά, ρίξτε μια σταγόνα σε ένα κρύο πιάτο. Αν σταθεροποιείται και δεν απλώνεται, είναι έτοιμο!
- Ιδανικό συνοδευτικό: Δοκιμάστε το πάνω σε παγωτό βανίλια ή γιαούρτι για μια απολαυστική γευστική εμπειρία!