Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά. Αυτή η εκδοχή χωρίς τηγάνισμα είναι πιο ελαφριά, αλλά εξίσου νόστιμη, αφού οι μελιτζάνες και οι πατάτες ψήνονται αντί να τηγανιστούν. Έτσι, διατηρούμε την αυθεντική γεύση, αλλά με λιγότερα λιπαρά και πιο υγιεινό αποτέλεσμα.
Μουσακάς: Χρόνος παρασκευής
- Προετοιμασία: 30 λεπτά
- Ψήσιμο: 50 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά
Υλικά
(Για ένα ταψί 6-8 μερίδων)
Για τη βάση:
- 2 μεγάλες μελιτζάνες
- 2 μέτριες πατάτες
- 2 κολοκύθια (προαιρετικά)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Για τον κιμά:
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 400 γρ. ντομάτα τριμμένη
- 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
- Αλάτι, πιπέρι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ:
- 500 ml γάλα
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 1 αυγό
- 1/2 φλ. τριμμένο τυρί (προαιρετικά)
- Αλάτι, μοσχοκάρυδο
Μουσακάς: Εκτέλεση
-
Προετοιμασία λαχανικών:
- Κόβουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τα κολοκύθια σε φέτες.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά.
-
Παρασκευή κιμά:
- Σε μια κατσαρόλα, σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι.
- Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
-
Παρασκευή μπεσαμέλ:
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ρίχνουμε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
- Προσθέτουμε αλάτι, μοσχοκάρυδο και το αυγό χτυπημένο. Αν θέλουμε, προσθέτουμε τυρί.
-
Συναρμολόγηση:
- Σε ένα ταψί, στρώνουμε πρώτα τις πατάτες, μετά τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια.
- Προσθέτουμε τον κιμά και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
- Ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.