Ο “τρελός” με το bazooka… Ένας άνδρας καταστρέφει άρματα και διμοιρία


O Γουλίαμ Άντολφ Σόντερμαν γεννήθηκε το 1912 στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Το 1943 κατατάχθηκε στον στρατό και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Στις 17 Δεκεμβρίου 1944 βρέθηκε ως χειριστής bazooka να μάχεται κατά των γερμανικών τεθωρακισμένων στις χιονισμένες Αρδέννες.

Ο Σόντερμαν ήταν υποδεκανέας και επικεφαλής στοιχείου bazooka. Υπηρετούσε στον Λόχο Κ του 9ου Συντάγματος Πεζικού της 2ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ. Ο Σόντερμαν ήταν ένας γενναίος και φιλότιμος άνδρας που δεν υποχωρούσε εύκολα.

Το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου 1944, όταν η 12η Μεραρχία Πάντσερ των SS επιτέθηκε κατά των 515 Αμερικανών στρατιωτών που φρουρούσαν την στρατηγικής σημασίας διασταύρωση στο Ρόζενρατ (σημερινό Μπίλινγκεν) του Βελγίου, ο Σόντερμαν ενέδρευε μαζί με τον προμηθευτή του.

Τα γερμανικά πυρά όμως τραυμάτισαν τον δεύτερο. Ο Σόντερμαν έμεινε μόνος αλλά δεν υποχώρησε. Παρέμεινε όλη τη νύκτα στη θέση του περιμένοντας, ολομόναχος. Όταν μια φάλαγγα γερμανικών αρμάτων πλησίασε αυτός έβαλλε κατά του προπορευόμενου και το κατέστρεψε. Το άρμα αναφέρετε ως Pz V Panther, αλλά άλλες πηγές αναφέρουν ότι επρόκειτο για καταστροφέα αρμάτων Jagdpanzer IV.

Την αυγή της επομένης, 18ης Δεκεμβρίου, μια ακόμα γερμανική φάλαγγα αρμάτων επιχείρησε να εξέλθει από παρακείμενο δάσος. Και πάλι όμως ο Σόντερμαν, όρθιος, αγνοώντας τα πυρά, έβαλε κατά του προπορευόμενου άρματος με το bazooka του, καταστρέφοντάς το και ακινητοποιώντας τα άλλα άρματα που δεν μπορούσαν να περάσουν λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους.

Κατόπιν ο Σόντερμαν κινήθηκε προς τις θέσεις άμυνας του τάγματός του καθώς ακουγόταν σφοδρά πυρά. Εκεί είδε τους Γερμανούς να έχουν λυγίσει την άμυνα του Λόχου Α και να βρίσκονται ενώπιον των θέσεων των συναδέλφων τους του Λόχου Κ.

Εντόπισε δε μια γερμανική διμοιρία να πλησιάζει. Αμέσως σήκωσε το τυφέκιο Μ1 που διέθετε και άνοιξε ταχύ και αποτελεσματικό πυρ. Οι Γερμανοί αιφνιδιάστηκαν. Αρκετοί σκοτώθηκαν και οι άλλοι τράπηκαν σε φυγή. Για «επιδόρπιο», δε, εκτόξευσε μια ρουκέτα με το bazooka του εναντίον τους, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις.

Στο μεταξύ το τάγμα του διατάχθηκε να υποχωρήσει. Ο λόχος του όμως δεν είχε προλάβει να απαγκιστρωθεί όταν ακούστηκαν και πάλι γερμανικά άρματα να πλησιάζουν. Ο Σόντερμαν, χωρίς κανείς να του το ζητήσει, ανέλαβε να καλύψει μόνος του, με το bazooka του, την υποχώρηση των συναδέλφων του.

Και πάλι στάθηκε απέναντι στα εχθρικά άρματα και με μια βολή έπληξε το προπορευόμενο. Αυτή τη φορά όμως δεν στάθηκε τυχερός. Βολές από τα πολυβόλα των γερμανικών αρμάτων τον τραυμάτισαν σοβαρά στον δεξιό ώμο. Αδυνατώντας να πολεμήσει, σύρθηκε αιμόφυρτος στις αμερικανικές γραμμές και κατάφερε να διασωθεί.

Ο Σόντερμαν επέζησε. Τιμήθηκε μάλιστα με το ανώτατο αμερικανικό παράσημο, το Μετάλλιο της Τιμής, από τον πρόεδρο Τρούμαν αυτοπροσώπως.

Αποστρατεύθηκε, νυμφεύθηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Πέθανε ήσυχός, το 1980, στην πόλη του, το Γουέστ Χέβεν του Κονέκτικατ. Προς τιμή του, το 2000, ένα πολεμικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού έλαβε το όνομα του.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ