Το σταυρόλεξο της αναβάθμισης από τον οίκο Moody’s – Τι σημαίνει για την πραγματική οικονομία


Ο χρηματοπιστωτικός σύμβουλος επιχειρήσεων Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης ανέλυσε στο Newsbomb τι σημαίνει η αναβάθμιση από την Moody’s

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Ratings, ο τελευταίος των «μεγάλων» που στερούσε ακόμα την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, σβήνοντας οριστικά το «στίγμα» που άφησε στη χώρα η κρίση χρέους.

Τι σημαίνει όμως αυτό για την ελληνική οικονομία, τόσο σε επενδυτικό επίπεδο, όσο και σε πρακτικό;

«Έστω και ένδεκα μήνες μετά την αναβάθμιση της S&P, ήρθε και η πολυπόθητη αναβάθμιση από την Moody’s. Αναμφιβόλως, πρόκειται για θετικό γεγονός, έστω και αν ο ξένος οίκος δεν βιάσθηκε να κάνει την ανακοίνωσή του, αναμένοντας τόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της προτάσεως μομφής όσο και -κυρίως- τη νέα σύνθεση της κυβερνήσεως. Η τοποθέτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη ως διαδόχου του Κωστή Χατζηδάκη λειτουργεί ως απόλυτη διαβεβαίωση των αγορών για την πιστή συνέχιση της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, άνευ εκπλήξεων για τους κατόχους του ελληνικού χρέους και τους -λίγους έστω- επενδυτές του Χ.Α», εξηγεί στο Newsbomb o χρηματοπιστωτικός σύμβουλος επιχειρήσεων Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης.

Στη συνέχεια προβαίνει σε σύγκριση με την προγενέστερη ανακοίνωση από την S&P και υπογραμμίζει:

«Μάλιστα, αν συγκρίνουμε την ανακοίνωση της Moody’s με αυτήν της S&P θα δούμε ότι, παρά την παρέλευση 11 μηνών, είναι σχεδόν ίδιες. Το προφίλ του χρέους και η «υγεία» του τραπεζικού συστήματος είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος των ξένων οίκων μαζί, βεβαίως, με την μόνιμη επωδό περί μεταρρυθμίσεων σε άλλους τομείς εκτός της οικονομίας. Βεβαίως, η μόνη σχετική μεταρρύθμιση είναι η έναρξη εφαρμογής του νέου δικαστικού χάρτη, για τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέδειξε ασυνήθιστη πυγμή. Δεν πρόκειται για ριζική μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, αλλά σαφώς πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, την οποία πιστώνεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία, μετά και την πρόσφατη τοποθέτηση νέου Γεν. Γραμματέα, φαίνεται να συνιστά μια ικανή και στοχοπροσηλωμένη ομάδα. Είμαι βέβαιος ότι η κατάργηση των ειρηνοδικείων, που είχαν αναλάβει την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη, ήταν μια πράξη υψηλού συμβολισμού που δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ξένους αναλυτές».

Ωστόσο σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb o κ. Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης οι ξένοι παρατηρητές μπορούν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και διεισδυτικοί σε θέματα που τους ενδιαφέρουν (όπως είναι η ταχεία και ασφαλής απονομή δικαιοσύνης), αλλά μάλλον αδιαφορούν για την πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος πολίτης, ο οποίος αντιμετωπίζει μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα, η οποία σιγά-σιγά αδιαφορεί πλήρως για το όποιο επικοινωνιακό πλεονέκτημα προσφέρουν οι δείκτες των διεθνών οίκων αξιολογήσεως.

Η σκληρή αλήθεια

«Η σκληρή αλήθεια είναι ότι, με ή χωρίς την αναβάθμιση της Moody’s, η καθημερινότητα θα συνεχίσει να είναι πολύ δύσκολη, όπως ακριβώς συνέβη και τους προηγούμενους 11 μήνες παρά την αναβάθμιση της S&P!
– Ούτε τα ενοίκια θα μειωθούν, ούτε η ακρίβεια στα ράφια των super-markets θα ανασχεθεί, ούτε το κόστος της ενέργειας!
– Ούτε η γραφειοκρατία θα μειωθεί, ούτε η εγκληματικότητα θα ανασχεθεί, ούτε η διάχυτη διαφθορά θα εξαλειφθεί!
– Ούτε η φοροεπιδρομή θα πάψει να τροφοδοτεί τα δήθεν υπερπλεονάσματα που κάνουν τους ξένους αναλυτές να χαίρονται! Δυστυχώς αυτά τα υπερ-πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα μιας παράλογης και αντιαναπτυξιακής φορολογικής πολιτικής, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η κυριαρχία των εμμέσων φόρων και η διπλο-τριπλο-φορολόγηση, κυρίως εις βάρος των χαμηλών εισοδημάτων.
– Ούτε θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί που επισπεύδουν οι servicers παρ’ ότι ήδη τα ξένα funds έχουν αποσβέσει το κεφάλαιο που επένδυσαν για να αγοράσουν τα «κόκκινα δάνεια»!
– Ούτε το τραπεζικό σύστημα θα αλλάξει νοοτροπία για να χρηματοδοτήσει την παραγωγή. Κάθε 3μηνο τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος θα συνεχίσουν να δείχνουν -για όσους θέλουν και μπορούν να τα διαβάσουν- ότι το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων- δηλαδή οι μικρομεσαίες -υποχρηματοδοτείται οδηγούμενο, αργά αλλά σταθερά στην απαξίωση και στο κλείσιμο. Προφανώς, τις νέες καλοπληρωμένες θέσεις θα τις φέρει ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης για την προώθηση της καινοτομίας! Στην ανάγκη, θα βοηθήσουν και μερικές προσλήψεις στο κράτος», καταλήγει.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ