Καθολικός επίσκοπος βίαζε επί δύο χρόνια μια μοναχή – Για πρώτη φορά στα χρονικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες


Μια πρωτοφανή στα χρονικά της Ινδίας υπόθεση χειρίζονται εδώ και περίπου ένα μήνα οι διωκτικές αρχές. Γιατί μπορεί στη χώρα οι βιασμοί να αποτελούν ένα εξαιρετικά συχνό αδίκημα ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε επισήμως υπόθεση στην οποία το θύμα ήταν μια καθολική μοναχή και φερόμενος θύτης ένας επίσκοπος ο οποίος μάλιστα συνελήφθη. Αυτό βέβαια όχι γιατί τέτοια αδικήματα σπανίζουν αλλά γιατί συνήθως δεν καταγγέλλονται. Ή όταν καταγγέλλονται «θάβονται».

Και σίγουρα δεν πρόκειται για μια ασυνήθιστη υπόθεση στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας. Μόλις πριν από περίπου ένα μήνα άλλωστε, ο Πάπας Φραγκίσκος αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια πως η σεξουαλική κακοποίηση μοναχών αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα. Για το οποίο όμως ουδέποτε ελήφθησαν μέτρα…

«Μόλις μπήκα στο δωμάτιο με τράβηξε επάνω του…Ήμουν μουδιασμένη και τρομοκρατημένη. Έκανα ό,τι μπορούσα για να ξεφύγω αλλά ήταν μάταιο. Με βίασε με τον πιο βίαιο τρόπο»
Επιστολή μοναχής, Ιανουάριος 2018

Σπάνια υπόθεση
Πώς όμως αυτή η υπόθεση κατάφερε να προχωρήσει και ο 55χρονος Επίσκοπος να κινδύνει τώρα να καταδικαστεί σε ισόβια;

Την Τρίτη, όπως αναφέρει ο Guardian η εισαγγελία στην Κεράλα απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του καθολικού επισκόπου Φρανκο Μουλακάλ για βιασμό, παρα φύση βιασμό, παράνομη κατακράτηση και κακοποίηση. Σύμφωνα με δικογραφία 100 σελίδων που έχει σχηματιστεί, ο 55χρονος βίασε συνολικά εννέα φορές τη μοναχή σε διάστημα δύο ετών. Ο πρώτος βιασμός διαπράχθηκε το 2014 και έκτοτε η γυναίκα βιάστηκε ξανά και ξανά από τον Επίσκοπο ο οποίος κατηγορείται επίσης πως την κρατούσε αιχμάλωτη για σημαντικά χρονικά διαστήματα.

«Η απαγγελία κατηγοριών θα μείνει στην ιστορία ως η πιο σπάνια υπόθεση κατά την οποία ένας Επίσκοπος πρόκειται να περάσει από δίκη βάσει της καταγγελίας μιας μοναχής που είναι υφιστάμενή του» σχολιάζεται σε σχετική ανάρτηση που έγινε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης Save Our Sisters (Σώστε τις αδερφές μας) μέλη της οποίας είναι μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ινδία.

Επίσης όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, για την συγκεκριμένη υπόθεση έχουν καταθέσει συνολικά 83 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ένας Καρδινάλιος, τρεις Επίσκοποι, 11 ιερείς, 25 μοναχές.

Ο επίσκοπος ωστόσο αρνείται όλες τις κατηγορίες σε βάρος του.

FILE – In this Sept. 19, 2018 file photo, bishop of the Indian city of Jalandhar, Franco Mulakkal, center, leaves after being questioned by police in Kochi, India. Indian authorities charged the Roman Catholic bishop on Tuesday with repeatedly raping a nun in her rural convent, a case that helped make the sexual abuse of nuns a major issue in the church. (AP Photo/Prakash Elamakkara, File)

«Με βίασε με τον πιο βίαιο τρόπο»
Η μοναχή καταγγέλλει πως οι επιθέσεις σημειώθηκαν στη μονή όπου ζει η οποία βρίσκεται μέσα σε μια δασώδη έκταση της Κεράλα όπου ζουν περισσότεροι από 20 εκατ Καθολικοί.

Η πρώτη καταγγελία σε βάρος του Επισκόπου, σύμφωνα με τους New York Times, έγινε από το θύμα τον Ιανουάριο του 2017. Η γυναίκα απευθύνθηκε στα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα και αναγκάστηκε να εξιστορήσει τις τραυματικές εμπειρίες του βιασμού της συνολικά 12 φορές, σε 12 διαφορετικά άτομα. Κάποιοι της υποσχέθηκαν πως θα ληφθούν μέτρα για την προστασία της και σε βάρος του Επισκόπου ενώ άλλοι προσπάθησαν να την αποθαρρύνουν από το να καταγγείλει τους βιασμούς της στην αστυνομία.

Μια από τις μοναχές που διαμαρτυρήθηκε για την συγκάλυψη της υπόθεσης κατηγορείται από το ποίμνιο του Επισκόπου ότι παραβιάζει τους κανόνες της μοναστικής ζωής.

«Μόλις μπήκα στο δωμάτιο με τράβηξε επάνω του…Ήμουν μουδιασμένη και τρομοκρατημένη. Έκανα ό,τι μπορούσα για να ξεφύγω αλλά ήταν μάταιο. Με βίασε με τον πιο βίαιο τρόπο», γράφει ο μοναχή σε επιστολή που απέστειλε τον Ιανουάριο του 2018 στον Αρχιεπίσκοπο Τζιαμπατίστα Ντικουάτρο, εκπρόσωπο του Πάπα στην Ινδία.

Και πάλι όμως η Εκκλησία δεν ανέλαβε δράση σε βάρος του φερόμενου δράστη. Ούτε όμως και η αστυνομία στην οποία η γυναίκα κατέφυγε τελικά τον Ιούνιο του 2018. Αφού δηλαδή περίμενε από την Καθολική Εκκλησία, επί ενάμιση χρόνο, να αναλάβει δράση. Και η αστυνομία όμως δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση, πιθανότατα, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, εξαιτίας των πιέσεων που ασκούσαν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στους κόλπος της Καθολικής Εκκλησίας.

Προσπάθειες συγκάλυψης και υποδοχή ήρωα για τον Επίσκοπο
Τελικά πέρυσι το φθινόπωρο πέντε μοναχές διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κεράλα. «Δικαιοσύνη για τις μοναχές» έγραφε το πανό που είχαν υψώσει και στο οποίο εικονιζόταν η Παρθένος Μαρία να κρατά το άψυχο κορμί μιας μοναχής.

Οι μοναχές είχαν αποφασίσει να αναλάβουν δράση, αψηφώντας, όπως λένε τις αφόρητες πιέσεις που τους ασκούσαν ιερωμένοι, προκειμένου να σιωπήσουν.

Τελικά ο Επίσκοπος συνελήφθη τον Σεπτέμβριο αλλά σύντομα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση εξαιτίας και της σθεναρής στήριξης που είχε από ανώτατους ιεράρχες.

Κατά την έξοδό του από τη φυλακή τον Οκτώβριο του 2018 οι υποστηρικτές του τον έραναν με ροδοπέταλα. Επέστρεψε κανονικά στη μητρόπολή του και το ποίμνιό του τού είχε προετοιμάσει ένα εγκάρδιο καλωσόρισμα με πανό και χειροκροτήματα.

The New York Times, The Guardian

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ