«Καταπέλτης» ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση Novartis είναι “στημένη” από την Κυβέρνηση με εμπλοκή δικαστικών
«Έχω την τιμή να είμαι ο πρώτος που σταμάτησε δραστικά την σπατάλη εκατομμυρίων από την αχρείαστη συνταγογράφηση φαρμάκων», είπε ο κ. Λοβέρδος στην αρχική του τοποθέτηση για την υπόθεση.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ενδείξεις για παθητική δωροδοκία, ξεκαθάρισε πως το πρόσωπο που είπε ότι τον δωροδοκούσε, του ήταν άγνωστο. «Είναι ψέματα ότι ερχόταν ο κ. Φρουζής στο γραφείο μου. Δεν είχε έρθει ποτέ!», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως δεν έχει βρεθεί τίποτα εις βάρος του, λέγοντας χαρακτηριστικά «με έχουν ψάξει 2,5 χρόνια και δεν έχουν βρει το παραμικρό».
Υποστήριξε πως όλα τα φάρμακα στη θητεία του στο Υπουργείο Υγείας τιμολογούνταν με βάση τις χαμηλότερες τιμές τους στις χώρες της Ε.Ε., ενώ ακολουθούνταν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
«Συντηρείται μία συζήτηση βασισμένη σε μπούρδες και συκοφαντίες», συμπλήρωσε σε έντονο ύφος.
Επανέλαβε πως θα είναι ο πρώτος που θα ψηφίσει την άρση της ασυλίας του, δεσμευόμενος πως δεν θα χρησιμοποιήσει κανένα μέσο για να σταματήσει τη διαδικασία. «Έχω κάνει τρεις μηνύσεις στους ψευδομάρτυρες και θα κάνω κι άλλες», συμπλήρωσε.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε την υπόθεση μία πολιτική σκευωρία με οικονομική συναλλαγή.
Εξαπολύοντας “πυρά” κατά του Μαξίμου, είπε πως «είναι στημένη υπόθεση από την Κυβέρνηση, με εμπλοκή δικαστικών», ενώ καταλόγισε σκοπιμότητα εν όψει εκλογών.
Για ποιους συνεχίζεται η έρευνα για την υπόθεση Novartis
Ταυτόχρονα, η έρευνα συνεχίζεται για τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.
Στο αρχείο για Βενιζέλο, Πικραμμένο, Λυκουρέντζο, Κουτρουμάνη
Αντιθέτως, η υπόθεση Novartis μπαίνει στο αρχείο για τον Παναγιώτη Πικραμμένο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, αύριο θα κληθούν 20 -30 μη πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να καταθέσουν ως δυνάμει ύποπτοι (ανωμοτί) για την τέλεση των αδικημάτων της δωροδοκίας και πιθανό ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμούς
Αυτό που είναι σαφές όμως από την μέχρι στιγμής διερεύνηση είναι:
Πρώτον, ότι δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμό κάποιου από τους πολιτικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Novartis, ούτε σε στενό συγγενικό πρόσωπο ή συνεργάτη, τόσο σε λογαριασμούς στο εξωτερικό όσο και στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Αυτό είναι το βασικό.
Η υπόθεση Novartis πυροδοτεί οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση
Το δεύτερο είναι ότι η υπόθεση Novartis θα πυροδοτήσει οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση καθώς η αντιπολίτευση θα κάνει λόγο για σκανδαλολογία και για σκευωρία που χρησιμοποιείται εν όψει εκλογών από την κυβερνητική πλειοψηφία. Θυμίζοντας την γνωστή ρήση Πολάκη ότι πρέπει να μπει κάποιος φυλακή για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για την υπόθεση Novartis έχουν μπει – βάσει αμφιλεγόμενων καταθέσεων από ανώνυμους μάρτυρες που έχουν τεθεί σε καθεστώς προστασίας – δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και οι πρώην υπουργοί Ευάγγελος Βενιζελος, Αδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης.
Βενιζέλος: Η υπόθεση συνιστά παραβίαση των διατάξεων περί Εσχάτης Προδοσίας
Χαρακτηριστική των αντιδράσεων που θα προκαλέσει η άσκηση ποινικών διώξεων είναι η πρόσφατη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η υπόθεση συνιστά παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί Εσχάτης Προδοσίας.
«Όπως έχω πει στη Βουλή εδώ και ένα χρόνο και παραπάνω, το Φεβρουάριο του 2018 συνιστά παραβίαση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα περί εσχάτης προδοσίας. Γιατί έχουμε συστηματική αλλοίωση των θεσμών προκειμένου να προσβληθεί ο πυρήνας τους, στον οποίο ανήκει και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτό έχει αποδειχθεί, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, έχουν βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο. Ισως κάποιοι σκέπτονται ότι δεν μπορεί να κλείσει έτσι η υπόθεση, χρειάζεται μία μικρή εντυπωσιακή κίνηση, έστω για λίγα εικοσιτετράωρα, χωρίς ουσία, αλλά αυτό θα είναι η πλήρης επιβεβαίωση της αδυναμίας τους να διαχειριστούν αυτό που ονόμασαν το «μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών», το οποίο απεδείχθη ότι είναι πράγματι ένα πάρα πολύ μεγάλο σκάνδαλο από πλευράς θεσμικής, δηλαδή από πλευράς αλλοίωσης των θεσμών που προκαλεί η κυβέρνηση με ελάχιστους κρίκους που έχει στο δικαστικό σώμα», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμούς
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη έχει καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά ορισμένων μόνο από τους δέκα πολιτικούς, με επιβαρυντικά στοιχεία μόνο τις υπάρχουσες καταθέσεις και κάποια έγγραφα, όπως ανταλλαγές μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις.
Διαφωνίες μεταξύ των δικαστών
Η εξέλιξη της έρευνας για την υπόθεσηNovartis, το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς κανενός πολιτικού, η αμφισβητούμενη αξιοπιστία των μαρτύρων και η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί την υπόθεση εκλογικά, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Δικαιοσύνη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι 3 εισαγγελικοί λειτουργοί, που είχαν ρόλο στις έρευνες ώς σήμερα, έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραιτηθεί από την υπόθεση. Η πιο θορυβώδης και υπονομευτική για την αξιοπιστία των ερευνών της Δικαιοσύνης ήταν η παραίτηση της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, που κατήγγειλε παρεμβάσεις και αντιθεσμικές πρακτικές, φωτογραφίζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ράικου παραιτήθηκε κάνοντας λόγο για δράση ενός Ρασπούτιν που κατηύθυνε τα δημοσιεύματα σε βάρος της, και προσθέτοντας για το πώς δρούσε ο ανώνυμος Ρασπούτιν που όλοι κατάλαβαν οτι εννοούσε τον κ. Παπαγγελόπουλο. Η κ. Ράικου υποστήριξε ότι δεχόταν διαρκείς παρεμβάσεις, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, όταν (ο Ρασπούτιν) εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος«νταβατζή» επιχείρησε να της υποδείξει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης. Και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε: «άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».
Παραιτήσεις Εισαγγελέων λόγω πιέσεων άνωθεν
Την παραίτησή του υπέβαλε όμως και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, αντιδρώντας σε δημοσιεύματα ότι δήθεν αρνήθηκε να πάρει στοιχεία που ήθελαν να δώσουν οι αμερικανικές αρχές στους Ελληνες δικαστές. Πηγές που έχουν γνώση του φακέλλου της υπόθεσης, υποστηρίζουν ότι η έρευνα των Αμερικανών δεν έχει προσδώσει στοιχεία επιβαρυντικά για πολιτικά πρόσωπα στη χώρα μας, ούτε έχουν αποσταλεί τέτοια στοιχεία. Μάλιστα, το ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές για εμπλοκή πολιτικών στον σκάνδαλο, μετέφερε προσωπικά στους Αδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα ο ίδιος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ.
Eν τω μεταξύ ανακοίνωση για την υπόθεση Novartis εξέδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Με αφορμή πρόσφατες τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων που προσβλητικά στρέφονται κατά των εισαγγελικών λειτουργών που διαβίβασαν στη Βουλή με τη νόμιμη διαδικασία και προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων τη σχετική δικογραφία που αφορά την υπόθεση NOVARTIS, χαρακτηρίζοντάς τους επίορκους, διαπράττοντες το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει για άλλη μια φορά ότι η Έλληνες Εισαγγελείς ασκούν το συνταγματικό τους καθήκον υπό αντίξοες συνθήκες, με πλήρη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, μοναδικό γνώμονα δε των εκάστοτε χειρισμών τους επί εκκρεμών υποθέσεων αποτελεί η συλλογή και αξιοποίηση αποδεικτικών στοιχείων προς το σκοπό της ανεύρεσης της ουσιαστικής αλήθειας και ουχί η εξυπηρέτηση πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων ως ατυχώς, αβασανίστως και επικινδύνως για τη δημοκρατία τους καταλογίζεται».