Μπάμιες με κοτόπουλο στο φούρνο


Οι μπάμιες με κοτόπουλο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό γεμάτο αρώματα και γεύση. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την απλότητα με την υγιεινή διατροφή, καθώς οι μπάμιες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Το μαγείρεμα στο φούρνο δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά, καθώς τα υλικά δένουν αρμονικά, δημιουργώντας ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.

Μπάμιες με κοτόπουλο στο φούρνο – Χρόνος Παρασκευής

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 1 ώρα και 10 λεπτά
  • Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 800 γρ. μπάμιες
  • 600 γρ. κοτόπουλο (μπούτι ή στήθος σε κομμάτια)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ κουταλάκι κύμινο (προαιρετικά)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  • Μπάμιες- προετοιμασία: Πλένουμε καλά τις μπάμιες, τις καθαρίζουμε αφαιρώντας το πάνω μέρος χωρίς να κόψουμε πολύ βαθιά. Τις ραντίζουμε με λεμόνι και τις αφήνουμε για 15 λεπτά στον ήλιο ή σε ένα σουρωτήρι.
  • Σοτάρισμα κοτόπουλου: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
  • Σβήσιμο με κρασί & ντομάτα: Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, τη δάφνη και το κύμινο. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
  • Συναρμολόγηση & ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα ταψί τοποθετούμε τις μπάμιες, το κοτόπουλο και τη σάλτσα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό αν χρειαστεί.
  • Ψήσιμο: Ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του και οι μπάμιες να έχουν μαλακώσει.
  • Σερβίρισμα: Σερβίρουμε ζεστό, συνοδεύοντας με χωριάτικο ψωμί και φέτα.

Tips για τέλειο αποτέλεσμα

  • Αποφυγή γλίτσας: Το ράντισμα της μπάμιας με λεμόνι βοηθάει να μην βγάλουν τη χαρακτηριστική τους γλίτσα.
  •  Μυστικό νοστιμιάς: Αντί για νερό, προσθέστε λίγο ζωμό κοτόπουλου για πιο πλούσια γεύση.
  • Καραμελωμένες μπάμιες: Αν θέλετε πιο γλυκιά γεύση, ψήστε τις μπάμιες για 10 λεπτά στο φούρνο πριν τις ανακατέψετε με τη σάλτσα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ