6 Απριλίου 2025

Η κυπριακή κoυμανταρία, το «κρασί των θεών» αναβιώνει


Η κουμανταρία της Κύπρου είναι το παλαιότερο καταγεγραμμένο κρασί στον κόσμο με τον Όμηρο και τον Ευριπίδη να το έχουν εξυμνήσει για την εξαιρετική του ποιότητα πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια. Κατέχει επίσης, το ρεκόρ του παλαιότερου προϊόντος «Με ονομασία προέλευσης» και οι παραγωγοί του υπόσχονται τώρα να του δώσουν μία «δεύτερη ζωή»

Η κυπριακή κουμανταρία είναι το παλαιότερο καταγεγραμμένο κρασί στον κόσμο με τον Όμηρο και τον Ευριπίδη να το έχουν εξυμνήσει για την εξαιρετική του ποιότητα πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια. Παρά την πλούσια κληρονομιά του ωστόσο, το γλυκό κρασί δυσκολεύεται να βρει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά. Τώρα, μια σειρά από μικρο-οινοποιεία σε αυτό το νησιωτικό έθνος της ανατολικής Μεσογείου αναβιώνουν τις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής του και δίνουν στην κουμανταρία ευκαιρία για μια πολυαναμενόμενη επιστροφή. Οι κατασκευαστές ελπίζουν να αξιοποιήσουν πλούσιους θρύλους γύρω από το ρουμπινί κόκκινο κρασί.

Λέγεται ότι κέρδισε τον πρώτο γνωστό διαγωνισμό κρασιού στον κόσμο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Γάλλου βασιλιά Φιλίππου Β’ τον 13ο αιώνα. Λέγεται ότι ο Άγγλος βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος το σέρβιρε στους καλεσμένους στο γάμο του στην Κύπρο το 1191, αποκαλώντας «το κρασί των βασιλιάδων και βασιλιά των κρασιών». Και ο δήμαρχος του Λονδίνου του 14ου αιώνα, Xένρι Πικάρ φέρεται να ενέπνευσε τους ηγέτες της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Σκωτίας, της Δανίας και της Κύπρου στη Γιορτή των Πέντε Βασιλέων.

Cyprus Wine of Kings

Το κρασί, γνωστό ως «νάμα» στην αρχαιότητα, μετονομάστηκε από τους μεσαιωνικούς Ιωαννίτες Ιππότες, οι οποίοι εγκατέστησαν την έδρα τους κατά τη διάρκεια της Τρίτης Σταυροφορίας σε ένα κτήμα γνωστό για την παραγωγή κρασιού του που ονόμασαν «Μεγάλη Κομμανταρία» Η Ορθόδοξη Εκκλησία του νησιού υιοθέτησε αργότερα την Κουμανταρία ως κρασί της Θείας Κοινωνίας κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Η παραγωγή κορυφώθηκε όταν η Βενετία κυβέρνησε την Κύπρο τον 15ο και 16ο αιώνα και τιμούσε το κρασί για τη γλυκύτητα και τα σύνθετα αρώματά του. Τώρα τα μπουκάλια πωλούνται από περίπου 20 έως και 150 ευρώ. Οι νότες του κρασιού από μέλι, σταφίδα, καρύδι, σύκο, χαρούπι, κανέλα, καφέ και καραμέλα αποδίδονται στο πλούσιο ηφαιστειακό έδαφος του νησιού, δήλωσε ο Χριστάκης Νικολάου, κοινοτάρχης του χωριού Ζωοπηγή, όπου στεγάζεται το Μουσείο Κουμανταρίας.

Η ετήσια παραγωγή του κρασιού τα τελευταία χρόνια κυμάνθηκε σε περίπου 200.000 φιάλες, επειδή η ζήτηση μειώθηκε, σύμφωνα με τον Σάββα Κωνσταντίνου, επιθεωρητή ποτών στο Υπουργείο Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Κύπρου. Ένας παράγοντας είναι ο αποκλεισμός περίπου 800.000 Ρώσων τουριστών που αγαπούν την Κουμανταρία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι μια προσπάθεια επέκτασης στη μαζική κινεζική αγορά σημείωσε πρόοδο πριν από πέντε χρόνια, αλλά αμφιταλαντεύτηκε αφού οι παραγωγοί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

cyprus.jpg

Ο εμπειρογνώμονας του κρασιού Ντιμίτρι Γουόλτερς, ο οποίος κατέχει τον τίτλο Master of Wines, είπε ότι οι πωλήσεις της κουμανταρίας δεν έχουν κερδίσει μεγάλη έλξη στο εξωτερικό, κυρίως λόγω έλλειψης μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, ο κύριος παραγωγός του νησιού άργησε να κατανοήσει τις δυνατότητες του κρασιού, ιδιαίτερα τις παλαιότερες σοδειές του.

«Κρίμα, καθώς τα κρασιά κουμανταρία είναι πολύ καλά», είπε ο Γουόλτερς στο Associated Press. «Η μοναδική και παλαιά ιστορία, η εξαιρετική ποιότητα αλλά και η καταπληκτική σχέση ποιότητας/τιμής…Όλοι όσοι το δοκιμάζουν για πρώτη φορά μαζί μου μένουν έκπληκτοι από την πολυπλοκότητα του κρασιού.»

Ο Walters είπε ότι αν και τα γλυκά κρασιά είναι «εκτός μόδας» εκτός από το ειδικό εμπόριο, αυτό αλλάζει σιγά σιγά για την κουμανταρία. Είπε ότι το κρασί εισήλθε στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου τα τελευταία χρόνια, αλλά ως εξειδικευμένη προσφορά. Οινοποιεία όπως το «Revecca» στο ορεινό χωριό Άγιος Μάμας έχουν βρει σταθερό εγχώριο και ξένο κοινό, με τις πωλήσεις να κινούνται ανοδικά από τότε που άνοιξε το 2015.

Η Κουμανταρία της κέρδισε πέρυσι το κορυφαίο βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό κρασιού. Το οινοποιείο απασχολεί τρία άτομα και παράγει 3.000 φιάλες το χρόνο.

Ο επιμελητής του οινοποιείου Νικόλας Χριστοδουλίδης είπε ότι πειραματίζεται με ποικιλίες κατά παραγγελία που καλύπτουν τα γούστα των πελατών. «Η εστίασή μας είναι στη βελτίωση της ποιότητας παρά στην ποσότητα», είπε. Η προσέγγιση λειτούργησε για ένα ζευγάρι Ισραηλινών που, σύμφωνα με τον Χριστοδουλίδη, πετάει στην Κύπρο μόνο και μόνο για να αναπληρώσει το απόθεμά του.

Η κουμανταρία φτιάχνεται με ποικιλίες σταφυλιών μαύρο και λευκό Ξυνιστέρι που είναι αυτόχθονες στην Κύπρο. Αφήνονται στον ήλιο μετά τη συγκομιδή για επτά έως 12 ημέρες για να αναδείξουν τη χαρακτηριστική γλύκα.

Το κρασί ωριμάζει σε επαναχρησιμοποιημένα δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον δύο χρόνια σύμφωνα με τους αυστηρούς νόμους παραγωγής ώστε να συμμορφώνεται με την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι η αυθεντική Κουμανταρία προέρχεται μόνο από 14 χωριά στο νότο της οροσειράς Τροόδος, όπου είναι εκτεθειμένα στο φως του ήλιου όλη την ημέρα.

Ορισμένα οινοποιεία παράγουν μια πιο σκούρα, πιο γλυκιά εκδοχή που παρασκευάζεται αυστηρά από το σταφύλι Μαύρο. Αυτή η έκδοση προτιμάται στο οινοποιείο Καρσέρας στο χωριό Δώρος, με μέση ετήσια παραγωγή 40 τόνους. Ο διευθυντής Φίλιππος Καρσέρας ενθαρρύνεται από την άνοδο της εγχώριας κατανάλωσης, αν και δεν αρκεί για να αναπληρώσει την απώλεια της ρωσικής αγοράς.

Αλλά οι υπεύθυνοι του οινοποιείο Revecca πιστεύουν ότι αυτά τα μικρά οινοποιεία θα κερδίσουν σταδιακά ξανά τους καταναλωτές. «Έχουμε εξασφαλίσει πρώτα τη συνοχή της ποιότητας του προϊόντος μας και κερδίζουμε την εγχώρια αγορά προτού μπορέσουμε να κάνουμε μια συλλογική ώθηση για την προώθηση της κουμανταρία στο εξωτερικό», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ