Το ψαρονέφρι με δαμάσκηνα είναι ένας συνδυασμός που παντρεύει τη γλυκιά γεύση των αποξηραμένων φρούτων με τη ζουμερή και τρυφερή υφή του χοιρινού. Ιδανικό για ένα γιορτινό τραπέζι, αλλά και για ένα ιδιαίτερο κυριακάτικο γεύμα, αυτή η συνταγή υπόσχεται να εντυπωσιάσει. Η σάλτσα, εμπλουτισμένη με κρασί και μυρωδικά, απογειώνει το αποτέλεσμα.
Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα: Υλικά (Για 4 άτομα)
1 ψαρονέφρι (περίπου 500 γρ.)
10-12 αποξηραμένα δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
1 μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ζωμό κρέατος
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κ.γ. θυμάρι ή δεντρολίβανο
Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμασία:
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε χοντρές φέτες (περίπου 2 εκ.) και το αλατοπιπερώνουμε.
Σοτάρισμα:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το ψαρονέφρι για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Σάλτσα:
Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαλακώσουν, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Μαγείρεμα:
Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το μέλι, το μπαλσάμικο, το ζωμό και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε καλά και επαναφέρουμε το ψαρονέφρι στο τηγάνι.
Βράσιμο σε χαμηλή φωτιά:
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμα.
Σερβίρισμα:
Σερβίρουμε ζεστό με πουρέ πατάτας ή αρωματικό ρύζι και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Tips για τέλειο αποτέλεσμα
- Μαρινάρετε το ψαρονέφρι με λίγο κρασί και μυρωδικά για 1-2 ώρες πριν το μαγείρεμα για ακόμα πιο έντονη γεύση.
- Χρησιμοποιήστε φρέσκα δαμάσκηνα αν είναι εποχή τους, δίνοντας μια φυσική γλυκύτητα στο πιάτο.
- Προσθέστε λίγο πορτοκάλι στη σάλτσα για έξτρα άρωμα και οξύτητα.
- Αν θέλετε πιο πλούσια σάλτσα, προσθέστε μια κουταλιά κρέμα γάλακτος στο τέλος του μαγειρέματος.