«Θα ήταν πολύ ικανοποιημένοι ακόμη και αν τη «γλίτωνε» οποισδήποτε έχει ευθύνη, αρκεί να πήγαιναν κατηγορούμενο έναν πολιτικό τους αντίπαλο», είπε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης
Ο σιδηρόδρομος σήμερα είναι ασφαλέστερος σε σχέση με το 2019 και το 2027 θα είναι ακόμη πιο ασφαλής όπως δηλώνει στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το αποτύπωμα που αφήνει η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας; Η αντιπολίτευση συνεχίζει να μιλά για απονομιμοποιημένη κυβέρνηση, επικαλούμενη τα ογκώδη συλλαλητήρια και επιμένει ότι έχει άρθει η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβλερνηση.
Παύλος Μαρινάκης: «Το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να συμπορευθεί με 3 κόμματα που πριν από 10 χρόνια, ως ένα ενιαίο κόμμα, έφτασαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, καταθέτωντας πρόταση δυσπιστίας για ένα τραγικό δυστύχημα το οποίο ερευνά η Δικαιοσύνη, η οποία δεν έχει αποφανθεί ούτε, έστω, σε προδικαστικό επίπεδο. Αναρωτήθηκα και στην ομιλία μου στη Βουλή γιατί ζήτησαν να άρθει η εμπιστοσύνη της Βουλής στην κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές, ενώ δεν έχουν σχέδιο και πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας. Έστω ότι οι βουλευτές έκαναν αποδεκτή την πρόταση δυσπιστίας.
Πώς θα κυβερνούσαν; Με ποιους συνδιασμούς; Έχουν εξασφαλίσει έστω και την ελάχιστη δυνατή συναίνεση για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας; Όχι.
Αλλά και σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών, τους ενδιαφέρει η αλήθεια και η δικαιοσύνη; Όχι.
Θα ήταν πολύ ικανοποιημένοι ακόμη και αν τη «γλίτωνε» οποισδήποτε έχει ευθύνη, αρκεί να πήγαιναν κατηγορούμενο έναν πολιτικό τους αντίπαλο, μόνο και μόνο για πολιτική εκμετάλλευση. Τους ενδιαφέρει να έχει η χώρα πιο ασφαλή τρένα; Και πάλι όχι.
Το ΠΑΣΟΚ τελευταία φορά που κατέθεσε μια γενικολογική πρόταση για τον σιδηρόδρομο ήταν τον Μάρτιο του 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να μιλήσει για τον σιδηρόδρομο από το 2019 και η Πλεύση Ελευθερίας περιορίζεται στον ρόλο της ως αυτόκλητου δικαστή».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση του, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει εισήγηση για τη συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Ποιες άλλες τομές σκέφτεστε προς αυτή την κατεύθυνση και πότε θα αναλάβετε πρωτοβουλία για την έναρξη της συζήτησης;
Παύλος Μαρινάκης: «Έχουμε πει ότι στα σχέδια μας είναι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης των υπό αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος για να ψηφιστούν στην επόμενη αναθεώρητική Βουλή. Έχουμε χρέος να μην χαθεί ακόμα μια ευκαιρία, όπως έγινε το 2006 με την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Η συνταγματική καθιέρωση της αξιολόγησης θα προστατεύσει τη χώρα από επόμενες κυβερνήσεις που μπορεί να θέλουν να νομοθετήσουν ιδεοληπτικά στη λογική της ισοπέδωσης των κάτω».
«Θα κάνουμε πράξη το ”ποτέ ξανά” όπως κάναμε μετά το Μάτι με το 112»
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μεταξύ άλλων εξήγησε πως: «Προφανώς και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, οι οποίες συναντήθηκαν με τραγικά ανθρώπινα λάθη, τη στιγμή που 57 οικογένειες θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους αλλά, από τη μέρα του δυστυχήματος των Τεμπών και μετά, έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, έχουν τοποθετηθεί 300 κάμερες, συνεχίζεται η αποκατάσταση της τηλεδιοίκησης στο κομμάτι της γραμμής που καταστράφηκε ολοσχερώς από τον «Daniel», έχουν γίνει 120 προσλήψεις στον ΟΣΕ και δρομολογούνται άλλες 140.
Εμείς θέλουμε να κάνουμε πράξη το «ποτέ ξάνα». Όπως το κάναμε μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι, φτιάχνοντας το 112, το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ζωές».