Όριο οφειλής το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία του οφειλέτη θα συμπεριλαμβάνει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το νομοσχέδιο που αφορά ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί το όριο των 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και 15.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους σήμερα, ενώ για τους αγρότες η οφειλή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Επιπλέον – σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης – η πλατφόρμα για την ένταξη των οφειλετών στις 120 δόσεις θα ανοίξει αν δεν πάει κάτι πάλι στραβά, τέλος Απριλίου.
Οι λεγόμενοι «κόφτες» θα εισαχθούν προκειμένου να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή οι φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα αφήνουν απλήρωτους τους φόρους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη, αυτό που δεν προβλέπεται για άλλη μία φορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, είναι η αναγνώριση των συνεπών εργοδοτών και η επιβράβευση των ενήμερων ασφαλισμένων με μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών, αφού η συνέπεια και η ενημερότητα δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση.
Ποιοι θα υπαχθούν
Από την πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκύπτει ότι οι εργοδότες που μπορούν να ενταχθούν στο εν λόγω ρυθμιστικό πλαίσιο και να επωφεληθούν ανέρχονται στους 490.785.
Πρόκειται για εργοδότες που, συνολικά, έχουν οφειλές ύψους 18,18 δισ. ευρώ προς το πρώην ΙΚΑ.
Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν 585.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ, 22.000 του ΕΤΑΑ και περίπου 356.000 αγρότες του ΟΓΑ, ενεργοί και μη ασφαλισμένοι. Ο μηχανισμός αυτός οδηγεί σε απομείωση της οφειλής κατά 60-65%. Υπό συζήτηση είναι το όριο των 50.000 ευρώ οφειλή για όσους έχουν κλείσει την επιχείρηση τους.
Μέσω της ρύθμισης θα επωθεληθούν περίπου 70.000 ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι όφειλαν στον πρώην ΟΑΕΕ πάνω από 20.000 ευρώ με αποτέλεσμα να χάσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το χρέος τους.