Η Επιχείρηση «Ψιλόβροχο» αποτελεί το τέλειο υπόδειγμα μιας καταδρομικής επιχείρησης εντός του εχθρικού εδάφους. Οι Ισραηλινοί εισέβαλαν, χτύπησαν και έφυγαν καταστρέφοντας όχι μόνο τους στόχους τους αλλά κυρίως το ηθικό των αντιπάλων τους.
Το 1967 το Ισραήλ επιτέθηκε αιφνιδιαστικά κατά των Αράβων αντιπάλων του καταφέρνοντας τους τρομακτικά πλήγματα (Πόλεμος Έξι Ημερών). Παρόλα αυτά οι Αίγυπτος του Νάσερ δεν αποδέχτηκε την ήττα της και για τρία περίπου χρόνια συνεχίστηκε ένας ακήρυκτος πόλεμος (Πόλεμος Φθοράς) μεταξύ Ισραηλινών και Αιγυπτίων.
Οι συγκρούσεις ήταν συχνές κυρίως στον αέρα και με σοβιετική συμμετοχή υπέρ των Αιγυπτίων. Οι Ισραηλινοί όμως αποφάσισαν να πιέσουν τα πράγματα εξαπολύοντας μια καταδρομική επιχείρηση βαθιά στο αιγυπτιακό έδαφος δυτικά της Διώρυγας του Σουέζ.
Η επιχείρηση σχεδιάστηκε από κοινού από τη Διοίκηση Τεθωρακισμένων και το Ναυτικό του Ισραήλ. Η διοίκηση ανατέθηκε στον αντισυνταγματάρχη Μπαρούχ Χαρέλ. Την επιχείρηση θα εκτελούσαν ισραηλινά τμήματα με κυριευμένα αιγυπτιακά άρματα, οχήματα και στολές.
Έτσι συγκεντρώθηκαν εκ λαφύρων έξι άρματα Τ-55 και τρία τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) BTR-50. Έκαστο άρμα θα διοικείτο από αξιωματικό, ενώ τα πληρώματά τους αποτελούνται από έμπειρα στελέχη της σχολής τεθωρακισμένων του ισραηλινού στρατού.
Οι επιβαίνοντες στα ΤΟΜΠ πεζοί ανήκαν στον λόχο αναγνώρισης της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας έχοντας μαζί τους άνδρες της περίφημης Sayaret Matkal (Μονάδα 269), γνώστες της αραβικής γλώσσας.
Το πέρασμα της διώρυγας θα εκτελείτο με αποβατικά σκάφη του 11ου Στολίσκου του ναυτικού ενώ της απόβασης στην αιγυπτιακή ακτή θα προηγείτο αναγνώριση από άνδρες της Shayetet 13, των Ισραηλινών ΟΥΚ, τρόπο τινά.
Οι συμμετέχοντες υπέστησαν εντατική και επίπονη εκπαίδευση επί έξι εβδομάδες και τελικά, στις αρχές Σεπτεμβρίου 1969, υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, η επιδρομική δύναμη συγκεντρώθηκε στο Ρας Σουντάρ, στη χερσόνησο του Σινά.
Τολμηρή έφοδος
Στις 7 Σεπτεμβρίου οκτώ καταδρομείς της Shayetet 13 πέρασαν στην αιγυπτιακή ακτή, στο Ρας Σαντάτ και ανατίναξαν δύο αιγυπτιακές τορπιλακάτους που θα μπορούσαν να επιτεθούν στα ισραηλινά αποβατικά. Η επίθεση είχε όμως και ως στόχο να στρέψει την προσοχή των Αιγυπτίων στο σημείο εκείνο, την ώρα που η ισραηλινή επιδρομική δύναμη θα αποβιβαζόταν νοτιότερα.
Στο μεταξύ η μικρή δύναμη του Χαρέλ (περί τους 100 άνδρες) αποβιβάστηκε ανενόχλητη στις 03.37 τα ξημερώματα στο ελ Χαφέιρ, 40 χλμ. νοτιότερα από το Ρας Σαντάτ. Τα άρματα και τα ΤΟΜΠ μετάφεραν επιπλέον καύσιμα και πυρομαχικά. Οι μεταμφιεσμένοι σε Αιγυπτίους Ισραηλινοί κινήθηκαν νότια σπέρνοντας τον πανικό στο πέρασμά τους.
Καταρχήν επιτέθηκαν σε αιγυπτιακή βάση της αεροπορίας και σε σταθμό ραντάρ στο Αμπού Νταράγκ εξουδετερώνοντας αμφότερα, αιφνιδιαστικά. Όταν ξημέρωσε η μικρή ισραηλινή δύναμη υποστηρίχθηκε από αέρος από αεροσκάφη κρούσης Α-4 Skyhawk, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη.
Η δύναμη του Χαρέλ κατέστρεψε έναν ακόμα σταθμό ραντάρ στο Ρας Σααφράνα. Η δύναμη Χαρέλ κατέστρεψε 19 αιγυπτιακές παράκτιες θέσεις, 12 ακόμα αιγυπτιακά φυλάκια πριν γίνει αντιληπτή και σταλούν εναντίον της ισχυρές αιγυπτιακές τεθωρακισμένες δυνάμεις.
Οι Ισραηλινοί έκριναν τότε πως είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσουν. Αφού ανατίναξαν τις οδεύσεις από τις οποίες θα μπορούσε να τους προσεγγίσει ο εχθρός, επιχειρώντας πάνω από 9 ώρες εντός του εχθρικού εδάφους, έστειλαν σήμα στον 11ο Στολίσκο να τους παραλάβει από το Ρας Σααφράνα.
Η ισραηλινή δύναμη πέρασε χωρίς πρόβλημα στη χερσόνησο του Σινά, έχοντας εξουδετερώσει περί τους 200 άνδρες του εχθρού, έχοντας καταστρέψει δύο σταθμούς ραντάρ και έχοντας σκοτώσει έναν Σοβιετικό αξιωματικό, στρατιωτικό σύμβουλο των αιγυπτιακών δυνάμεων (συνταγματάρχης Κορνέεφ). Ισραηλινές πηγές αναφέρουν τον θάνατο ενός ακόμα Σοβιετικού συμβούλου (Καράσεφ) και ενός Αιγυπτίου ανωτέρου ή ανωτάτου αξιωματικού.
Όλα αυτά είχαν κόστος έναν νεκρό πιλότο, τρεις νεκρούς άνδρες της Shayetet 13 και έναν τραυματία της δύναμης του Χαρέλ.
Σάλος
Τα νέα της θρασύτατης ισραηλινής επιδρομής δεν άργησαν να φτάσουν στο Κάιρο. Στο άκουσμά τους ο Αιγύπτιος πρόεδρος Νάσερ υπέστη καρδιακή προσβολή. Μόλις συνήλθε πάντως «ξήλωσε» τον αρχηγό του στρατού και του ναυτικού, στρατηγό Αχμέντ Ισμαήλ Αλί και Φουάντ Αμπού Ζικρί, αντίστοιχα, τον στρατιωτικό διοικητής της περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας και μια σειρά ακόμα αξιωματικών… Ένα έτος μετά ο Νάσερ πέθανε.
Προς απάντηση, στις 11 Σεπτεμβρίου, η Αίγυπτος εξαπέλυσε μαζική επιδρομή με 102 αεροσκάφη κατά των ισραηλινών θέσεων στο Σινά, χάνοντας οκτώ (11 σύμφωνα με άλλες πηγές) αεροσκάφη έναντι ενός ισραηλινού. Για να εξυψώσει το καταρρακωμένο αιγυπτιακό ηθικό, το Κάιρο παραδέχτηκε την επιδρομή, αλλά ανακοίνωσε πως “οι επιτιθέμενοι” απωθήθηκαν με βαριές απώλειες”.