Αν αγαπάτε τον συνδυασμό γλυκού και αλμυρού, αυτή η τούρτα είναι για εσάς! Μαλακό παντεσπάνι σοκολάτας, βελούδινη κρέμα καραμέλας με νότες αλατιού και μια πλούσια επικάλυψη σοκολάτας κάνουν αυτή την τούρτα απόλυτα εθιστική.
Τούρτα με αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα – Υλικά
Για το παντεσπάνι σοκολάτας
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. κακάο
- 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 120 ml γάλα
- 120 ml ηλιέλαιο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 120 ml ζεστό νερό
Για την αλμυρή καραμέλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 90 γρ. βούτυρο
- 120 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κ.γ. αλάτι
Για την κρέμα καραμέλας
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 κ.σ. αλμυρή καραμέλα
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 100 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
1. Παντεσπάνι σοκολάτας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε δύο φόρμες 20 εκ.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και τη σόδα.
- Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά, το γάλα, το ηλιέλαιο και τη βανίλια.
- Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
2. Αλμυρή καραμέλα
- Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει κεχριμπαρένια.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε να κρυώσει.
3. Κρέμα καραμέλας
- Χτυπάμε το βούτυρο με το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε 3 κ.σ. αλμυρής καραμέλας και ανακατεύουμε.
4. Επικάλυψη σοκολάτας
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και τη ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
5. Συναρμολόγηση
- Βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι σε μια πιατέλα.
- Απλώνουμε μια στρώση κρέμας καραμέλας.
- Προσθέτουμε το δεύτερο παντεσπάνι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
- Περιχύνουμε με τη σοκολατένια επικάλυψη και γαρνίρουμε με επιπλέον αλμυρή καραμέλα.
Tips
✔ Αν θέλετε πιο έντονη γεύση αλατιού, προσθέστε λίγους κόκκους χοντρού αλατιού στην επικάλυψη.
✔ Μπορείτε να ετοιμάσετε την καραμέλα από πριν και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
✔ Για πιο σταθερή τούρτα, αφήστε την στο ψυγείο για 1 ώρα πριν την κόψετε.