Με το γνώριμο καυστικό χιούμορ του, ο Αρκάς, μάς καλημερίζει και σήμερα με ένα σκίτσο που αποτυπώνει την πικρή αλήθεια. Τονίζει ο διάσημος σκιτσογράφος πως όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση, πάντα υπάρχει χώρος για… επιδείνωση!
Στη νέα του ανάρτηση ένας απελπισμένος χαρακτήρας δηλώνει στον προφήτη: «Δεν γίνεται να γίνουν χειρότερα τα πράγματα! Είμαστε στον πάτο!» Μια φράση που, σε δύσκολες περιόδους, πολλοί από εμάς έχουμε σκεφτεί ή και πει δυνατά.
Ο προφήτης, όμως, δεν αργεί να του απαντήσει, προσγειώνοντάς τον ανώμαλα: «Νομίζετε!» και στη συνέχεια διευκρινίζει: «Είστε στον πάτο της βάρκας, όχι της θάλασσας!» Μια μεταφορά που αποκαλύπτει ότι πάντα υπάρχει πιο κάτω…
Η σημασία της έννοιας «πάτος»
Η λέξη «πάτος» εδώ χρησιμοποιείται μεταφορικά για να εκφράσει την απόλυτη αποτυχία ή την πιο χαμηλή δυνατή κατάσταση. Όπως λέμε ότι κάποιος «πάτωσε» σε μια εξέταση όταν πάρει μηδενική βαθμολογία, έτσι και στην κοινωνία μας υπάρχουν στιγμές που αισθανόμαστε πως δεν μπορεί να υπάρξει χειρότερη εξέλιξη – μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.
Στην καθομιλουμένη, μια παρόμοια έκφραση είναι και το «δεν έχει πάτο το βαρέλι», υποδηλώνοντας ότι η παρακμή ή η κρίση δεν έχουν τέλος, όσο κι αν κάποιος πιστεύει ότι έφτασε στο χειρότερο δυνατό σημείο.
Ο Αρκάς, με τη χαρακτηριστική του ειρωνική διάθεση, δεν κάνει απλώς ένα λογοπαίγνιο. Αντίθετα, μας προειδοποιεί: τα πράγματα μπορεί να είναι άσχημα, αλλά μην έχετε αυταπάτες – μπορούν να γίνουν ακόμα χειρότερα! Το σκίτσο του λειτουργεί ως ένα σκωπτικό σχόλιο πάνω στην κοινωνία, την πολιτική κατάσταση ή ακόμη και την καθημερινότητα, υπενθυμίζοντάς μας ότι πάντα υπάρχει περιθώριο για… περισσότερη κατρακύλα.
Μια καλημέρα, λοιπόν, στα χειρότερα που έρχονται!
Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς
Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.
Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).
Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και «χοντροφοβικά». Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.
Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.