8 Απριλίου 2025

Νέα σύσκεψη για τη φαρμακευτική δαπάνη – Η παρέμβαση Μαξίμου και οι αντιδράσεις


Μέσα σε κλίμα έντονης δυσαρέσκειας από τον κλάδο του φαρμάκου, πραγματοποιείται σήμερα ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με επίκεντρο τη φαρμακευτική δαπάνη και το νέο μοντέλο κατανομής της.

Διαχωρισμός δαπάνης και Clawback

Βασικό ζήτημα της συνάντησης είναι ο διαχωρισμός της δαπάνης για τα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία, με ιδιαίτερη έμφαση στα off patent φάρμακα – εκείνα που έχουν χάσει την πατέντα τους – καθώς και τα γενόσημα. Από αυτή την ανακατανομή θα εξαρτηθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (clawback) που θα κληθούν να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Παρέμβαση Μαξίμου και δυσαρέσκεια του κλάδου

Η περιορισμένη κρατική χρηματοδότηση για τα φάρμακα αποτελεί βασική αιτία έντονων αντιδράσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Η παρουσία στη σύσκεψη του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη σηματοδοτεί την άμεση εμπλοκή του Μεγάρου Μαξίμου στη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί θα εκπροσωπήσουν ουσιαστικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται έντονες πιέσεις από τους φορείς της φαρμακοβιομηχανίας. Ο λόγος είναι ότι αντί για μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών, όπως είχε δεσμευθεί ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, οι μέχρι τώρα αποφάσεις φαίνεται να οδηγούν σε αύξησή τους.

Αναφορές για παρέμβαση στη διαχείριση της πολιτικής υγείας

Η παρουσία των δύο στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη ερμηνεύεται από πολλούς ως ένδειξη δυσαρέσκειας προς τον Άδωνι Γεωργιάδη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των εταιρειών.

Ατζέντα και προτεινόμενες αλλαγές

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της σύσκεψης, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί, το βασικό ζήτημα που θα τεθεί προς συζήτηση είναι η ανακατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης της λιανικής αγοράς.

Σήμερα, το clawback για τα φάρμακα λιανικής διαμορφώνεται περίπου στο 40%. Με τις αλλαγές που προωθούνται:

  • Τα γενόσημα φάρμακα θα επιβαρύνονται με clawback 35%
  • Τα off patent φάρμακα θα έχουν υψηλότερη επιβάρυνση, με clawback 45%

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να προκαλέσουν νέες αντιδράσεις στον κλάδο, καθώς οι εταιρείες ζητούν διαρθρωτικές λύσεις που θα περιορίσουν την υπερφορολόγηση της αγοράς φαρμάκου.

Η εξέλιξη της σύσκεψης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς από τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα εξαρτηθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης για τα επόμενα χρόνια.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ