Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό άζυμο ψωμί που απολαμβάνουμε την Καθαρά Δευτέρα, συνοδεύοντας τα σαρακοστιανά εδέσματα. Η τραγανή κρούστα και η αφράτη ψίχα της την καθιστούν αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων. Παρακάτω θα βρείτε μια εύκολη και δοκιμασμένη συνταγή για να φτιάξετε την τέλεια λαγάνα στο σπίτι.
Λαγάνα -Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για ψωμί
- 8 γρ. ξηρή μαγιά ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά
- 300 ml χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. σουσάμι για πασπάλισμα
- Λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για άλειμμα
Χρόνος Παρασκευής
- Προετοιμασία: 15 λεπτά
- Ξεκούραση ζύμης: 1 ώρα
- Ψήσιμο: 25 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 40 λεπτά
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε λίγο από το χλιαρό νερό και αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε οβάλ σχήμα και τη μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Πιέζουμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια της λαγάνας για να δημιουργήσουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα.
- Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρουμε.
Tips
- Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη ή μαυροκούκι στο πασπάλισμα.
- Αν θέλετε τη λαγάνα πιο τραγανή, ψεκάστε την με λίγο νερό πριν το ψήσιμο.
- Η λαγάνα διατηρείται φρέσκια αν την τυλίξετε σε καθαρή πετσέτα αφού κρυώσει.
Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε μια αφράτη, αρωματική λαγάνα που θα απογειώσει το σαρακοστιανό σας τραπέζι!