18 Απριλίου 2025

Λαγάνα: Η παραδοσιακή συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα


Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό άζυμο ψωμί που απολαμβάνουμε την Καθαρά Δευτέρα, συνοδεύοντας τα σαρακοστιανά εδέσματα. Η τραγανή κρούστα και η αφράτη ψίχα της την καθιστούν αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων. Παρακάτω θα βρείτε μια εύκολη και δοκιμασμένη συνταγή για να φτιάξετε την τέλεια λαγάνα στο σπίτι.

Λαγάνα -Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για ψωμί
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 300 ml χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι για πασπάλισμα
  • Λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για άλειμμα

Χρόνος Παρασκευής

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά
  • Ξεκούραση ζύμης: 1 ώρα
  • Ψήσιμο: 25 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 40 λεπτά

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε λίγο από το χλιαρό νερό και αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  5. Ανοίγουμε τη ζύμη σε οβάλ σχήμα και τη μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  6. Πιέζουμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια της λαγάνας για να δημιουργήσουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα.
  7. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  8. Ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
  9. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρουμε.

Tips

  • Για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη ή μαυροκούκι στο πασπάλισμα.
  • Αν θέλετε τη λαγάνα πιο τραγανή, ψεκάστε την με λίγο νερό πριν το ψήσιμο.
  • Η λαγάνα διατηρείται φρέσκια αν την τυλίξετε σε καθαρή πετσέτα αφού κρυώσει.

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε μια αφράτη, αρωματική λαγάνα που θα απογειώσει το σαρακοστιανό σας τραπέζι!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ