8 Απριλίου 2025

Γιγαντιαίο φίδι ανακαλύφθηκε στην Ινδία – Προϊστορικός θηρευτής ενέδρας και όχι κυνηγός


Περιπλανήθηκε στη γη πριν από περίπου 56 έως 34 εκατομμύρια χρόνια 

Επιστήμονες στην Ινδία ανακάλυψαν τα απολιθωμένα απομεινάρια ενός φιδιού τόσο τεράστιου που επισκιάζει τους σύγχρονους συγγενείς του. Μετρώντας ένα εκπληκτικό μήκος άνω των 15 μέτρων, αυτός ο προϊστορικός γίγαντας, Vasuki indicus, είναι από τα μεγαλύτερα φίδια που βρέθηκαν ποτέ. Η ανακάλυψή του παρέχει μια σπάνια ματιά στην αρχαία βιοποικιλότητα της περιοχής.

Το καλά διατηρημένο απολίθωμα ανακαλύφθηκε από ερευνητές στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Roorkee. Έπεσαν πάνω σε ένα σημαντικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης του, ένα εξαιρετικό εύρημα που προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες για την ανατομία του.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, εντόπισε το φίδι από 27 απολιθωμένους σπονδύλους. Αυτή η εκτεταμένη ανάλυση το επιβεβαίωσε ως είδος που έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό. Το τεράστιο μέγεθός του υποδηλώνει ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα φίδια που περιπλανήθηκαν ποτέ στη Γη, πριν από περίπου 56 έως 34 εκατομμύρια χρόνια.


Το όνομα Vasuki indicus αποτίει φόρο τιμής στην ινδουιστική μυθολογία.

Πέρα από το τεράστιο μέγεθός του, το Vasuki indicus πιθανότατα είχε έναν μοναδικό τρόπο ζωής. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το τεράστιο σώμα του περιόρισε την ταχύτητά του, καθιστώντας το θηρευτή ενέδρας και όχι ενεργό κυνηγό.

Υποθέτουν ότι πιθανότατα χρησιμοποίησε τακτικές ενέδρας, παρόμοιες με τους σύγχρονους πύθωνες, για να υποτάξει τα θύματά του.

Περιγράφοντας τα φυσικά χαρακτηριστικά του δείγματος, η μελέτη υπογραμμίζει το πλήρως ανεπτυγμένο ανάστημα και τη στιβαρή κατασκευή του. Με ένα φαρδύ, κυλινδρικό σώμα, το Vasuki indicus θα μπορούσε να ζυγίζει 2.200 κιλά, καθιστώντας το ένα πραγματικό μεγαθήριο του αρχαίου κόσμου.

Τα μακρύτερα φίδια στον κόσμο σήμερα

Δικτυωτός πύθωνας (Malayopython reticulatus)

Ο δικτυωτός πύθωνας είναι το μακρύτερο φίδι στον κόσμο, φτάνοντας μήκη έως και 9 μέτρα. Εγγενές στη Νοτιοανατολική Ασία, ευδοκιμεί σε τροπικά δάση, λιβάδια και δασικές εκτάσεις. Το εντυπωσιακό μοτίβο των σκοτεινών και φωτεινών ζωνών του δίνει το όνομα “δικτυωτό”. Αυτός ο μη δηλητηριώδης σφιγκτήρας θηρεύει θηλαστικά και πουλιά και ενώ υπάρχουν σπάνιες αναφορές επιθέσεων σε ανθρώπους, αυτοί οι πύθωνες συνήθως αποφεύγουν την επαφή.

Πράσινο Anaconda (Eunectes murinus)

Ενώ το πράσινο anaconda κατέχει τον τίτλο του βαρύτερου φιδιού, μπορεί ακόμα να μεγαλώσει μέχρι 8,8 μέτρα σε μήκος. Βρίσκεται στη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα στις λεκάνες του Αμαζονίου και του Ορινόκο, αυτό το τεράστιο φίδι είναι ημιυδρόβιο, ξοδεύοντας μεγάλο μέρος του χρόνου του σε βάλτους και ποτάμια. Το ογκώδες πλαίσιο του επιτρέπει να εξουδετερώνει μεγάλα θηράματα όπως capybaras, ελάφια, ακόμη και καϊμάν μέσω συστολής.

Βιρμανικός πύθωνας (Python bivittatus)

Αυτός ο μεγάλος πύθωνας μπορεί να μεγαλώσει μέχρι 7 μέτρα και είναι εγγενής στη Νοτιοανατολική Ασία. Κατοικεί σε έλη, λιβάδια και ανοιχτά δάση. Γνωστός ως χωροκατακτητικό είδος στα Everglades της Φλόριντα, ο βιρμανικός πύθωνας έχει μια αδηφάγο όρεξη, τρέφεται με πουλιά, θηλαστικά, ακόμη και αλιγάτορες. Η δημοτικότητά του στο εμπόριο κατοικίδιων ζώων συνέβαλε στην εξάπλωσή του εκτός της εγγενούς περιοχής του.

Αφρικανικός πύθωνας βράχου (Python sebae)

Το μεγαλύτερο φίδι της Αφρικής, ο αφρικανικός πύθωνας βράχου, μπορεί να φτάσει μήκη έως και 6 μέτρα. Βρίσκεται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική και μπορεί να ζήσει σε μια ποικιλία οικοτόπων, συμπεριλαμβανομένων των σαβανών, των δασών και των λιβαδιών. Γνωστός για την επιθετική του φύση όταν απειλείται, αυτός ο σφιγκτήρας θηρεύει μεγάλα ζώα όπως αντιλόπες.

Ινδικός Πύθωνας (Python molurus)

Στενά συνδεδεμένος με τον βιρμανικό πύθωνα, ο ινδικός πύθωνας μπορεί να μεγαλώσει μέχρι 6 μέτρα. Κατοικεί στα δάση, τα λιβάδια και τους βάλτους της ινδικής υποηπείρου. Αυτό το είδος είναι σεβαστό στον ινδικό πολιτισμό, που συχνά απεικονίζεται στη λαογραφία. Είναι ένας ισχυρός σφιγκτήρας, που κυνηγά μικρά θηλαστικά, πουλιά και ερπετά.

Amethystine Python (Morelia amethistina)

Επίσης γνωστός ως πύθωνας θάμνων, ο πύθωνας αμέθυστου μπορεί να μεγαλώσει έως και 5,8 μέτρα και είναι εγγενής στην Αυστραλία, την Παπούα Νέα Γουινέα και μέρη της Ινδονησίας. Πήρε το όνομά του από τις ιριδίζουσες κλίμακες του που λαμπυρίζουν με μοβ απόχρωση στο φως. Αυτός ο πύθωνας είναι ένας εξαιρετικός ορειβάτης και κυνηγός, που κυνηγά πουλιά, νυχτερίδες και μικρά θηλαστικά.

Βασιλική κόμπρα (Ophiophagus hannah)

Η βασιλική κόμπρα είναι το μακρύτερο δηλητηριώδες φίδι στον κόσμο, ικανό να φτάσει μήκη έως και 5,5 μέτρα. Εγγενές στη Νοτιοανατολική Ασία και σε μέρη της Ινδίας, αυτό το φίδι είναι γνωστό για το ισχυρό νευροτοξικό δηλητήριό του και τη χαρακτηριστική κουκούλα. Παρά το εκφοβιστικό του μέγεθος, τρέφεται κυρίως με άλλα φίδια, συμπεριλαμβανομένων των δηλητηριωδών ειδών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ