Βελτιώστε την υγεία σας με σύμμαχο σας τη φύση.
Kάποιες τροφές δεν πρέπει να λείπουν σχεδόν ποτέ από το διατροφολόγιό μας.
Ο Ιπποκράτης δίδασκε ότι «το φάρμακό σου είναι η τροφή σου και η τροφή σου είναι το φάρμακό σου». Η ορθότητα του λόγου του επαληθεύεται διαρκώς.
Οι επιστήμονες βρήκαν τις τροφές που όχι μόνο προστατεύουν την υγεία μας, αλλά, είναι κατάλληλες για κάθε ανάγκη του οργανισμού μας.
Για παράδειγμα, αν έχουμε υψηλή πίεση οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να τρώμε σπαράγγια, ενώ αν έχουμε έχουμε προβλήματα με την πέψη μας καλό είναι να τρώμε γιαούρτι.
Υπάρχουν τροφές που έχει αποδειχθεί με έρευνες ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό μας.
Ας προσπαθήσουμε να τις εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, έτσι ώστε να επωφεληθούμε από τις πολύτιμες θεραπευτικές τους ιδιότητες. Σε άρθρο του Reader’s Digest διάβασαμε τα πλεονεκτήματα των παρακάτω 7 τροφών.
1. Ρόφημα τζίντζερ για την ναυτία
Η πιο κοινή και ευρέως γνωστή χρήση του τζίντζερ είναι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ναυτίας και του εμετού. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες οφείλονται στο πτητικό έλαιο και στις ελαιορητίνες που περιέχει. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πιπερόριζα ή τζίντζερ θεωρείται ιδανική επιλογή για την ναυτία και τον εμετό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρίζα του τζίνζτερ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην ανακούφιση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων.
2. Κρεμμύδια για προστασία από τον καρκίνο
Το σκόρδο και το κρεμμύδι από την αρχαιότητα θεωρούνταν ότι έχουν ιδιότητες για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών. Τα ωμά κρεμμύδια έχουν μοναδικές θεραπευτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, που καθαρίζουν και αποτοξινώνουν το σώμα μας. Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι μας προστατεύουν από σοβαρές νόσους όπως τον καρκίνο. Φαίνεται ότι τα θειούχα συστατικά και τα φλαβονοειδή που περιέχει το κρεμμύδι μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου.
3. Μπανάνες για το άγχος και την κατάθλιψη
Οταν αγχωνόμαστε, μειώνονται τα επίπεδα του καλίου στον οργανισμό μας και έτσι, τρώγοντας μια μπανάνα τα εξισορροπούμε (σσ. παράλληλα ομαλοποιείται και ο καρδιακός παλμός). Οι μπανάνες, επίσης, βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης λόγω των υψηλών επιπέδων τρυπτοφάνης που μετατρέπεται σε σεροτονίνη -έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστές της διάθεσης στον εγκέφαλο.
4. Παντζάρια για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία
Τα αγαπάμε για την γλυκιά και γήινη γεύση τους: τα παντζάρια είναι από τα πιο ωφέλιμα λαχανικά για την υγεία μας. Ερευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση παντζαριών βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα παντζάρια περιέχουν αρκετά νιτρώδη που ο οργανισμός μετατρέπει στη συνέχεια σε μονοξείδιο του αζώτου. Το μονοξείδιο του αζώτου διαστέλλει τις φλέβες και βελτιώνει τη ροή του αίματος όχι μόνο προς την καρδιά αλλά και στον εγκέφαλο, κατάσταση που με τη σειρά της οδηγεί σε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.
5. Παπάγια για αρθρίτιδα
Η παπάγια ως φρούτο δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα, ωστόσο, κρύβει μέσα του μοναδικά μυστικά ομορφιάς και υγείας. Τα τρόφιμα με υψηλές ποσότητες βιταμίνης C, όπως η παπάγια, βοηθούν στην προστασία ενάντια στη φλεγμονώδη πολυαρθρίτιδα, η οποία είναι μια μορφή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η παπάγια, επίσης, περιέχει αντιφλεγμονώδη ένζυμα που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου για εκείνους που πάσχουν από αρθρίτιδα, οίδημα και οστεοπόρωση.
6. Μουστάρδα για πιο δυνατά οστά
Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, μια ελάχιστη ποσότητα κίτρινης μουστάρδας είναι αρκετή για βοηθήσει στην καλή υγεία των οστών. Πολλά θρεπτικά συστατικά στην κίτρινη μουστάρδα, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο και μαγνήσιο, είναι ευεργετικά για την υγεία των οστών. Για να απολαύσετε αυτά τα οφέλη, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τρώτε 1 κ.σ. κίτρινη μουστάρδα καθημερινά.
7. Τυρί για γερά δόντια
Προστασία κατά της τερηδόνας φαίνεται ότι προσφέρει το τυρί, σύμφωνα με μελέτες. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή διατηρεί τα επίπεδα του pH πάνω από 5,5, που είναι η κρίσιμη τιμή για την έναρξη προσβολής της αδαμαντίνης από τους μικροβιακούς παράγοντες. Όσο ανεβαίνει το ph πάνω από το 5,5, τόσο μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας τερηδονικής κοιλότητας σε ένα δόντι.