2 Απριλίου 2025

Γερμανία- Δημοσκόπηση: Πλήγμα για τον Μερτς λίγο πριν τις εκλογές – Πτώση της CDU στο 28%, ενισχύονται AfD και Die Linke


Λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία, νέα δημοσκόπηση του κρατικού δικτύου ZDF καταγράφει μείωση της στήριξης προς τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), οι οποίοι πέφτουν στο 28%, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ακροδεξιά AfD και το αριστερό κόμμα Die Linke.

Ο εκλογολόγος Στέφαν Λάιφερτ ανέφερε ότι «παρατηρούνται μεταβολές σε αρκετές πολιτικές τάσεις», καθώς οι τελευταίες μετρήσεις του Politbarometer Extra δείχνουν ότι η Χριστιανική Ένωση του Φρίντριχ Μερτς και του Μάρκους Ζέντερ σημειώνει πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, διατηρώντας προβάδισμα επτά μονάδων έναντι της AfD, η οποία ανεβαίνει στο 21%.

Η κατανομή των ποσοστών και οι επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς συγκεντρώνουν 16%, ενώ οι Πράσινοι διατηρούν το 14% τους, χωρίς μεταβολή στα ποσοστά τους. Αντίθετα, το Die Linke ανεβαίνει στο 8%, εξασφαλίζοντας την είσοδό του στην Μπούντεσταγκ.

Τα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής: Οι Φιλελεύθεροι (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ βρίσκονται στο 4,5%, όσο και η νέα αριστερή Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW), ενώ τα μικρότερα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 4%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 27% των ερωτηθέντων δεν έχει ακόμα αποφασίσει ποιο κόμμα θα επιλέξει, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπών μέχρι την κάλπη.

Τα σενάρια διακυβέρνησης και οι δυσκολίες του Μερτς

Με αυτά τα ποσοστά, η πιθανότητα συγκρότησης σταθερής δικομματικής κυβέρνησης για τον Μερτς περιορίζεται σημαντικά. Η μόνη ρεαλιστική επιλογή φαίνεται να είναι ένας μεγάλος συνασπισμός με το SPD, καθώς ο συνδυασμός CDU/CSU – Πράσινων δεν θα εξασφάλιζε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εναλλακτικά, μια τρικομματική συμμαχία της κεντροδεξιάς με SPD και Πράσινους παραμένει στο τραπέζι, αν και το ενδεχόμενο αυτό χαρακτηρίζεται «εφιαλτικό» από πολιτικούς αναλυτές λόγω των διαφορών μεταξύ των εταίρων. Σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung, ένας τέτοιος συνασπισμός θα είχε μεγάλες δυσκολίες στη διακυβέρνηση, θυμίζοντας την εύθραυστη και διχασμένη κυβέρνηση Σολτς.

Ο ίδιος ο Μερτς επιθυμεί να αποφύγει μια τρικομματική κυβέρνηση, ώστε να μπορεί να υλοποιήσει περισσότερες από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Παρόλα αυτά, οι αριθμοί δείχνουν ότι η επιδίωξή του για μια σταθερή κυβέρνηση με έναν μόνο εταίρο καθίσταται όλο και πιο δύσκολη.

Γερμανία: Ο Μερτς προηγείται ως καταλληλότερος καγκελάριος, αλλά χωρίς ασφαλές προβάδισμα

Στην ερώτηση για το ποιον θεωρούν οι πολίτες καταλληλότερο για την Καγκελαρία, ο Μερτς συγκεντρώνει 32%, διατηρώντας την πρώτη θέση αλλά με απώλειες (-1%). Ακολουθεί ο υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ με 21% και ο νυν καγκελάριος Όλαφ Σολτς με 18%.

Η επικεφαλής της AfD, Αλίς Βάιντελ, καταγράφει 14%, ενώ το 15% των πολιτών δηλώνει ότι δεν έχει σαφή προτίμηση.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το Forschungsgruppe Wahlen μεταξύ 1.349 ψηφοφόρων, με περιθώριο στατιστικού λάθους 2-3%.

Το κρίσιμο όριο του 30% και η αγωνία της Χριστιανικής Ένωσης

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Μερτς έχει θέσει ως κατώτατο όριο επιτυχίας το 30% των ψήφων, ώστε να έχει περισσότερες επιλογές στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί διαχρονικά τη βάση της CDU/CSU, ενώ ακόμη και στις εκλογές του 2009, εν μέσω κρίσης, η Άνγκελα Μέρκελ κατάφερε να εξασφαλίσει 33,8%, αρκετό για να σχηματίσει κυβέρνηση με το FDP.

Αντίθετα, μια επίδοση κάτω από το 30% θα σήμαινε ότι η CDU/CSU θα χρειαστεί δύο εταίρους, δυσχεραίνοντας την εφαρμογή του πολιτικού της προγράμματος. Παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες, ο Μερτς δεν απέκλεισε συνεργασία με τους Πράσινους, ενισχύοντας τη στρατηγική του ευελιξία.

Η μάχη για τους Φιλελεύθερους και η πιθανή αποδυνάμωση του FDP

Ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το μετεκλογικό τοπίο είναι η τύχη των Φιλελευθέρων (FDP). Το κόμμα βρίσκεται στο όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ.

Αν το FDP μείνει εκτός, η CDU/CSU θα αποκτήσει ισχυρότερη θέση στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ αν περάσει το όριο, μπορεί να λειτουργήσει ως ρυθμιστής των εξελίξεων.

Ο Μερτς έχει στρατηγικά προσπαθήσει να προσελκύσει ψηφοφόρους του FDP, προβάλλοντας την οικονομική του κατάρτιση, κάτι που θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τους Φιλελεύθερους.

Τελικό συμπέρασμα: Ένας δύσκολος δρόμος για τον Μερτς

Με το CDU/CSU να υποχωρεί κάτω από το 30%, η κατάσταση για τον Φρίντριχ Μερτς παραμένει ρευστή. Η άνοδος της AfD και του Die Linke αναδιαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό, ενώ η ανάγκη για συνεργασίες φαίνεται αναπόφευκτη.

Η τελική εικόνα θα εξαρτηθεί από τις τελευταίες αποφάσεις των αναποφάσιστων και από το αν το FDP θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο. Σε κάθε περίπτωση, ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία προμηνύεται περίπλοκος και γεμάτος προκλήσεις.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ