14 Απριλίου 2025

Μακαρόνια φούρνου με πλούσια κρέμα και τυριά


Τα μακαρόνια φούρνου είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και χορταστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Συνδυάζουν την απλότητα των ζυμαρικών με τη νοστιμιά μιας κρεμώδους σάλτσας και το λαχταριστό, λιωμένο τυρί που δημιουργεί μια τραγανή κρούστα. Είναι ιδανικά για οικογενειακά τραπέζια και περιστάσεις που θέλετε ένα φαγητό που να εντυπωσιάσει αλλά και να ικανοποιήσει τους πάντες.

Μακαρόνια φούρνου – Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 40 λεπτά
  • Σύνολο: 55 λεπτά

Διατροφική αξία (ανά μερίδα)

  • Θερμίδες: 520 kcal
  • Πρωτεΐνες: 22 γρ.
  • Λιπαρά: 28 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 48 γρ.
  • Φυτικές Ίνες: 3 γρ.

Υλικά (για 4-6 άτομα)

✔ 500 γρ. μακαρόνια (ιδανικά πέννες ή ριγκατόνι)
✔ 2 κ.σ. βούτυρο
✔ 2 κ.σ. αλεύρι
✔ 500 ml γάλα
✔ 200 ml κρέμα γάλακτος
✔ 1 αυγό (προαιρετικά)
✔ 200 γρ. τυρί τριμμένο (γκούντα, κεφαλοτύρι, μοτσαρέλα ή γραβιέρα)
✔ 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
✔ 200 γρ. ζαμπόν ή μπέικον κομμένο σε κυβάκια (προαιρετικά)
✔ 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
✔ 1/2 κ.γ. αλάτι
✔ 1/2 κ.γ. πιπέρι
✔ 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από τον προτεινόμενο χρόνο. Τα στραγγίζουμε και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει ελαφρώς χρυσό. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη μισή ποσότητα από το τριμμένο τυρί. Αν θέλουμε, ρίχνουμε και το αυγό αφού κρυώσει λίγο η μπεσαμέλ.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ανακατεύουμε τα μακαρόνια με τη μπεσαμέλ και τα κομμάτια του ζαμπόν ή του μπέικον. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Μακαρόνια φούρνου – Παραλλαγές της βασικής συνταγής

  • Vegetarian επιλογή: Αντικαταστήστε το μπέικον με μανιτάρια ή σπανάκι.
  • Εναλλακτικά τυριά: Δοκιμάστε ροκφόρ ή μπλε τυρί για πιο έντονη γεύση.
  • Προσθήκη κιμά: Μπορείτε να προσθέσετε κιμά για πιο πλούσιο και χορταστικό αποτέλεσμα.
  • Υγιεινή εκδοχή: Χρησιμοποιήστε γάλα χαμηλών λιπαρών και ελαφριά κρέμα γάλακτος.

Tips για τέλειο αποτέλεσμα

  • Μην παραβράζετε τα μακαρόνια, γιατί συνεχίζουν να ψήνονται στον φούρνο.
  • Για πιο τραγανή επιφάνεια, προσθέστε τριμμένη φρυγανιά πάνω από το τυρί.
  • Η μπεσαμέλ πρέπει να έχει λεία υφή, οπότε ανακατεύετε συνεχώς για να μη σβολιάσει.
  • Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση, προσθέστε λίγη μουστάρδα στη μπεσαμέλ.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ