Στο πλαίσιο της δράσης «Μοναδικά εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στο νέο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, θα παρουσιαστεί το πρώτο αρχαιολογικό εύρημα για το έτος 2019, «η Αρχόντισσα του 8ου αι. π.Χ. από το Ίππειος της Λέσβου».
Για τα ευρήματα θα μιλήσει ο δρ Παύλος Τριανταφυλλίδης, προϊστάμενος της ΕΦΑ Λέσβου, και θα ακολουθήσει η παρουσίαση της «Ανθρωπολογικής μελέτης της αρχόντισσας από το Ίππειος της Λέσβου» από την ανθρωπολόγο Φωτεινή ΜακΤζόρτζ. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει απαγγελία του αποσπάσματος «Ο Θρήνος για τον Έκτορα» (Ομήρου Ιλιάδα, Ραψωδία Ω, 678-805) από την ηθοποιό και Καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας Ιωάννα Γιαννακού.
O κτιστός κιβωτιόσχημος τάφος από σχιστόλιθο, εντός του οποίου αποκαλύφθηκε σε ύπτια στάση μία ασύλητη ταφή (φωτ. Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου)
Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, «ο τάφος της αρχόντισσας του 8ου αι. π.Χ. από το Ίππειος της Μυτιληναίας χώρας, με τα πλούσια ταφικά κτερίσματα και τα περίτεχνα χρυσά κοσμήματα, αποτελεί αφορμή για να συζητηθούν τα ανασκαφικά δεδομένα, η κεραμική και η μεταλλοτεχνία της εποχής αυτής που είχε διαδοθεί στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο του βορειοανατολικού Αιγαίου σε μια εποχή άγνωστη αρχαιολογικά για τη Λέσβο. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα από την προκαταρκτική μελέτη του αρχαιολογικού και ανθρωπολογικού υλικού να εξιχνιαστούν τα αίτια του τραγικού θανάτου της νεαρής εγκύου νεκρής, που πιθανώς συνδέονται με ένα τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα σε μια εποχή ηρώων και πολεμιστών, ευημερίας, ειρήνης και πολέμου για τη Λέσβο».
Το εύρημα
Τον χειμώνα του 2015-2016, στο πλαίσιο εκσκαφικών εργασιών του δικτύου αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα Ευεργέτουλα στην περιφέρεια του Ιππείου Λέσβου, αποκαλύφθηκε κοντά στον κεντρικό τομέα του χωριού και σε βάθος 1,50 μ. από την επιφάνεια του οδοστρώματος, ένα μοναδικό και σπάνιο ταφικό σύνολο για την ιστορία και την αρχαιολογία των πρώιμων ιστορικών χρόνων της Λέσβου.
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
Επρόκειτο για κτιστό κιβωτιόσχημο τάφο από σχιστόλιθο, εντός του οποίου αποκαλύφθηκε σε ύπτια στάση μία ασύλητη ταφή, πιθανώς νεαρής γυναίκας, που χρονολογείται περίπου στα 750-700 π.Χ. Τη νεκρή συνόδευαν πέντε πήλινα τεφρά αγγεία πόσεως -πιθανώς λεσβιακού εργαστηρίου, όπως ένα κύπελλο-κρατηρίσκος, μία βαθιά και μια ρηχή λεκάνη, δύο πρόχοι, καθώς και κοσμήματα στο ύψος της λεκάνης και της κεφαλής, χρυσά και χάλκινα, αλλά και μία οστέινη περόνη.
Τα χρυσά κοσμήματα περιλαμβάνουν δύο σκουλαρίκια κατασκευασμένα από λεπτά φύλλα χρυσού με την τεχνική της κοκκίδωσης, μεγάλη αμφικωνική χάνδρα, καθώς και χάλκινη χάνδρα, πιθανώς από περιδέραιο.
Βόρεια της ταφής εντοπίστηκε μία κτιστή από σχιστόλιθους θήκη, η οποία περιείχε έναν πήλινο τεφρό αμφορέα με το λίθινο πώμα του, και μια ρηχή πήλινη λεκάνη.