17 Απριλίου 2025

Προσέξτε πώς χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων – O κίνδυνος που κανείς δεν υπολογίζει


Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων είναι πραγματικά πολύ απλή

Προσπαθήστε να φανταστείτε μια ζωή στην κουζίνα χωρίς τη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων: μια θεμελιώδης συσκευή για όλους μας σήμερα και αλίμονο αν δεν είχε εφευρεθεί ποτέ! Τότε, οποιαδήποτε προετοιμασία στην κουζίνα, ακόμη και αν ήταν μικρή, θα είχε γίνει πραγματικά μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη. Βασικά, όλοι έχουμε έναν στο σπίτι.

Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων είναι πραγματικά πολύ απλή: μερικά απλά κουμπιά και μερικές απλές ρυθμίσεις για να ξεκινήσετε ένα γρήγορο μαγείρεμα. Αυτό που δεν γνωρίζουν όλοι είναι ότι υπάρχουν κάποιοι τρόποι χρήσης που είναι λίγο επικίνδυνοι σε ορισμένες περιπτώσεις, γι’ αυτό θα θέλαμε να σας μιλήσουμε για τον κίνδυνο που κανείς δεν λαμβάνει υπόψη του:

Φούρνος μικροκυμάτων: Το λάθος που δεν πρέπει να κάνετε

Η τοποθέτηση ενός συγκεκριμένου τροφίμου σε ένα δοχείο και στη συνέχεια η θέρμανσή του στο φούρνο μικροκυμάτων φαίνεται να είναι κάτι ακίνδυνο και πολύ απλό. Τι θα λέγατε αν σας λέγαμε ότι το λάθος που κανείς δεν λαμβάνει υπόψη του είναι ακριβώς αυτό; Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πλαστικά δοχεία (και άλλα σχετικά υλικά) που δεν είναι κατάλληλα για το φούρνο μικροκυμάτων.

Όταν αυτά τα υλικά έρχονται σε επαφή με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα της συσκευής που δημιουργεί το μαγείρεμα, μπορούν να απελευθερώσουν εξαιρετικά τοξικές ουσίες. Τα συγκεκριμένα σωματίδια για τα οποία μιλάμε θα καθιζάνουν και θα διαστρωματώνονται απευθείας στην επιφάνεια του φαγητού μας, καθιστώντας το δυνητικά τοξικό και επικίνδυνο για ολόκληρη την υγεία μας.

Τα υλικά για τα οποία μιλάμε συχνά απελευθερώνουν μόρια που βρίσκονται στο κοινό πλαστικό. Η επαφή και η κατάποση τέτοιων σωματιδίων μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ανώμαλες αλλαγές στον οργανισμό μας, από τις οποίες θα πρέπει να προστατευτούμε. Ακριβώς για το λόγο αυτό, μόνο δοχεία από συγκεκριμένο υλικό πρέπει να τοποθετούνται στο φούρνο μικροκυμάτων:

  • Ειδικά δοχεία για το μαγείρεμα σε μικροκύματα,
  • Γυαλί,
  • Κεραμικό,

Πάνω απ’ όλα, το γυαλί και το κεραμικό δεν απελευθερώνουν τοξικές ουσίες όταν μαγειρεύονται στον φούρνο μικροκυμάτων. Επιπλέον, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα άλλο λάθος που οι άνθρωποι τείνουν συχνά να κάνουν: να ξαναζεσταίνουν τρόφιμα όπως κοτόπουλο, πατάτες και ρύζι. Όταν αυτά είναι ήδη μαγειρεμένα, φαίνεται ότι η αναθέρμανσή τους στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών. Το κρέας, ειδικότερα, είναι μια κοινή πηγή παθογόνων μικροβίων, ειδικά όταν είναι ωμό.

Πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν θερμαίνετε ή μαγειρεύετε τρόφιμα που προστατεύονται από ένα εξωτερικό περίβλημα: κλασικό παράδειγμα είναι το αυγό. Δεδομένου ότι όλη η θερμότητα συγκεντρώνεται στο εσωτερικό του αυγού, υπερβαίνοντας το κέλυφος, η πίεση που δημιουργείται από τη θερμότητα θα μπορούσε να κάνει το αυγό μας να εκραγεί, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στη συσκευή, τόσο ώστε να μην λειτουργεί πλέον.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ