6 Απριλίου 2025

Κουνουπίδι ογκρατέν με τυριά και κρεμώδη υφή


Το κουνουπίδι ογκρατέν είναι ένα από τα πιο λαχταριστά και εύκολα πιάτα για τους λάτρεις των λαχανικών και των τυριών. Συνδυάζει την κρεμώδη υφή μιας μπεσαμέλ με την τραγανή, χρυσαφένια κρούστα του ψημένου τυριού. Είναι ιδανικό ως συνοδευτικό ή ακόμη και ως κυρίως γεύμα, ειδικά για όσους αγαπούν τις χορτοφαγικές επιλογές με πλούσια γεύση!

Κουνουπίδι ογκρατέν -Χρόνος παρασκευής

🕒 Συνολικός Χρόνος: 50 λεπτά
Προετοιμασία: 15 λεπτά
🔥 Ψήσιμο: 35 λεπτά

Υλικά

  • 1 μέτριο κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί (γραβιέρα, τσένταρ ή παρμεζάνα)
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • 1/2 φλιτζάνι τυρί τριμμένο επιπλέον για την επιφάνεια
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

1️⃣ Βράσιμο κουνουπιδιού:

  • Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε το κουνουπίδι για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
  • Στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

2️⃣ Παρασκευή μπεσαμέλ:

  • Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας για να μην κάνει σβόλους.
  • Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα.

3️⃣ Συναρμολόγηση & ψήσιμο:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Τοποθετούμε το κουνουπίδι σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ και το περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ.
  • Πασπαλίζουμε από πάνω με τη φρυγανιά και το επιπλέον τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

4️⃣ Σερβίρισμα:

  • Αφήνουμε το ογκρατέν να κρυώσει για 5 λεπτά και σερβίρουμε ζεστό!


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ