Ροζ γυμνοσιάλαγκες: Εκπληκτική αναζωπύρωση του «φαινομένου του ηφαιστείου»


Το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου μπορεί κανείς να βρει γυμνοσάλιαγκες Kaputar είναι σε ένα σβησμένο ηφαίστειο της Αυστραλίας

Μία αναπάντεχη έκπληξη περίμενες τους επιστήμονες, όταν μετά από καιρό στην πλαγιά του όρους Καπούταρ παρατηρήθηκε ένα σημαντικό γεγονός.

Γιγάντιοι (20 εκατοστών) φθορίζοντες ροζ γυμνοσάλιαγκες εμφανίζονταν παντού – ένα ευπρόσδεκτο θέαμα για τους επιστήμονες που πίστευαν ότι είχαν εξαφανιστεί.

Το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου μπορεί κανείς να βρει γυμνοσάλιαγκες Kaputar είναι σε ένα σβησμένο ηφαίστειο της Αυστραλίας, στο Εθνικό Πάρκο Mount Kaputar της Νέας Νότιας Ουαλίας. Αλλά το 2019, οι πυρκαγιές εξαφάνισαν περίπου το 90% του ενδημικού πληθυσμού.

Το 2020, σύμφωνα με τον Guardian, εντοπίστηκαν 60 γυμνοσάλιαγκες, γεγονός που ώθησε την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων και Άγριας Ζωής της NSW να ξεκινήσει την εφαρμογή Slug Sleuth, η οποία επιτρέπει στους επισκέπτες του πάρκου να αναφέρουν τυχόν θεάσεις. Μέχρι στιγμής, οι άνθρωποι έχουν αναφέρει 850 θεάσεις.

Ο δασοφύλακας του πάρκου Μάικλ Μέρφι μίλησε στο Australian Geographic για το ότι είδε εκατοντάδες να κατευθύνονται πίσω στα δέντρα τα πρωινά, αφού αναζητούν βρύα και λειχήνες. Αλλά γιατί είναι ροζ;

Σ΄΄υμφωνα με τον ίδιο, είτε γιατί το ροζ χρώμα τους καμουφλάρει έναντι του χρώματος των πεσμένων φύλλων ροζ-κόκκινων φύλλων ευκαλύπτων, είτε γιατί όταν είσαι ένας γιγάντιος γυμνοσάλιαγκας ψηλά σε μια απομονωμένη βουνοκορφή, μπορείς να έχεις όποιο χρώμα θέλεις.

Οι γυμνοσάλιαγκες παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση ενός ισορροπημένου οικοσυστήματος, με τις διατροφικές τους συνήθειες να συμβάλλουν στην αποσύνθεση και την ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών πίσω στο έδαφος.

Ο Άνταμ Φόσετ, υπεύθυνος του προγράμματος για τα απειλούμενα είδη του NPWS, ήταν ενθουσιασμένος όταν έμαθε για την επιστροφή τους μετά τις πυρκαγιές.
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς τα σαλιγκάρια επέζησαν, αλλά μια θεωρία υποστηρίζει ότι γλίστρησαν αρκετά βαθιά στο υπέδαφος ώστε η θερμότητα να μην μπορεί να τα κάψει. Επιπλέον, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια έντονη περίοδος βροχών βοήθησε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ