Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι Τούρκοι με τις γεωτρήσεις: Τα βάζουν με θεούς και δαίμονες


Οι Τούρκοι θέτουν και θέμα Κατάρ, το οποίο υποτίθεται ότι είναι φιλικά διακείμενο στη χώρα τους, αλλά εταιρεία του συνεργάζεται στη γεώτρηση 

Άρχισε η γεώτρηση στο τεμάχιο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ και οι Τούρκοι το φυσάνε και δεν κρυώνει «γαβγίζοντας» για παραβιάσεις, ενώ τα βάζουν με… θεούς και δαίμονες, λίγες μέρες μονάχα πριν από την επέτειο των Ιμίων.

Το τρυπάνι άρχισε… δουλειά στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ και στον στόχο «Ηλέκτρα», με τις πρώτες φωτογραφίες να έρχονται στο «φως» από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε ΝAVTEX για την έναρξη γεωτρήσεων στον στόχο «Ηλέκτρα», στο τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ. Η NAVTEX τέθηκε σε ισχύ από τη 19η Ιανουαρίου και έχει διάρκεια έως τη 19η Ιουνίου 2025, με το πλοίο – γεωτρύπανο VALARIS να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τις εργασίες.

Τουρκική αντίδραση

Άμεσα ήρθε και η πρώτη τουρκική αντίδραση με αναφορές του τύπου:

«Ενώ η Ελλάδα κατέλαβε τα νησιά μας στο Αιγαίο, οι Έλληνες έριξαν το βλέμμα τους στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χωρικά μας ύδατα. Οι Έλληνες, που κήρυξαν 6μηνη περίοδο Navtex για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή που διασταυρώνεται με την τουρκική υφαλοκρηπίδα, ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις. Η έρευνα διενεργείται από εταιρείες ενέργειας των ΗΠΑ και του Κατάρ για λογαριασμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου (GCASC)», γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Στο εν λόγω δημοσίευμα του τουρκικού SÖZCÜ φιλοξενούνται δηλώσεις Τούρκου πολιτικού, που εμφανίζεται….εξαγριωμένος!

Ο Deniz Yavuzyılmaz, Αντιπρόεδρος του τουρκικού κόμματος CHP (Κεμαλιστές) δήλωσε ευθαρσώς: «Οι Έλληνες εισέρχονται στην περιοχή μας στο τεμάχιο νούμερο 5» και έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στο SÖZCÜ:

«Η GCASC ανακοίνωσε την Navtex δηλώνοντας ότι θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για 6 μήνες στο τεμάχιο με αριθμό 5, μέρος του οποίου βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Ένα μέρος αυτού του τεμαχίου ανήκει σε εμάς και βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας. Το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί από την περιοχή που θα πραγματοποιήσει γεώτρηση η ελληνική πλευρά βρίσκεται εντός του κυρίως τεμαχίου, μέρος του οποίου μας ανήκει και στον γεωλογικό σχηματισμό στην περιοχή μας. Οι αμερικανικές εταιρείες Exxon Mobile και Qatar Energy θα πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις στην περιοχή για λογαριασμό της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου.

Το Κατάρ ήταν ο πιο στενός μας φίλος, συνεργάζεται με τους Έλληνες επειδή είναι φίλος μας; Η Τουρκία θα πρέπει να εκδώσει αμέσως αντι-Navtex και να στείλει ένα πλοίο γεωτρήσεων και σεισμικών ερευνών και μια φρεγάτα των Ναυτικών μας Δυνάμεων στην περιοχή. Να κάνει επίσημη δήλωση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Ενέργειας».

Το τουρκικό δημοσίευμα μάλιστα πάει ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας ότι : η έναρξη γεώτρησης με Navtex, που δημοσιεύει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, θα επηρεάσει αρνητικά και τις συνομιλίες συμφιλίωσης μεταξύ τουρκικής και ελληνικής πλευράς, οι οποίες θα επανεκκινήσουν τον Μάρτιο.

Επίσης ο εκ των ηγετών των Τουρκοκυπρίων, Ζίγια Οζτούρκλερ δήλωσε ότι οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Κύπρος σε σημείο κοντά στην τουρκική υφαλοκρηπίδα θα διαταράξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Η ανάλυση του Βασίλη Κοψαχείλη

«Οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ αναμφίβολα τις βάζουν πάλι στο επίκεντρο του παγκόσμιου χάρτη και η ατζέντα των νέων πολιτικών και γεω-επιχειρηματιών της Ουάσιγκτον θα είναι κυρίαρχη για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει, με βάση και όλα τα παραπάνω, στο Newsbomb.gr ο διεθνολόγος ειδικός σε θέματα γεω-επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κοψαχείλης*

Σύμφωνα με τον κ. Κοψαχείλη αυτό πρακτικά σημαίνει δυο στοιχεία με ελληνικό ενδιαφέρον:

  1. Ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν κανέναν να βάλει πόδι σε ότι θεωρούν δική τους σφαίρα επιρροής. Όχι όπως συνέβαινε συνεταιρικά -τουλάχιστον φαινομενικά- στο παρελθόν. Πλέον αυτοί θα είναι τα αφεντικά και στην καλύτερη περίπτωση η σφαίρα επιρροής θα είναι οι υπάλληλοι. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουμε εμείς και εσχάτως η Κύπρος. Αυτό θυμίζει λίγο τον εκφυλισμό της Αθηναϊκής Συμμαχίας…
  2. Αμερικανικές εταιρίες σπεύδουν να κλειδώσουν ώριμες ερευνητικά περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο. Ουσιαστικά σε αυτή τη φάση έρχονται για να αποκλείσουν άλλους δυνητικούς παίκτες από το παιχνίδι. Σε επόμενη φάση, πολύ αργότερα, θα δούμε και τι αποφάσεις θα πάρουν ανάλογα με τα ευρήματα που θα έχουν. Στόχος τώρα είναι να γίνουν αυτά τα γεωτεμάχια no go zones για μη αμερικανικά συμφέροντα. Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας σαφώς θα διευκολυνθεί και από τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας στην Ουάσιγκτον που θέλει περισσότερες εξορύξεις Υ/Α.

Μια σημαντικότατη παράμετρος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο έχει η αποκάλυψή του κ. Κοψαχείλη στο Newsbomb.gr σχετικά με τις ενεργειακές… προτιμήσεις και προτεραιότητες των ΗΠΑ πλέον μετά την αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο. «Η διοίκηση Τραμπ δεν απορρίπτει καθολικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκφράζει έντονο σκεπτικισμό για την αιολική ενέργεια, αλλά θα κάνει εκτροπή κεφαλαίων από την αιολική ενέργεια προς τα φωτοβολταϊκά», υπογραμμίζει ο ειδικός αναλυτής.

Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το τι σημαίνει η παρουσία των δύο εταιρειών σε Ελλάδα και Κύπρο ο κ. Κοψαχείλης ήταν σαφής, ενώ προέκτεινε την ανάλυση και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

«Η παρουσία των δυο εταιρειών σε Ελλάδα και Κύπρο συνιστά δήλωση ότι οι δυο χώρες τελούν υπό την σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Θα είχε βέβαια πολύ ενδιαφέρον, να βλέπαμε το αμερικανικό ενδιαφέρον και σε περιοχές για τις οποίες η Τουρκία διεκδικεί να έχει λόγο και ρόλο. Προσωπικά θα ήθελα πολύ να δω τα όρια του συνθήματος America First εκεί που τα αμερικανικά συμφέροντα έχουν σύγκρουση με τα συμφέροντα άλλων χαϊδεμένων κρατών των παγκόσμιων κέντρων εξουσίας. (βλέπε Τουρκία)», κατέληξε μιλώντας στο Newsbomb.gr

  • Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτή, ο οποίος έχει ειδίκευση στη γεω-επιχειρηματικότητα, ενώ είναι και ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Ευρω-Μεσογειακής Ασφάλειας. Συγγραφέας του βιβλίου «Γεωεπιχειρηματίες, από τον Ιάσονα στον Έλον Μασκ».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ