Ολοένα και πιο κοντά στην πλήρη συμφωνία για εκεχειρία στον πόλεμο της Γάζας
Η πορεία που θα ακολουθηθεί μετά τη διαφαινόμενη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα παραμένει γεμάτη προκλήσεις, σύμφωνα με τον ειδικό αμυντικό αναλυτή, Δημήτρη Τσαϊλά, Ναύαρχο ε.α*.
Σημειώνει δε ότι η συμφωνία απέχει πολύ από μια μόνιμη επίλυση και η πορεία που θα ακολουθηθεί παραμένει γεμάτη προκλήσεις.
Αναλυτικά αναφέρει:
Αυτή η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αντιπροσωπεύει ένα ζωτικό βήμα προς την καταστολή της άμεσης βίας, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αντιμετώπιση ζητημάτων ομήρων και κρατουμένων. Ωστόσο, απέχει πολύ από μια μόνιμη επίλυση και η πορεία που θα ακολουθηθεί παραμένει γεμάτη προκλήσεις. Οι επόμενες επτά εβδομάδες διαπραγματεύσεων θα είναι κρίσιμες, αλλά οι εδραιωμένες θέσεις και των δύο πλευρών καθιστούν αβέβαιη τη σημαντική πρόοδο.
Δύο σημαντικά εμπόδια που παραμένουν είναι η αντίθεση της ισραηλινής κυβέρνησης σε ένα παλαιστινιακό κράτος, και τα ζητήματα παλαιστινιακής διακυβέρνησης που περιπλέκουν περαιτέρω τα πράγματα.
Για να έχουμε κάποια πρόοδο χρειάζεται αφενός μια αλλαγή στην πολιτική δυναμική του Ισραήλ και αφετέρου μια ισχυρή, ενοποιημένη ηγεσία Παλαιστινίων για αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κράτους.
Η φιλοϊσραηλινή στάση της κυβέρνησης Τραμπ και η προφανής απροθυμία της να πιέσει το Ισραήλ για ένα παλαιστινιακό κράτος περιορίζουν την ικανότητά του να μεσολαβήσει δίκαια.
Το Ριάντ διατηρεί μόχλευση λόγω του ενδιαφέροντός του για ομαλοποίηση με το Ισραήλ και της επιρροής του στον αραβικό κόσμο. Η υποστήριξή του θα μπορούσε να πιέσει για συγκεκριμένα βήματα προς ένα παλαιστινιακό κράτος, ιδιαίτερα με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Οι μακροχρόνιοι φόβοι για επαναλαμβανόμενη βία θα απαιτήσουν εγγυήσεις ότι ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος δεν θα απειλούσε την ασφάλεια του Ισραήλ. Ενώ η αποδυνάμωση της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και της ιρανικής επιρροής ευθυγραμμίζεται με τους στόχους του Ισραήλ, ωστόσο περιπλέκει το ευρύτερο περιφερειακό τοπίο.
Η τρέχουσα κατάπαυση του πυρός μπορεί να κερδίσει χρόνο, αλλά μια βιώσιμη επίλυση απαιτεί σημαντικές πολιτικές αλλαγές, αξιόπιστες εγγυήσεις και ενεργό συμμετοχή από σημαντικούς παράγοντες όπως οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία. Ενώ μια λύση δύο κρατών παραμένει μια λογική πορεία, η σκοπιμότητά της εξαρτάται από την υπέρβαση παγιωμένων εγχώριων και διεθνών προκλήσεων.
*Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος Αξιωματικός του ΠΝ, δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Σήμερα είναι συνεργάτης και ερευνητής του Institute for National and International Security(INIS), και του Strategy International (SI). Συγγραφέας του βιβλίου «Ο Σύγχρονος Πόλεμος» Προκλήσεις για την Ελληνική Ασφάλεια. Εκδόσεις Ινφογνώμων.