Ο Παλαιστίνιος γιατρός Ελσάμι Σαλάχ μίλησε αποκλειστικά στο Νewsbomb.gr για τους τελευταίους 15 εφιαλτικούς μήνες, τις ελπίδες που γέννησε η εκεχειρία στη Γάζα και το συνεχιζόμενο δράμα της οικογένειάς του
«Καλημέρα, καλή χρονιά. Είμαι ζωντανός, γερός, δυνατός. Τελειώνει ο πιο άδικος πόλεμος στην ιστορία. Η Λωρίδα της Γάζας έμεινε, έφυγαν οι εγκληματίες πολέμου. Δεν ξεχνάμε τη στάση των λαών που μας στήριξαν, ούτε φυσικά εκείνους που μας ισοπέδωσαν». Είναι 4 το πρωί και το κινητό φωτίζεται απο ένα μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας από το Ομάν, όπου έχει μεταφέρει βίαια τη ζωή του τους τελευταίους μήνες ο Παλαιστίνιος γιατρός Σαλάχ Ελσάμι.
Πριν από μερικές δεκαετίες σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αγαπάει την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του και μίλησε στο Νewsbomb.gr, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Λίγες ώρες μετά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγορούσε τη Χαμάς πως υπαναχωρεί σε ορισμένες λεπτομέρειες της συμφωνίας, αναβάλλοντας την τελίκή της έγκριση της από την ισραηλινή κυβέρνηση.
«Θέλω να πω κάτι πολύ σημαντικό, ο πόλεμος θα σταματήσει , αλλά ο αγώνας, η αντίσταση θα συνεχίσουν μέχρι να έχουμε ελευθερία και να έχουμε πατρίδα. Συγγνώμη πολύ για τη ενόχληση, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τα νέα. Πάντως ευχαριστώ πολύ για την συμπαράσταση, μπορεί να βρίσκομαι στην Ελλάδα τον Μάιο»
Μετά από μεγάλες περιπέτειες κατάφερε να φθάσει στη Μουσκάτ του Ομάν. «Το πρώτο πράγμα που θέλω τώρα είναι να φέρω τα τέσσερα παιδιά μου μαζί μου. Εγώ έφυγα από την Λωρίδα της Γάζας πριν 8 μήνες, δεν μπόρεσα να πάρω τα παιδιά μου μαζί. Τώρα μένω στο Ομάν εδώ και 2 μήνες και σε λίγες εβδομάδες θα πιάσω δουλειά και θα φέρω όλη μου την οικογένεια στη χώρα.
«Δεν υπάρχει πλέον τίποτα για εμάς στη Γάζα. Στην περιοχή που μένω έχουν καταστραφεί όλα τα σπίτια των αδελφών μου, το σπίτι των γονιών μου, το σχολείο που πήγαινα... Έχασα το σπίτι, το ιατρείο, το φαρμακείο της συζύγου μου, το αυτοκίνητο, τα χωράφια μου, τους κόπους μίας ζωής που στοίχιζαν πάνω από 450 χιλιάδες δολάρια. Η ζημιά, είναι πολύ μεγάλη, το μόνο που έχει σημασία όμως είναι ότι δεν έχασα κανέναν από την οικογένεια.
Θέλουμε πάλι πολλά χρόνια για να σταθούμε όρθιοι. Είμαστε σκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Η γυναίκα μου και μία κόρη μου είναι στην Αίγυπτο, όπου η σύζυγός μου νοσηλεύται σε νοσοκομείο του Καϊρου με καρκίνο του μαστού. Ένας γιος μου ζει στην Γερμανία, ενώ τα δύο μικρότερα παιδιά μου που είναι δίδυμα έμειναν στη Γάζα»
Η συμφωνία εκεχειρίας -παρά τα εμπόδια της τελευταίας στιγμής και τις αναβολές- θα ισχύσει, ελπίζει, από την ερχόμενη Κυριακή (19/1). «Το Ισραήλ σκότωσε πάνω από 65.000 αμάχους, άφησε περισσότερους από 200.000 τραυματίες, καταστρέψε πάνω από το 70% των σπιτιών, ενώ η οργάνωση της Χαμας είναι παρούσα. Πήγα στο Ομάν ψάχνοντας για δουλειά, δεν μπορώ να επιστρέψω πλέον στην Γάζα, γιατί δεν υπάρχει ζωή εκεί. Από τον Απρίλιο δεν μπορώ να κοιμηθώ χωρίς υπνωτικά, έχω χάσει 15 κιλά. Ήταν εφιαλτική η εμπειρία μας αν και είμαστε ζωντανοί κανείς μας δεν είναι καλά»
Η ζώη του ίδιου του Σαλάχ και της οικογένειάς του άλλαξε δραματικά μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, το επονομαζόμενο «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου του 2023 και τη φονική εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ που ακολούθησε. Από τότε τίποτα δεν είναι και δεν θα είναι ξανά ίδιο.
«Δεν ξέρω από που να αρχίσω. Στις αρχές Δεκεμβρίου εφυγα υποχρεωτικά από το σπίτι μου στη Γάζα με την οικογένεια μου για να ζήσουμε σε μία σκηνή κοντά στην παραλία. Μετά από 50 μέρες αναγκάστηκα να φύγω σε άλλη πόλη λόγο εισβολής του στρατού. Στην τέλος του 2023 μπήκαν οι ισραηλινοί και καταστρεψαν όλα τα σπίτια, το φαρμακείο, την κλινική μου και όλα τα χωράφια. Ζούσαμε κατω από τραγικές συνθήκες. Η ακρίβεια ήταν δυσβάσταχτη, δεν υπήρχαν τρόφιμα, δεν μπορούσα να πάω στο νοσοκομείο γιατί δεν υπήρχε βενζίνη. Οι ισραηλινοί απαγόρευαν τότε οι άνδρες ηλικίας 16 μέχρι 60 ετών να φύγουν. Για να φύγω επρεπει να πληρώσω 5000 δολάρια. Ζούσαμε κατω από τραγικές συνθήκες»
Λίγο πριν τελειώσουμε τη συνομιλία μας, τον ρωτήσαμε τι θα έλεγε σε έναν Ισραηλινό όμηρο αν τον είχε απέναντί του. Σε έναν από τους δεκάδες αιχμαλώτους που συνέλαβε η Χαμάς μετά το «Μαύρο Σάββατο» και πέρασαν δραματικές ώρες μακριά από τους αγαπημένους τους, περιμένοντας να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. «Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι εγκληματίες. Είναι αγωνιστές για την ελευθερία. Πρέπει να αποκτήσουν πατρίδα και πολιτικά δικαιώματα. Υπεύθυνος για όλα όσα συμβαίνουν ειναι ο Νετανιάχου.
Αν ήμουνα ισραηλινός, θα καθόμουν με τους παλαιστίνιους και θα τους έδινα όλα τα πολιτικά δικαιώματα. Οι Παλαιστίνιοι είναι αγωνιστές για την ελευθερία. Ο Νετανιάχου είναι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει».
Πριν τον πόλεμο ο Ελσάμι Σαλάχ εργαζόταν ως γενικός παθολόγος και ρευματολόγος στο Εuropean Gaza Hospital, ένα από τα 14 συνολικά νοσοκομεία που έχει η Λωρίδα της Γάζας. Παρακολουθούσε κυρίως ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
O Ελσάμι Σαλάχ μιλάει άψογα ελληνικά. Για μία ακόμη φορά τα πράγματα στη Γάζα είναι εξαιρετικά δύσκολα, λέει. «Δεν κάναμε κάτι για να περνάμε αυτή τη δοκιμασία. Για να ξαναχτίσουμε τα κτίρια και τις υποδομές που ισοπεδώθηκαν θα περάσουν χρόνια. Όμως και αυτή τη φορά θα αντέξουμε. Οι κάτοικοι της Γάζας είναι δυνατοί» καταλήγει.
Οι λεπτομέρειες απομένουν για τη συμφωνία εκεχειρίας
Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, επετεύχθη για πρώτη φορά πλήρης συμφωνία για εκεχειρία. Αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν σταδιακά 98 όμηροι, με πρώτους τους Αμερικανούς πολίτες.
Η συμφωνία θα έχει ισχύ από το μεσημέρι της Κυριακής και εφόσον τηρηθεί θα διαρκέσει για 42 ημέρες τουλάχιστον. Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμα η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.
Η συμφωνία επίσης θα επιτηρείται από το Κατάρ και την Αίγυπτο, ενώ προβλέπει και την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στη Γάζα, με την ταυτόχρονη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, προς τα βόρεια σύνορα.
Παράλληλα προβλέπει την απελευθέρωση πολλών εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, με την εξαίρεση όσων συμμετείχαν στ
Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, Μπρετ ΜακΓκέρκ, και ο απεσταλμένος του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, βρίσκονταν στη Ντόχα μαζί με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές, προσπαθώντας να επιλύσουν μια τελευταία εκκρεμότητα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Περισσότεροι από 46.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία θεωρούνται ακριβή από τον ΟΗΕ και άλλους φορείς.
Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης ότι τουλάχιστον 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα – ή περίπου το 90% του πληθυσμού – έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.
Περισσότεροι από 100 όμηροι έχουν απελευθερωθεί μέσω διαπραγματεύσεων και ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ ή από ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις διάσωσης.
Συνολικά, 94 όμηροι εξακολουθούν να αγνοούνται. Το Ισραήλ πιστεύει ότι 60 είναι ακόμη ζωντανοί.