Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που τίθεται σε ισχύ, έπειτα από μαραθώνιες -και πολλές αποτυχημένες που είχαν προηγηθεί- διαπραγματεύσεις.
Επιτέλους, μια καλή είδηση, καθώς εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο μαίνεται ο αιματηρός πόλεμος στη Γάζα.
Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα, επετεύχθη για πρώτη φορά πλήρης συμφωνία για εκεχειρία. Αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν σταδιακά 98 όμηροι, με πρώτους τους Αμερικανούς πολίτες.
Η συμφωνία θα έχει ισχύ από το μεσημέρι της Κυριακής και εφόσον τηρηθεί θα διαρκέσει για 42 ημέρες τουλάχιστον.
Η συμφωνία επίσης θα επιτηρείται από το Κατάρ και την Αίγυπτο, ενώ προβλέπει και την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στη Γάζα, με την ταυτόχρονη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, προς τα βόρεια σύνορα.
Παράλληλα προβλέπει την απελευθέρωση πολλών εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, με την εξαίρεση όσων συμμετείχαν στ
Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, Μπρετ ΜακΓκέρκ, και ο απεσταλμένος του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, βρίσκονταν στη Ντόχα μαζί με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές, προσπαθώντας να επιλύσουν μια τελευταία εκκρεμότητα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Περισσότεροι από 46.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία θεωρούνται ακριβή από τον ΟΗΕ και άλλους φορείς.
Θέλεις τα σημαντικότερα νέα της ημέρας στο e-mail σου;
Κάνε εγγραφή στο newsletter του newsbomb.gr
Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης ότι τουλάχιστον 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα – ή περίπου το 90% του πληθυσμού – έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.
Περισσότεροι από 100 όμηροι έχουν απελευθερωθεί μέσω διαπραγματεύσεων και ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ ή από ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις διάσωσης.
Συνολικά, 94 όμηροι εξακολουθούν να αγνοούνται. Το Ισραήλ πιστεύει ότι 60 είναι ακόμη ζωντανοί.