Σήμερα η ανακοίνωση του προσώπου που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την ανώτατη πολιτειακή θέση
Ο κύβος ερρίφθη χθες από την πλευρά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πρόταση του Κωνσταντίνου Τασούλα από πλευράς της ΝΔ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση που κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το «σπάσιμο» της παράδοσης που ήθελε τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης να προτείνουν ΠτΔ από το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο προκειμένου να επιτυγχάνεται ένα κλίμα θεσμικής συναίνεσης.
Σήμερα όμως όλα τα βλέμματα πέφτουν στο ΠΑΣΟΚ το οποίο μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ που είναι προγραμματισμένη για τις 10:30 στη Βουλή, πρόκειται να ανακοινώσει τη δική του πρόταση για έναν ΠτΔ προερχόμενο από την κεντροαριστερά. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη Λούκα Κατσέλη, το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει στην επιλογή προσώπου από τη δική του παράταξη, τότε η Χαρ. Τρικούπη θα καταθέσει τη δική της πρόταση.
Από τη στιγμή λοιπόν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέτρεψε τα προγνωστικά προτείνοντας τον… «αβερωφικό» Κωνσταντίνο Τασούλα, ξέσπασε ένας ακόμη γύρος ονοματολογίας γύρω από το πρόσωπο που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν προς τρία πρόσωπα που βρέθηκαν στην «shortlist» της Χαριλάου Τρικούπη, όμως όλα δείχνουν ότι πλέον το κόμμα έχει καταλήξει στην οριστική του πρόταση.
Στα ονόματα που ακούστηκαν περιλαμβάνονται αυτά του πρώην υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση, του πρώην δημάρχου και υπουργού Σταύρου Μπένου, καθώς και του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου.
Ωστόσο, ο τελευταίος, παρά το ότι υπήρξαν εισηγήσεις υπέρ του, φαίνεται να βγαίνει εκτός «μάχης» καθώς είχε προταθεί και το 2015 με την υποστήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς εκτιμήθηκε ότι θα ήταν άκομψο και προς τον ίδιο το να τεθεί εκ νέου υποψήφιος.
Από την άλλη, ο Σταύρος Μπένος κρίνεται επιτυχημένος ως δήμαρχος Καλαμάτας που του πιστώνεται ότι αναμόρφωσε την πόλη μετά τον σεισμό του 1986, ενώ ως υπουργός πιστώνεται την ίδρυση των ΚΕΠ. Παράλληλα, ο κ. Μπένος απολαμβάνει και της εκτίμησης του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος τον είχε ορίσει επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα του νησιού το 2021.
Παρά τα θετικά στοιχεία που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ο Σταύρος Μπένος, πάντως, όλα συνηγορούν ότι η τελική επιλογή του ΠΑΣΟΚ που θα ανακοινωθεί σήμερα θα είναι αυτή του Τάσου Γιαννίτση. Πρόκειται για στέλεχος με πολύ μακρά διαδρομή στα κοινά αφού διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα. Το 1993 έως το 1994 ανέλαβε και πάλι καθήκοντα Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, με Υπουργό τον Γιώργο Γεννηματά. Χρημάτισε οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994-95, και Κώστα Σημίτη, την περίοδο 1996-2000.
Διετέλεσε διαδοχικά Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (2000-2001), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-2004), Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004) στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και Υπουργός Εσωτερικών (2011- 2012). Ο Τάσσος Γιαννίτσης συνέδεσε το όνομά του με τον νόμο για τα ασφαλιστικά ταμεία που τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω των έντονων αντιδράσεων των εργαζομένων, αλλά και λόγω της επιτυχημένης πορείας του στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών κατά την πολιτικά ταραγμένη περίοδο των πρώτων μνημονίων. Σημειώνεται επίσης ότι είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνειδητή επιλογή η κατάθεση ανεξάρτητης υποψηφιότητας λένε στο ΠΑΣΟΚ
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη πάντως ξεκαθαρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει απόλυτη συνείδηση των υφιστάμενων ισορροπιών εντός του κοινοβουλίου και προχωρούν στη δική τους πρόταση χωρίς αυταπάτες. Αυτό που διαμηνύουν είναι ότι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός του για την ανώτατη πολιτειακή θέση «παραβιάζοντας» τόσο την πολιτική παράδοση του τόπου, όσο και το πνεύμα του Συντάγματος, είναι μια ευθύνη που βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο. «Δεν θα μπορέσει να απεκδυθεί αυτή την ευθύνη όποιο κι αν είναι το αφήγημά του» ξεκαθαρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι αφορά το γιατί δεν εξετάστηκε το ενδεχόμενο να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι προχωρούν στη δική τους υποψηφιότητα για βαθείς πολιτικούς λόγους και όχι επειδή δε θέλουν να ακολουθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξηγούν, ο άνθρωπος που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι ουσιαστική απάντηση στην κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεντρώνει στο πρόσωπό του όλα τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με κορυφαίο αυτό της κοινής αποδοχής από ένα μεγάλο εύρος πολιτικών δυνάμεων και της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, στη διαδικασία εκλογής νέου ΠτΔ θα υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι: Ο Κώστας Τασούλας εκ μέρους της ΝΔ, η Λούκα Κατσέλη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας και το πρόσωπο που τελικά θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ.