Γάζα: Ικανοποίηση από Βρετανία και Ιταλία αλλά και μήνυμα ότι «καθυστέρησε πολύ» η συμφωνία


Λονδίνο και Ρώμη εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, τόνισε σήμερα (15/01) ότι «καθυστέρησε πολύ» η συμφωνία στη Γάζα, «μία είδηση που περίμεναν απεγνωσμένα οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι».

«Για τους αθώους Παλαιστίνιους, των οποίων τα σπίτια μετετράπησαν σε εμπόλεμη ζώνη εν μία νυκτί και πολλούς που έχασαν τη ζωή τους, αυτή η κατάπαυση πυρός πρέπει να επιτρέψει μία τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία απαιτείται απεγνωσμένα για να τερματιστεί ο πόνος στη Γάζα», επεσήμανε.

«Τότε η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλίσουμε οριστικά ένα καλύτερο μέλλον για τον ισραηλινό και τον παλαιστινιακό λαό», προσέθεσε ο κ. Στάρμερ, αναφερόμενος στη λύση δύο κρατών.

«Η Ιταλία είναι έτοιμη να εργαστεί για την ενίσχυση της κατάπαυσης των εχθροπραξιών», αναφέρει η ιταλική κυβέρνηση

Η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε «ικανοποίηση για την κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και συγχαίρει την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το αποτέλεσμα που επετεύχθη, έπειτα από μία μακρά διαπραγματευτική προσπάθεια, την οποία η κυβέρνηση της Ρώμης στήριξε ανέκαθεν, και ως εκ περιτροπής πρόεδρος της ομάδας χωρών της G7».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ρώμης, «η κατάπαυση του πυρός παρέχει μία σημαντική ευκαιρία για να αυξηθεί, με ουσιαστικό τρόπο, η ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας». Παράλληλα, τονίζεται ότι «η Ιταλία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες στο συγκεκριμένο πλαίσιο, και μέσω της πρωτοβουλίας Food for Gaza, η οποία επικεντρώνεται στην επισιτιστική ασφάλεια και στην υγεία».

«Η Ιταλία είναι έτοιμη, μαζί με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, να εργαστεί για την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ενίσχυση της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην πολιτική διαδικασία που αποσκοπεί σε μία δίκαια και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία να βασίζεται στη λύση των δύο κρατών. Του Ισραήλ και του κράτους της Παλαιστίνης, τα οποία να συνυπάρξουν –το ένα δίπλα στο άλλο– ειρηνικά και με ασφάλεια, στα πλαίσια αμοιβαία αναγνωρισμένων συνόρων», τονίσθηκε ακόμη.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ