Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και η γρίπη έχει την τιμητική της. Πρέπει λοιπόν όλοι να προσέχουμε. Πόσο μάλλον όσοι έχουν προβλήματα με την καρδια τους. Ειδικοί στο Καρδιολογικό Νοσοκομείο Mount Sinai Fuster λένε πως οι λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως η γρίπη μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές επιπλοκές λόγω του πυρετού, της αφυδάτωσης και της φλεγμονής.
Οι γιατροί παρατηρούν αύξηση των καρδιακών προβλημάτων που προκαλούνται από αναπνευστικές λοιμώξεις και αυτό συμβαίνει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες – ακόμη και στους 20χρονους.
Γρίπη και καρδιά
Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα σε άτομα με φραγμένες αρτηρίες και μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια ή διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, δήλωσαν οι γιατροί.
«Ο χειμώνας μπορεί να αυξήσει τους καρδιαγγειακούς κινδύνους με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων λόγω της εποχιακής γρίπης», δήλωσε ο Δρ. Deepak Bhatt, διευθυντής του Mount Sinai Fuster Heart Hospital.
«Τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο ή πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην ανάπτυξη καρδιακών προβλημάτων εάν νοσήσουν με λοίμωξη του αναπνευστικού», δήλωσε ο Bhatt. «Ο εντοπισμός και ο έλεγχος των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, καθώς και τα βασικά μέτρα πρόληψης, μπορούν να βοηθήσουν να αποφύγει κανείς μια λοίμωξη που πυροδοτεί καρδιακή προσβολή».
Οι καρδιοπάθειες αποτελούν κύρια αιτία θανάτου ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ και σχεδόν οι μισοί ενήλικες έχουν κάποιο είδος καρδιακής νόσου.
Σχεδόν 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιακές παθήσεις και οκτώ στους 10 θανάτους μπορούν να προληφθούν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αυξημένη χοληστερόλη, ο διαβήτης, το υπερβολικό βάρος, το κάπνισμα και η ηλικία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Πώς θα περιορίσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, αλλά και την πιθανότητα μια λοίμωξη να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.
Να γνωρίζετε το οικογενειακό σας ιστορικό καρδιακών προβλημάτων
Να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση, την ολική χοληστερόλη, την «καλή» HDL χοληστερόλη, τον δείκτη μάζας σώματος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή
Να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα
Να αποφεύγετε το κάπνισμα και το άτμισμα
Να γυμνάζεστε τακτικά
Να αποφεύγετε το στρες και να εστιάζετε στην ψυχική σας υγεία
Να γνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου – δυσφορία στο στήθος, δύσπνοια, κρύος ιδρώτας, ζάλη και πόνος στα χέρια, την πλάτη, τον αυχένα ή το σαγόνι.
«Αν αρρωστήσετε και νιώσετε πόνο στο στήθος ή λαχάνιασμα που επιδεινώνεται και έχετε κάποια υποκείμενη καρδιακή πάθηση ή παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, μην το αμελήσετε θεωρώντας ότι δεν είναι σοβαρό ή ότι πρόκειται απλά για ιογενές σύνδρομο», λέει η Δρ. Icilma Fergus, διευθύντρια καρδιαγγειακών ανισοτήτων στο Σύστημα Υγείας Mount Sinai.
Η Fergus συνιστά στους ανθρώπους να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, για να μειώσουν τη σοβαρότητα πιθανής λοίμωξης.
«Τα ιογενή σύνδρομα είναι τόσο συνηθισμένα που πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν πια τόσο σοβαρά αυτούς τους ιούς», δήλωσε η Fergus.
Πηγή