Στον “πάτο” οι τιμές στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας


Σχεδόν αδύνατη θεωρεί η Globefish (σ.σ. το παράρτημα του FAO Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ που ασχολείται με την αλιεία), την ανάκαμψη των τιμών των ψαριών της Μεσογειακής Ιχθυοκαλλιέργειας τη φετινή χρονιά.

Σε πρόσφατο report της -τεύχος Μαρτίου- για την πορεία των τιμών σε τσιπούρα και λαβράκι η Globefish σημειώνει πως αυτές παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές. Βασικός λόγος αυτής της νέας υποχώρησης σύμφωνα με τη Globefish είναι η υψηλή παραγωγή των Τούρκων ιχθυοκαλλιεργητών, ενώ εκτιμά ότι η αύξηση της παραγωγής θα συνεχιστεί μέσα στο έτος.

Για τα ψάρια που πωλούν οι Έλληνες ιχθυοκαλλιεργητές στην Ιταλία, οι τιμές για τις τσιπούρες μικρού μεγέθους αυξήθηκαν μεν τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο ωστόσο σε ετήσια βάση, οι τιμές των ψαριών βάρους 300-450 γρμ. είναι περίπου 5,5% χαμηλότερες φέτος σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ οι τιμές για τα παρόμοια μεγέθη λαβρακίου είναι 12% χαμηλότερες.

“Αυτά τα επίπεδα τιμών” αναφέρει η Globefish, “είναι αποτέλεσμα της υπερβολικά ταχείας αύξησης της παραγωγής στην Τουρκία και σε μικρότερο βαθμό, της αύξησης της παραγωγής στην Ελλάδα.” Και συνεχίζει “περαιτέρω αύξηση της συνολικής παραγωγής αναμένεται το 2019 και η ανάκαμψη των τιμών θα είναι δύσκολη, αν και στις αρχές του καλοκαιριού, όπως συνήθως, αναμένεται να προκύψουν σχετικά υψηλότερες τιμές.”

Η Globefish αναφέρεται στο report Μαρτίου και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία ενέκρινε υπό όρους, βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ, την απόκτηση του κοινού ελέγχου των Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας, από το σχήμα των Amerra Capital και Mubadala.

Η έγκριση εξαρτάται από δέσμη διορθωτικών μέτρων που προβλέπουν εκποίηση δραστηριοτήτων, δηλαδή ιχθυοτροφεία, συσκευαστήρια και μονάδες παραγωγής γόνου. Η πώληση των εκκολαπτηρίων που παράγουν γόνο είχε εξ αρχής επισημανθεί ότι θα αποτελούσε πεδίο επί του οποίου η DG Comp θα ζητούσε παρεμβάσεις. Οι δύο εταιρείες μαζί εκτιμάται ότι παράγουν περί τα 300 εκατ. τεμάχια γόνου. Σε ό,τι αφορά στις μονάδες, υπάρχει δέσμευση για την πώληση ιχθυοτροφείων που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων, μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας.

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ