Οι μπριζόλες με πορτοκάλι είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τη ζουμερή υφή του κρέατος με τη φρεσκάδα και το γλυκόξινο άρωμα των εσπεριδοειδών. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για ένα ιδιαίτερο γεύμα που θα εντυπωσιάσει την οικογένεια ή τους καλεσμένους σας, ενώ η προετοιμασία της είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι φαίνεται.
Χοιρινές μπριζόλες με πορτοκάλι – Υλικά
- 4 χοιρινές μπριζόλες
- 2 πορτοκάλια (χυμός και ξύσμα)
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- Αλάτι και πιπέρι
- Φέτες πορτοκαλιού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προετοιμασία μαρινάδας: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών, το μέλι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το θυμάρι. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση.
- Μαρινάρισμα: Βάλτε τις μπριζόλες σε ένα μεγάλο σκεύος και περιχύστε τις με τη μαρινάδα. Καλύψτε το σκεύος με μεμβράνη και αφήστε τις μπριζόλες να μαριναριστούν για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο (ιδανικά 4 ώρες για πιο έντονη γεύση).
- Μαγείρεμα:
- Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μπριζόλες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Προσθέστε τη μαρινάδα στο τηγάνι και σιγοβράστε για περίπου 15-20 λεπτά. Προσθέστε το λευκό κρασί και συνεχίστε το μαγείρεμα για ακόμα 5 λεπτά, ώστε να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρισμα: Τοποθετήστε τις μπριζόλες σε πιάτα και περιχύστε τις με τη σάλτσα. Γαρνίρετε με φέτες πορτοκαλιού και, αν θέλετε, λίγο φρέσκο θυμάρι.
Χρόνος παρασκευής
- Προετοιμασία: 15 λεπτά
- Μαρινάρισμα: 1-4 ώρες
- Μαγείρεμα: 30 λεπτά
- Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 45 λεπτά (συμπεριλαμβανομένου του μαριναρίσματος)
Τι να σερβίρετε δίπλα στις χοιρινές μπριζόλες με πορτοκάλι
- Συνοδευτικά:
Οι μπριζόλες με πορτοκάλι ταιριάζουν υπέροχα με ψητά λαχανικά όπως καρότα, σπαράγγια, και πατάτες φούρνου. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε πουρέ πατάτας ή ρύζι με λεμόνι και μυρωδικά για να συμπληρώσετε τη φρεσκάδα του πιάτου. - Κρασί:
Ένα δροσερό λευκό κρασί με φρουτώδεις νότες, όπως ένα Sauvignon Blanc ή ένα Chardonnay, αποτελεί ιδανικό ταίρι για αυτή τη συνταγή. Αν προτιμάτε κάτι πιο ιδιαίτερο, ένα αρωματικό Gewürztraminer θα αναδείξει τις γεύσεις του πορτοκαλιού.