Βούτσης: Fake news ότι δεν δίνουμε στην δημοσιότητα τα πόθεν έσχες


Απολύτως ψευδές και ακατάληπτο, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δημοσίευμα της εφημερίδας τα «Νέα», που αφήνει αιχμές ότι από τη Βουλή γίνεται σκόπιμη διαρροή «πόθεν έσχες», ενώ ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου δεν τα δημοσιοποιούν για να εκβιάζουν ενόψει εκλογών.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης άφησε αιχμές για την πρώην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ότι η ίδια τα αναπαράγει, επισημαίνοντας ότι στους 8 μήνες της δικής της θητείας δεν είχε κάνει τίποτα στο ζήτημα των «πόθεν έσχες», ούτε είχε συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή.

Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για συστηματική αναπαραγωγή «fake news» και υπογράμμισε ότι η Βουλή ελέγχει, αναρτά και δημοσιοποιεί μόνο τα πόθεν έσχες του πολιτικού προσωπικού και δεν έχει καμία σχέση, ούτε ελέγχει όλων των υπόλοιπων υπόχρεων, δικαστικών, αστυνομικών ή άλλων που έχουν οικονομικές δοσοληψίες γιατί, όπως είπε, απολύτως αρμόδια για αυτά είναι η Γ΄ Μονάδα της Γενικής Γραμματείας Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Λόγω ημέρας, θα έλεγα ότι είναι πρωταπριλιά και δεν θα έδινα σημασία. Επειδή, όμως, τις προηγούμενες ημέρες διακινήθηκε ένα σενάριο, ένα αφήγημα, από την κ. Κωνσταντοπούλου, το οποίο αναπαράχθηκε και αναδεικνύεται, για αυτό και αισθάνομαι ότι πρέπει να απαντήσω», τόνισε ο κ. Βούτσης, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και πρόσθεσε: «Χοντραίνει πλέον το παιχνίδι αυτό και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Υπάρχουν και όρια. Υιοθετούνται από ένα Μέσο Ενημέρωσης υπαινιγμοί ότι δεν τα δημοσιοποιούμε για να κάνουμε χειραγώγηση και εκβιασμούς. Πρόκειται για «fake news». Είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που η Βουλή χειρίστηκε τα ζητήματα με το «πόθεν έσχες»».

«Το 2015 βρεθήκαμε με «πόθεν έσχες», τα οποία δεν είχαν δημοσιοποιηθεί από το 2012, ενώ η εξέταση τους ήταν δύσκολη. Προχωρήσαμε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δημοσιοποιήσαμε του 2012 έως του 2015. Και θα είχαν δημοσιοποιηθεί και του 2017 και του 2018, αν δεν υπήρχε η παρεμβολή του Συμβουλίου της Επικρατείας που κήρυξε άκυρες τις δηλώσεις του 2014-2016», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Από τη Βουλή δεν περνάνε για έλεγχο των δημοσιογράφων ή των δικαστικών και αρκετών άλλων υπόχρεων, που συμμετέχουν σε οικονομικές δοσοληψίες. Όλα λοιπόν τα «πόθεν έσχες», εκτός του πολιτικού προσωπικού, βρίσκονται στη Γ΄ Μονάδα της γενικής γραμματείας Διαφθοράς του υπουργείου Δικαιοσύνης και η Βουλή δεν έχει καμία πρόσβαση σε αυτά ούτε καμία σχέση».

«Το παράπονο που εκφράσαμε είναι ότι περίπου 800.000 δηλώσεις «πόθεν έσχες» βουλευτών, ευρωβουλευτών ή υπόχρεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ είναι αναρτημένα -όχι δύο μήνες, αλλά δύο χρόνια- για όλους τους άλλους, δικαστικούς αστυνομικούς ουδέποτε αναρτώνται ή ελέγχονται. Εμείς επανασυγκροτήσαμε την Επιτροπή για να δοθούν μαζεμένα τα «πόθεν έσχες» και κάναμε όχι απλά ότι περνάει από το χέρι μας αλλά και να υπάρχει η μέγιστη διαφάνεια και η δημοσιοποίηση τους σε ό,τι αφορά το πολιτικό προσωπικό για το οποίο υπάρχει υποχρέωση», επισήμανε ο κ. Βούτσης.

«Επί δύο εβδομάδες λέγονται απίστευτα πράγματα για να κάνουν εκβιασμούς, που δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Αυτές οι συνεντεύξεις είναι χωρίς αντίλογο και ο καθένας δημιουργεί «fake news» για ένα γεγονός που το ίδιο το πολιτικό σύστημα εκ των έσω ουδέποτε έθεσε κανένα ζήτημα, διότι προφανώς όλοι γνωρίζουν», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Γίνεται συστηματικά και σκοπίμως αναπαραγωγή ότι δήθεν έχει στηθεί εκβιαστικός μηχανισμός για αυτό και δεν δίνουμε στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες». Φτάσαμε στο σημείο να πιάνει κάποιος ανεξέλεγκτα στο στόμα του τη Βουλή, χωρίς τη πρόνοια πως αυτά τα «fake news» δεν δημιουργούν μόνο εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, αλλά και επιπλέον στοιχεία εναντίον του πολιτικού συστήματος για τα «πόθεν έσχες» του, τα οποία είναι επί χρόνια αναρτημένα. Και, μάλιστα, όταν όλων των υπόλοιπων υπόχρεων, με διάφορες επικλήσεις είτε για προσωπικά δεδομένα είτε για τρομοκρατία, δεν υπάρχει καμία ανάρτηση και κανένας έλεγχος. Πίστευα ότι αυτά είναι σε όλους γνωστά και για αυτό δεν υπήρξε αντίδραση από πλευράς μου. Όταν, όμως, εμπλέκεται ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής με τέτοιες καταγγελίες είναι ανάγκη να διευκρινιστούν αυτά τα θέματα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θεωρεί ότι η κ. Κωνσταντοπούλου συνειδητά κάνει αυτές τις καταγγελίες, ο κ. Βούτσης απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορώ νοητικά να την ακολουθήσω. Από πού με ενδιαφέρει είναι να απαντήσω ουσιαστικά και πειστικά. Από εκεί και πέρα, ενόψει εκλογών, μπορεί να λέει ό,τι θέλει».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ