Εκτός όμως από το θέατρο στην Γαλλία με χρεωκοπία κινδυνεύουν και οι γειτονικές επιχειρήσεις που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται λόγω της παρουσίας του μεγάλου αριθμού Αφρικανών μεταναστών
Ένα θέατρο στο Παρίσι που είναι γνωστό για τις αριστερές ριζοσπαστικές παραστάσεις και εκθέσεις του έχει καταληφθεί από περισσότερους από 250 Αφρικανούς μετανάστες. Οι οποίοι εισήλθαν σε αυτό, αφού συμμετείχαν σε μια δωρεάν εκδήλωση πριν από πέντε εβδομάδες.
Όλα ξεκίνησαν όταν το θέατρο Gaîté Lyrique στο Παρίσι διοργάνωσε την ημερίδα με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας την υποδοχή των προσφύγων στη Γαλλία» στις 10 Δεκεμβρίου. Περιελάμβανε ομιλίες που φιλοξένησαν ακαδημαϊκοί από κορυφαία πανεπιστήμια και αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού, και είδε ακτιβιστές να υποδέχονται τους μετανάστες. Αλλά όταν το συνέδριο ολοκληρώθηκε, οι μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις πρώην δυτικοαφρικανικές αποικίες της Γαλλίας, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον χώρο, καταλαμβανοντάς τον.
Το συνδεδεμένο με την αριστερά θέατρο, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη, αντιμετωπίζει τώρα το ενδεχόμενο να βάλει λουκέτο μετά από εβδομάδες χωρίς έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων και αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις παραστάσεις τουλάχιστον μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.
Η διεύθυνσή του ανέφερε σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο στο θέατρο «συνεχίζει να αυξάνεται» και έχει διογκωθεί σε περίπου 300 άτομα.
«Οι συνθήκες υγιεινής επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα και οι ομάδες αντιμετωπίζουν την κατάσταση αυτή μόνες τους», ανέφερε, ενώ κάλεσε τις τοπικές αρχές να βρουν μια λύση στέγασης για τους καταληψίες. «Αν και η κατάληψη αυτή είναι παράνομη, είναι αδιανόητο για την Gaîté Lyrique να πετάξει αυτούς τους ανθρώπους στο δρόμο στη μέση του χειμώνα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το σοσιαλιστικό συμβούλιο του Παρισιού, στο οποίο ανήκει το κτίριο, ισχυρίζεται ότι αναζήτησε καταλύματα για τους μετανάστες, αλλά κανένα δεν ήταν διαθέσιμο. Ζήτησε από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με το πρόβλημα, αλλά το κεντρώο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Μακρόν λέγεται ότι αγνόησε το αίτημα και είναι απρόθυμο να εμπλακεί στο φιάσκο.
Το εκτιμώμενο κόστος από τις ακυρώσεις ιδιωτικών και δημόσιων εκδηλώσεων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε άμεσες απώλειες», δήλωσε εκπρόσωπος του θεάτρου τον περασμένο μήνα. Το μοντέλο εσόδων του θεάτρου – το οποίο βασίζεται κατά 70% στις πωλήσεις εισιτηρίων και κατά 30% στις επιχορηγήσεις – έχει καταρρεύσει.
Εκτός από το θέατρο κινδυνεύουν όμως και οι … γύρω επιχειρήσεις
Η… «αλληλεγγύη» του θεάτρου όμως κοστίζει και στους γείτονες, αφού οι τοπικές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για μείωση των εσόδων τους λόγω της κατάληψης. Ένα bistrot δίπλα στο θέατρο, ένα δημοφιλές σημείο για να τρώνε και να πίνουν οι θεατρόφιλοι πριν και μετά τις παραστάσεις, έχει αναφέρει απώλεια εσόδων ύψους 30.000 ευρώ μέχρι στιγμής. «Καταστρέφουν την επιχείρησή μου», δήλωσε στους Times η διευθύντρια Elia, κόρη Αλγερινών μεταναστών. «Αράζουν έξω από τη βεράντα μου, καπνίζουν τσιγαριλίκια και τσακώνονται μεταξύ τους. Όχι μόνο δεν έχουμε πλέον θεατρόφιλους επειδή το θέατρο είναι κλειστό, αλλά ούτε και περαστικούς. Τους τρομάζουν όλοι αυτοί οι νεαροί άνδρες».
Όλοι οι μετανάστες ισχυρίζονται ότι είναι κάτω των 18 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι θα θεωρούνταν ασυνόδευτοι ανήλικοι και θα τους δινόταν το δικαίωμα να στεγαστούν και να βοηθηθούν από τις τοπικές αρχές. Όμως οι τοπικοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι είναι ενήλικες και ότι οι περισσότεροι είναι γνωστοί στις αρχές και ότι κοιμόντουσαν στους δρόμους πριν εισέλθουν στο θέατρο.
Το Collectif des Jeunes du Parc de Belleville, η ομάδα που οργάνωσε την κατάληψη, κατήγγειλε το ηλικιακό τεστ ως «ρατσιστικό». Η ομάδα διαμαρτυρίας που πήρε το όνομά της από το πάρκο του Παρισιού που είχε καταλάβει στο παρελθόν, περιέγραψε την κατάληψη του θεάτρου ως κομβικό σημείο του «αντιρατσιστικού και αντιαποικιακού αγώνα» της. Από την έναρξη της κατάληψης πραγματοποιούνται καθημερινά διαδηλώσεις στα σκαλιά του θεάτρου.
Βίντεο δείχνουν τεράστια πλήθη να συγκεντρώνονται στις «γενικές συνελεύσεις», οι οποίες ξεκινούν με χτυπήματα τυμπάνων και συνθήματα που ακούγονται από μεγάφωνα, καθώς εμποδίζουν την είσοδο στο θέατρο.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπρούνο Ρεταϊλό, ο οποίος ανέλαβε τον Σεπτέμβριο, υποσχέθηκε να πατάξει την παράνομη μετανάστευση όταν ανέλαβε τον Σεπτέμβριο. «Ο γαλλικός λαός θέλει περισσότερη τάξη στους δρόμους, τάξη στα σύνορα», δήλωσε τότε, καταγγέλλοντας τη «μαζική μετανάστευση» προς τη χώρα.