Για πάνω από 20 χρόνια, μια καραβίδα γλυκού νερού έχει εξαχθεί από τη Νέα Γουινέα ως ζώο ενυδρείου, κι όμως δεν είχε επιστημονική ονομασία μέχρι τώρα, δεν έχει ποτέ ταξινομηθεί επίσημα
Mία επιστημονικά άγνωστη καραβίδα εντόπισαν οι ερευνητές, αν και το είδος ζει σε πολλά ενυδρεία για περισσότερο από δύο δεκαετίες.
Για πάνω από 20 χρόνια, μια καραβίδα γλυκού νερού έχει εξαχθεί από τη Νέα Γουινέα ως ζώο ενυδρείου. Από τότε, έχει ζήσει σε πολλές δεξαμενές στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία ή την Ινδονησία και όμως δεν είχε επιστημονική ονομασία μέχρι τώρα, δεν έχει ποτέ ταξινομηθεί επίσημα.
Μια τσεχική ερευνητική ομάδα έδωσε τώρα στο ζώο το όνομα “Cherax pulverulentus” – “Cherax” αναφέρεται στο γένος των καραβίδων στο οποίο ανήκει το είδος, “pulverulentus” . Οι ερευνητές επέλεξαν αυτό το όνομα λόγω των «πολλών μικροσκοπικών σημείων που μοιάζουν με κουκκίδες» στο σώμα της, γράφουν σε ένα άρθρο που δημοσιεύεται τώρα στο περιοδικό «Zootaxa».
Σύμφωνα με τη μελέτη, η ομάδα είχε παραγγείλει μερικές ινδονησιακές καραβίδες από έναν κορυφαίο χονδρέμπορο ζώων. Οι έμποροι έχουν μέχρι στιγμής πουλήσει τα ζώα με διαφορετικά ονόματα, όπως “Hoa Creek”, “Irian Jaya” ή “Blue Moon”. Κατά τη διάρκεια της γενετικής ανάλυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το είδος δεν είχε ακόμη καταγραφεί επιστημονικά. Το DNA τους διαφέρει τουλάχιστον 2% από αυτό άλλων συγγενών ειδών.
Εντοπίστηκε σε ιαματικές πηγές στην Ουγγαρία
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι καραβίδες φτάνουν σε μήκος πάνω από πέντε εκατοστά. Έχουν ομαλά σώματα, νύχια και μεγάλα μάτια. Διατίθενται σε δύο χρωματικές παραλλαγές: Ένα τυρκουάζ, το οποίο καλύπτεται με μοβ κηλίδες και των οποίων οι αρμοί έχουν ελαφρύτερη απόχρωση. Και μια πιο σκούρα παραλλαγή, της οποίας το χρώμα κυμαίνεται από σκούρο μπλε έως σχεδόν μαύρο και των οποίων οι αρθρώσεις είναι μάλλον πορτοκαλί.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, το ζώο ζει σε ποτάμια γλυκού νερού στο ινδονησιακό τμήμα του νησιού της Νέας Γουινέας, βόρεια της Αυστραλίας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την ηπειρωτική χώρα της Παπούα Νέας Γουινέας. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για τον τρόπο ζωής των νέων ειδών στην άγρια φύση. Προκειμένου να μάθουν περισσότερα για το είδος, οι ερευνητές συνιστούν λεπτομερείς έρευνες επί τόπου στο μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, ωστόσο, οι καραβίδες βρέθηκαν επίσης σε μια ιαματική πηγή στην Ουγγαρία, αναφέρουν οι ειδικοί, «προφανώς συνέπεια ενός πεταμένου ενυδρείου».