Το μέτρο ήταν ένα από τα δώδεκα που παρουσίασε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Pedro Sánchez, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να καταπνίξει την αυξανόμενη οργή για το κόστος στέγασης που έχει εκτοξευθεί πολύ πέρα από τις δυνατότητες πολλών Ισπανών
Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιβάλει φόρο έως και 100% στα ακίνητα που αγοράζονται από μη κατοίκους από χώρες εκτός της ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, με στόχο την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης της χώρας.
Το μέτρο ήταν ένα από τα δώδεκα που παρουσίασε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Pedro Sánchez, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να καταπνίξει την αυξανόμενη οργή για το κόστος στέγασης που έχει εκτοξευθεί πολύ πέρα από τις δυνατότητες πολλών Ισπανών.
Ο Sánchez προσπάθησε να υπογραμμίσει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της πρόκλησης, αναφέροντας τις τιμές των κατοικιών που είχαν διογκωθεί κατά 48% την τελευταία δεκαετία σε όλη την Ευρώπη, ξεπερνώντας κατά πολύ τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
«Η Δύση αντιμετωπίζει μια αποφασιστική πρόκληση: να μην γίνει μια κοινωνία διαιρεμένη σε δύο τάξεις, τους πλούσιους ιδιοκτήτες και τους φτωχούς ενοικιαστές», δήλωσε σε οικονομικό φόρουμ στη Μαδρίτη.
Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν την επέκταση της προσφοράς κοινωνικής στέγασης, την παροχή κινήτρων σε όσους ανακαινίζουν και νοικιάζουν κενά ακίνητα σε προσιτές τιμές και την πάταξη των εποχικών μισθώσεων. Στην Ισπανία μόλις το 2,5% των κατοικιών προορίζεται για κοινωνική στέγαση, ποσοστό που υστερεί δραστικά σε σχέση με χώρες όπως η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες, δήλωσε ο Sánchez.
Αλλά ήταν τα σχέδια της κυβέρνησης για την καταστολή των ξένων αγοραστών, εκτός ΕΕ, που απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Η Ισπανία αποτελεί εδώ και καιρό δημοφιλή προορισμό για αγοραστές εξοχικών κατοικιών εκτός ΕΕ, με κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Μαρόκου να συρρέουν για να αγοράσουν ακίνητα σε μέρη όπως η Ίμπιζα, η Μαρμπέλα και η Βαρκελώνη.
Ο Sánchez περιέγραψε τον φόρο έως και 100% ως «πρωτοφανή» στην ισπανική ιστορία. «Για να δώσουμε μια ιδέα, μόνο το 2023 οι κάτοικοι χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αγόρασαν περίπου 27.000 σπίτια και διαμερίσματα στην Ισπανία. Και δεν το έκαναν για να ζήσουν σε αυτά, δεν το έκαναν για να έχουν οι οικογένειές τους ένα μέρος για να ζήσουν, το έκαναν για να κερδοσκοπήσουν, για να βγάλουν χρήματα από αυτά, κάτι που εμείς -στο πλαίσιο της έλλειψης που βρισκόμαστε- προφανώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε».
Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο ή πότε θα οριστικοποιηθεί και θα σταλεί στο κοινοβούλιο για έγκριση. Δεδομένων των μακροχρόνιων αγώνων της κυβέρνησής του να περάσει νομοθεσία, ένας αναλυτής υπέδειξε στους Financial Times ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να αποτρέψει τους ξένους επενδυτές ακινήτων δημιουργώντας «αβεβαιότητα και θόρυβο» με μια πρόταση που έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει νόμος.
Η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης στόχευσε επίσης τα τουριστικά διαμερίσματα, τα οποία κατηγορούνται εδώ και καιρό για τη συρρίκνωση της προσφοράς ενοικίων και την απομάκρυνση των ντόπιων από την αγορά.
Ο Sánchez δήλωσε ότι οι κανονισμοί για τις ενοικιάσεις αυτές θα αυστηροποιηθούν, ενώ οι φόροι που καταβάλλουν θα αυξηθούν. «Δεν είναι δίκαιο όσοι έχουν τρία, τέσσερα, πέντε διαμερίσματα για βραχυχρόνια μίσθωση να πληρώνουν λιγότερους φόρους από ό,τι τα ξενοδοχεία», δήλωσε ο Sánchez.