Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στα Χανιά που κόστισε τη ζωή στον 22χρονο Παναγιώτη. Οι αποκαλύψεις προκαλούν θλίψη και οργή, ενώ εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη στάση των αστυνομικών αρχών.
Οι ευθύνες των αστυνομικών και οι «πάγιες εντολές»
Σύμφωνα με τον δικηγόρο των αστυνομικών, Κωνσταντίνο Γιαννελάκη, η απόφαση να μην συλληφθεί ο 45χρονος οδηγός του μαύρου τζιπ, ο οποίος οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ και χωρίς δίπλωμα, βασίστηκε σε πάγιες υπηρεσιακές εντολές. Οι τρεις αστυνομικοί που τον σταμάτησαν κατηγορούνται πλέον για παράβαση καθήκοντος. Ωστόσο, δεν τους επιβλήθηκαν πειθαρχικές διώξεις ούτε τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
«Οι αστυνομικοί εκτελούσαν εντολές και ακολουθούσαν πάγια πρακτική. Το σύστημα δεν τους παρείχε τη δυνατότητα να επαληθεύσουν άμεσα αν ο οδηγός είχε δίπλωμα ή τον λόγο που αυτό είχε αφαιρεθεί. Ο οδηγός ψευδώς δήλωσε ότι το δίπλωμά του είχε μείνει στο σπίτι», ανέφερε ο κ. Γιαννελάκης.
Το χρονικό του δυστυχήματος
Το τραγικό περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής, 10 Ιανουαρίου, στο κέντρο των Χανίων. Η Άμεση Δράση έλαβε κλήση για επικίνδυνη οδήγηση και επιθετική συμπεριφορά από τον οδηγό του τζιπ. Λίγο αργότερα, το μαύρο όχημα εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα της λεωφόρου Σούδας και συγκρούστηκε σφοδρά με το λευκό ΙΧ του 22χρονου.
Η ταχύτητα του τζιπ ξεπερνούσε τα 120 χλμ/ώρα, ενώ ο οδηγός ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Η δύναμη της σύγκρουσης εκσφενδόνισε τα οχήματα, με το τζιπ να χτυπά δύο δέντρα και να συνεχίζει την πορεία του για 150 μέτρα πριν σταματήσει.
Θρήνος και ερωτήματα
Η οικογένεια και η κοινωνία της Κρήτης θρηνούν την απώλεια του νεαρού Παναγιώτη, ενώ οι ευθύνες για την αποφυγή της σύλληψης του οδηγού έχουν γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής. Η υπόθεση αναδεικνύει σοβαρές ελλείψεις στις διαδικασίες ελέγχου και την ανάγκη αναθεώρησης των υπηρεσιακών πρακτικών.
Η τραγωδία αυτή αφήνει βαθιά σημάδια, προκαλώντας θλίψη αλλά και την ελπίδα για αλλαγές που θα αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.