Το θέμα δεν είναι αν η καταστροφή θα χτυπήσει, αλλά πότε
Η Ιαπωνία αναλαμβάνει ένα φιλόδοξο έργο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καταστήσει το Τόκιο καλύτερα προετοιμασμένο για φυσικές καταστροφές.
Το Τόκιο είναι ίσως μία από τις πιο απίστευτες και μοναδικές πόλεις στη Γη.
Αλλά πίσω από το εκτεταμένο αστικό τοπίο του κρύβεται μια πόλη που κινδυνεύει συνεχώς από καταστροφές.
Με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων και ένα τεράστιο κομμάτι της οικονομίας της Ιαπωνίας να βασίζεται σε αυτό, το Τόκιο είναι ευάλωτο σε σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.
Βλέπετε, η Ιαπωνία βρίσκεται στο Pacific Rim of Fire, ένα τεκτονικό οικοδόμημα 40.000 χιλιομέτρων που «ανάγκασε την Ιαπωνία να βγει από τη θάλασσα εξ αρχής».
Η χώρα φιλοξενεί 111 ενεργά ηφαίστεια, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού όρους Φούτζι και επειδή στηρίζεται σε τέσσερις τεκτονικές πλάκες, πλήττεται από το 18% των σεισμών στον κόσμο, σύμφωνα με το κανάλι The B1M του YouTube.
Η Ιαπωνία έχει βιώσει καταστροφικούς σεισμούς στη διάρκεια της ιστορίας της, όπως ο μεγάλος σεισμός του Kanto το 1923 που σκότωσε περισσότερους από 142.000 ανθρώπους.
Οι πλημμύρες είναι μια άλλη σημαντική απειλή για την Ιαπωνία, καθώς το 20% του κεντρικού Τόκιο βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή μπορούν να κάνουν πιο πιθανές τις ακραίες καιρικές συνθήκες, θέτοντας το Τόκιο σε κίνδυνο.
Το θέμα δεν είναι αν η καταστροφή θα χτυπήσει, αλλά πότε.
Ως απάντηση, τον Δεκέμβριο του 2022 ανακοινώθηκε μια πρωτοβουλία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ονομάζεται Tokyo Resilience Project (TRP) για την προστασία της πόλης.
Το έργο θα διαρκέσει 18 χρόνια και θα περιλαμβάνει σημαντικές αναβαθμίσεις υποδομών, όπως η κατασκευή νέων σηράγγων και η εφαρμογή προηγμένων συστημάτων παρακολούθησης για τη διασφάλιση της αστικής πόλης.
Μία από τις αναβαθμίσεις θα είναι η διαπλάτυνση 324 χιλιομέτρων ποταμών για τη διαχείριση των πλημμυρικών υδάτων. Θα κατασκευαστούν επίσης νέες σήραγγες για την αντιμετώπιση των ισχυρών βροχοπτώσεων και την αποτροπή πλημμυρών.
Επιπλέον, το Τόκιο δημιουργεί διαδρομές εκκένωσης και βελτιώνει τα συστήματα αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Θα υπάρξει επίσης λιγότερος συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους δρόμους, καθώς θα αναπτυχθούν νέα πάρκα και ποδηλατόδρομοι.
Ένα νέο δίκτυο επικοινωνιών ενέργειας θα αναβαθμιστεί επίσης – με ενισχυμένα υποθαλάσσια καλώδια και καλύτερες δορυφορικές επικοινωνίες – για να διατηρήσει το Τόκιο συνδεδεμένο και τροφοδοτούμενο κατά τη διάρκεια πιθανών καταστροφών.
Επιπλέον, το TRP ελπίζει να διπλασιάσει τη χωρητικότητα των υφιστάμενων συστημάτων διαχείρισης πλημμυρών, όπως τα υπόγεια δοχεία G-Cans, τα οποία διοχετεύουν την περίσσεια νερού μακριά από την πόλη.
Σε περίπτωση σεισμών, το Τόκιο εγκαθιστά προηγμένα συστήματα παρακολούθησης, όπως το MOWLAS, το οποίο θα παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για τη σεισμική δραστηριότητα.
Και ορισμένα κτίρια θα είναι σχεδιασμένα να αντέχουν σε σεισμούς έως και επτά βαθμών. Ένα από αυτά είναι το Tokyo Skytree, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2012. Η εντυπωσιακή δικτυωτή κατασκευή έχει ύψος 634 μέτρα και συμβολίζει την ανθεκτικότητα του Τόκιο απέναντι στις φυσικές καταστροφές.