Στις 9 Φεβρουαρίου ρίχνει αυλαία ο «Γυάλινος Κόσμος» στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν
Είναι η πρώτη φορά που ο σπουδαίος και πολυβραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης Antonio Latella συστήνεται στο ελληνικό κοινό. Και αυτό συντελείται στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν με ένα καστ Ελλήνων ηθοποιών και με όχημα τον «Γυάλινο Κόσμο», ένα κορυφαίο έργο του διεθνούς δραματολογίου.
Η διεισδυτική και καθαρτική ματιά του Antonio Latella στο εμβληματικό κείμενο του Τενεσί Ουίλιαμς ανέδειξε την επιδραστική δύναμη του συγγραφικού αριστουργήματος, έσπρωξε ακόμα περισσότερο τα πρόσωπα προς την ελευθερία τους και είχε ως αποτέλεσμα έναν τολμηρό, σύγχρονο και με πολλές εκπλήξεις «Γυάλινο Κόσμο».
Μετά από την πρεμιέρα του στο «Teatro Nuovo» στην καρδιά της Νάπολης, και τρεις μήνες παραστάσεων στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, ο ανατρεπτικός «Γυάλινος Κόσμος» σε σκηνοθεσία του Antonio Latella, ολοκληρώνει το ταξίδι του την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου.
Ο Antonio Latella
Καταξιωμένος στην Ευρώπη, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας, ο Ιταλός Antonio Latella έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων και διακρίσεων για το πρωτοποριακό και δυναμικό του σκηνοθετικό στυλ και δηλώνει τακτικά ηχηρό “παρών” στα μεγαλύτερα θέατρα (Theatro Piccolo στο Μιλάνο, Burgtheater στην Βιέννη, Εθνικό Θέατρο της Ρώμης) και σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ. Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του Nuovo Teatro Nuovo στη Νάπολη, ίδρυσε τη δική του θεατρική ομάδα, την stabilemobile compagnia Antonio Latella, και ηγήθηκε του τμήματος θεάτρου της Μπιενάλε της Βενετίας (Biennale di Venezia). Παράλληλα, διδάσκει στις πιο σημαντικές θεατρικές σχολές της Ιταλίας, ενώ είναι ο πρώτος Ιταλός σκηνοθέτης που έχει προσκληθεί στο Φεστιβάλ Βerliner Festspiele, αποσπώντας έτσι μια ιστορική αναγνώριση.
Ο “Γυάλινος Κόσμος” είναι η πρώτη του σκηνοθεσία του Antonio Latella στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται χάρη στη συνάντησή του με την εξαιρετική ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη, η οποία και θα ερμηνεύσει τον κεντρικό ρόλο της Αμάντα. Τη διανομή συμπληρώνουν νέοι σημαντικοί ηθοποιοί, ανάμεσα στους οποίους είναι και απόφοιτοι της Δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης.
Τα έργα του Τενεσί Ουίλιαμς είναι βαθιά αυτοαναφορικά, οι ήρωές του συχνά αποτελούν προεκτάσεις των προσώπων της ίδιας του της οικογένειας – χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων ο “Γυάλινος Κόσμος”. Την ίδια στιγμή αυτός ο δυνατός οικογενειακός πυρήνας μοιάζει να αποτελεί μια δυνατή μεταφορά της Αμερικής ως μητέρας και περικλείει όλες τις δυνάμεις και τις αδυναμίες της χώρας.
Η οικογένεια, είναι ένα θέμα που πάντοτε γοήτευε τον Antonio Latella. Όλες οι θεατρικές του δουλειές, όσο και αν διέφεραν μεταξύ τους, περιστρέφονται γύρω από οικογενειακούς πυρήνες, λες και όλο το θέατρο, με αφετηρία τους μεγάλους τραγικούς, πάντοτε να περιστρεφόταν γύρω από την οικογένεια.
Η προσέγγιση του Antonio Latella
Για τον Antonio Latella θεμελιώδες είναι το ζήτημα της μνήμης: τι είναι ιστορική και τι ατομική μνήμη, η οποία συχνά δεν είναι παρά μια ανάμνηση. Στον “Γυάλινο κόσμο” η δράση ξεκινάει με τις αναμνήσεις ενός γιου. Ένας γιος που επιστρέφει στον τόπο από όπου κάποτε έφυγε, για να μπορέσει να ξαναπεράσει τις τελευταίες μέρες του μαζί με την οικογένειά του.
Το τι είναι αληθινό και τι αλλοιωμένο από τη μνήμη του δεν είμαστε σε θέση να το ξέρουμε, αλλά ούτε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν τα γεγονότα όντως εκτυλίχθηκαν όπως τα θυμάται και όπως μας τα αφηγείται εκείνος. Αυτό είναι και το πραγματικό μυστήριο αυτού του σπουδαίου και συγκινητικού έργου όπου το θέμα της διαφάνειας γίνεται θέμα αναζήτησης.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης
Σκηνοθεσία και Δραματουργία: Antonio Latella
Διανομή Μαρία Καλλιμάνη, Βαγγέλης Αμπατζής, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Νίκος Μήλιας
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Φρυνίχου 14, Πλάκα
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Πέμπτη: 20.00
Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 18.30
Τιμές εισιτηρίων
Πέμπτη, Παρασκευή:
20 ευρώ κανονικό
17 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65, ΑΜΕΑ)
15 ευρώ εξώστης
Σάββατο & Κυριακή:
20 ευρώ κανονικό
18 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65, ΑΜΕΑ)
16 ευρώ εξώστης
Προπώληση:
https://www.more.com/theater/gyalinos-kosmostoutenesi-oyiliams/