Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει ίχνη μιας κλιματικής καταστροφής πριν από 1500 χρόνια που θα μπορούσαν να έχουν εμπνεύσει το σκανδιναβικό μύθο του Ragnarök
Το Ragnarök είναι μια σειρά γεγονότων και φυσικών καταστροφών που κορυφώνονται με τη βύθιση του Μίντγκαρντ και τον θάνατο των Οντίν, Θορ και Λόκι.
Ο θρύλος αφηγείται την ιστορία της δημιουργίας του κόσμου, του τέλους των ημερών και της αναγέννησης.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science Reports, το Ragnarök μπορεί να έχει ρίζες σε ένα πραγματικό κλιματικό γεγονός που προκάλεσε μείωση του πληθυσμού της Δανίας πριν από 1.500 χρόνια.
Κατά τα μέσα του 6ου αιώνα μ.Χ., δύο μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αμερικανική ήπειρο, απελευθερώνοντας μεγάλους όγκους τέφρας και διοξειδίου του θείου στη στρατόσφαιρα, προκάλεσαν μια ριζική στροφή προς ψυχρότερα κλίματα πάνω από το βόρειο ημισφαίριο.
Σύγχρονες αναφορές από κινεζικά χρονικά περιγράφουν τον ήλιο να λάμπει χλωμό και κρύο σαν το φεγγάρι, καλλιέργειες σιτηρών να μην ωριμάζουν και τα αστέρια να καλύπτονται για πάνω από έναν χρόνο λόγω των σωματιδίων ηφαιστειακού υλικού που βρίσκονται ακόμα στη στρατόσφαιρα.
Επιστήμονες από το Εθνικό Μουσείο διεξήγαγαν δενδροχρονολογική μελέτη δειγμάτων δανικής βελανιδιάς για να κατανοήσουν την επίδραση των κλιματικών αλλαγών στην ανάπτυξη δακτυλίων δέντρων και στη δραστηριότητα υλοτόμησης μεταξύ 300 και 800 μ.Χ.
Αυτά τα δείγματα διασταυρώνονται με χρονολογίες πυρήνων πάγου από τη Γροιλανδία, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν μέχρι σήμερα ιστορικές ηφαιστειακές εκρήξεις παρακολουθώντας εναποθέσεις αερολυμάτων και ποσότητες θειικού οξέος μέσω κατακρήμνισης.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι στα τρία χρόνια μεταξύ 539 και 541 μ.Χ., οι δακτύλιοι δέντρων δείχνουν μείωση της ανάπτυξης των δέντρων και υποδεικνύουν ένα σοβαρό παγκόσμιο γεγονός ψύξης που επηρέασε τις συνθήκες ανάπτυξης. Προτείνουν επίσης μια αλλαγή στη χρήση γης με τη μορφή εγκατάλειψης και αναδάσωσης κατά τα άλλα καλλιεργούμενης γης.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης: «Οι χρονολογίες υπογραμμίζουν το κλίμα ως επεξηγηματικό παράγοντα για τις κοινωνικές αλλαγές που βρέθηκαν στο αρχαιολογικό υλικό, όπως οι αλλαγές στις δομές και την υλικότητα των οικισμών, η αναδάσωση και οι τελετουργικές πρακτικές κατά τα μέσα του έκτου αιώνα».
Τα αρχαιολογικά αρχεία αυτής της περιόδου δείχνουν επίσης αύξηση των πολύτιμων αντικειμένων και των αποθέσεων θησαυρού που θάφτηκαν σε όλη τη Δανία.
Οι αρχαιολόγοι προτείνουν ότι αυτές οι αποθέσεις μπορεί να ήταν τελετουργικές προσφορές που προορίζονταν να φέρουν πίσω τον ήλιο, καθώς οι άνθρωποι στη Δανία μπορεί να περίμεναν ένα Fimbulwinter, το προοίμιο των γεγονότων του Ragnarök.