Μύθος ή αλήθεια: Οι κροκόδειλοι κάνουν ότι πνίγονται για να κυνηγήσουν ανθρώπους – Το viral βίντεο


Ένα βίντεο ενός κροκόδειλου που επιπλέει ανάποδα και κουνάει τα μπροστινά άκρα του σε ένα ποτάμι στο Βόρνεο της Ινδονησίας έχει γίνει viral, με τους ανθρώπους να ισχυρίζονται ότι προσποιούνταν δυσφορία για να παρασύρει ανθρώπους στο νερό και να τους επιτεθεί.

Έχουν εξελιχθεί οι κροκόδειλοι σε τέτοιο επίπεδο πονηριάς για να κυνηγούν ανθρώπους;

Τα πλάνα απεικονίζουν έναν κροκόδειλο να επιπλέει ανάποδα, κουνώντας τα μπροστινά του άκρα, πυροδοτώντας ισχυρισμούς ότι το ζώο προσποιείται ότι πνίγεται για να προσελκύσει τους ανθρώπους στο νερό ως δυνητική λεία.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξέσπασαν με εικασίες, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σκόπιμο τέχνασμα κυνηγιού. Το βίντεο έχει συγκεντρώσει πάνω από 50 εκατομμύρια προβολές. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους παραπλανητικούς.

Ετησίως, εκατοντάδες επιθέσεις κροκοδείλων αναφέρονται παγκοσμίως, με τους κροκόδειλους του αλμυρού νερού να είναι οι πιο επικίνδυνοι. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιο είδος κροκόδειλου καταγράφηκε στο βίντεο.

Το Ίδρυμα Κροκοδείλων τονίζει ότι οι συναντήσεις με κροκόδειλους μπορούν συχνά να αποφευχθούν με προσοχή και ευαισθητοποίηση. Ενώ οι κροκόδειλοι είναι γνωστό ότι είναι έξυπνοι και «εξελιγμένοι κυνηγοί», σύμφωνα με μια έκθεση της ScienceDaily, οι ειδικοί αντικρούουν έντονα την ιδέα ότι προσποιούνται δυσφορία για να παγιδεύσουν ανθρώπους.

Το βίντεο έχει διχάσει την κοινή γνώμη. Στο Instagram, μερικοί άνθρωποι υποστήριξαν ότι τα ζώα είναι πιο έξυπνα από τους ανθρώπους και υποστήριξαν την ιδέα των κροκοδείλων χρησιμοποιώντας προηγμένες στρατηγικές κυνηγιού. Άλλοι πίστευαν ότι το ζώο μπορεί να είναι τραυματισμένο ή να παλεύει με περιβαλλοντικούς παράγοντες

Δελεάζουν οι κροκόδειλοι τους ανθρώπους για να μπουν στο νερό; Η γνώμη των ειδικών

Ο Casey Holliday, καθηγητής παθολογίας και ανατομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, δήλωσε στο Newsweek ότι η ιδέα των κροκοδείλων που δελεάζουν τους ανθρώπους προσποιούμενοι ότι βρίσκονται σε κίνδυνο είναι «υστερική».

«Ποιος ξέρει τι έκανε αυτό το ζώο ή αν πάλευε με κάτι… αλλά δεν παρέσυρε τους ανθρώπους στο νερό», εξήγησε ο Χόλιντεϊ.

Ο Gregory Erickson, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι αυτός ο κροκόδειλος προσπαθούσε να δελεάσει τους ανθρώπους στο νερό. Μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν άνευ προηγουμένου. Αυτά τα ζώα είναι εγγενώς αόρατα και δεν χρειάζεται να καταφύγουν σε τέτοια ακραία μέσα για να έχουν πρόσβαση στη λεία».

Ο ζωολόγος Graham Webb, μιλώντας στο LADbible, εικάζει ότι η ασυνήθιστη στάση του κροκόδειλου μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πιάστηκε η ουρά του, εμποδίζοντας την ικανότητά του να κολυμπά.

Ο Brandon Sideleau, ερευνητής που ειδικεύεται στη σύγκρουση ανθρώπου-κροκοδείλου, πρότεινε επίσης στο LADbible ότι ο κροκόδειλος μπορεί να είχε θήραμα στο στόμα του, εμποδίζοντας την κίνησή του.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια τέτοια παραπληροφόρηση μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τους κροκόδειλους μέσω αδικαιολόγητου φόβου και εχθρότητας.

Ενώ το διαδίκτυο συζητά αν αυτός ο κροκόδειλος είναι ένα κύριο θήραμα ή απλά έχει μια κακή μέρα, οι ειδικοί υποστηρίζουν σταθερά το τελευταίο.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ