Κύκλωμα προστασίας: Μεγάλη υπόθεση προστασίας που περιλαμβάνει αστυνομικούς και ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το κύκλωμα φέρεται να αποκόμιζε κέρδη άνω των 85 εκατομμυρίων ευρώ, πουλώντας προστασία σε οίκους ανοχής, καζίνο και λέσχες.
Ο ρόλος της 37χρονης αστυνομικού Μάρθας Παναγιωτούδη
Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης είναι μια 37χρονη αστυνομικός, η οποία, παρά τη βραβευμένη καριέρα της, βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η ίδια φέρεται να παρείχε κρίσιμες πληροφορίες στους επικεφαλής της οργάνωσης.
Η αστυνομικός, η οποία έχει υπηρετήσει σε διάφορες νευραλγικές θέσεις, όπως η Υπηρεσία Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, η Διεύθυνση Αθλητικής Βίας και η Οικονομική Αστυνομία, φέρεται να είχε και στενές σχέσεις με μέλη της αποκαλούμενης «Greek Mafia».
Το e-mail που «έκαψε» την 37χρονη
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Star, από ένα e-mail που στάλθηκε στις 30 Απριλίου ξεκίνησε η έρευνα σε βάρος της 37χρονης αστυνομικού. Αυτό αφορούσε στην αξιωματικό που τότε υπηρετούσε στην Οικονομική Αστυνομία και στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Τμήμα Ανηλίκων.
Ο τίτλος του email ήταν: «Διεφθαρμένη αξιωματικίνα» και μέσα σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε: «Στην οικονομική αστυνομία υπάρχει μία βρώμικη αστυνομικίνα που τη λένε Μάρθα. Εδώ και τρεις μήνες έχει βγει ραντεβού με ανθρώπους που έχουν ολόκληρα γκρουπ με βενζινάδικα και έχει κανονίσει να παίρνει μηνιάτικα λεφτά έως 30.000 ευρώ από τον καθένα για προστασία για να τους ενημερώνει αν γίνει κάποιος έλεγχος ή αν εμπλέκονται σε κάποια υπόθεση της οικονομικής. Στην κουβέντα μαζί τους λέει ότι είναι το Νο 1 της οικονομικής ότι λύνει και δένει».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο άνθρωπος που έστειλε το email την χαρακτήριζε «επικίνδυνη» και «αδίστακτη», ενώ ανέφερε ότι στη Μύκονο αντί να κάνει τη δουλειά της έκανε το αντίθετο.
Οι κατηγορίες και τα στοιχεία
Το κύκλωμα, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 70 άτομα, φαίνεται να λειτουργούσε οργανωμένα, έχοντας ιδρύσει μια εταιρεία σεκιούριτι με γραφεία στη Λεωφόρο Συγγρού. Από το 2021 έως το 2024, τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται στα 84.505.600 ευρώ. Η εταιρεία παρείχε στατική φύλαξη με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, όπως επιτήρηση μέσω καμερών, ενδοεπικοινωνία και χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Τι δηλώνει ο συνήγορος της κατηγορουμένης
Ο δικηγόρος της 37χρονης, Γιώργος Πατρινός, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της πελάτισσάς του στο κύκλωμα. «Η κατηγορούμενη έχει συμβάλει καθοριστικά στην εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων. Η εμπλοκή της δεν είναι αποδεδειγμένη», τόνισε. Επιπλέον, ο δικηγόρος σημείωσε ότι η ποινική δίωξη βασίζεται σε αδύναμες ενδείξεις, ενώ ανέφερε πως «ό,τι απαντήσεις θα δοθούν, θα δοθούν στα αρμόδια όργανα».
Ποιες κατηγορίες βαρύνουν Τους συλληφθέντες
Ειδικότερα οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες, κατά περίπτωση είναι:
– Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (αφορά σε τρεις ηλικίας 58,55 και 37 ετών)
– Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
– Διακεκριμένη απάτη κατά του δημοσίου άνω των 120 χιλιάδων ευρώ κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση
– Δωροδοκία κατά συναυτουργία
– Δωροληψία (αφορά στους τέσσερις αστυνομικούς)
– Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
– Παράνομη οπλοκατοχή
– Παράνομη κατοχή κροτίδων και φωτοβολίδων
– Κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση
Από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών απαγγέλθηκαν κατηγορίες και για τα αδικήματα της διεξαγωγής τυχερών παιγνίων και της μαστροπείας σε άτομα που δεν έχουν συλληφθεί στο παρόν στάδιο της έρευνας.
Οι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί να απολογηθούν σε ανακριτή.
Οι δηλώσεις ειδικών για την υπόθεση
Σύμφωνα με τον Γιώργο Καλλιακμάνη, επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, η υπόθεση αποκαλύπτει τη λειτουργία ενός οργανωμένου κυκλώματος με δύο υποομάδες. Η πρώτη είχε ως αντικείμενο την προστασία οίκων ανοχής και λεσχών, ενώ η δεύτερη επικεντρωνόταν σε οικονομικές απάτες. «Υπάρχουν καταγραφές που δείχνουν άμεση εμπλοκή της συγκεκριμένης αστυνομικού», δήλωσε.