Οι ερευνητές, ανήσυχοι, δεν περίμεναν τέτοιες ανακαλύψεις: «Προφανώς, αυτές οι περιοχές στον μανδύα της Γης είναι πολύ πιο διαδεδομένες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως»
Τι θα γινόταν αν όλα όσα γνωρίζουμε για την τεκτονική των πλακών τεθούν υπό αμφισβήτηση; Μέχρι τώρα, για να καταλάβουν από τι αποτελείται η εσωτερική ζώνη της Γης , μεταξύ του πυρήνα και της λιθόσφαιρας (το πιο κοντινό σε εμάς στρώμα), οι γεωγράφοι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν σεισμογράφους.
Χάρη στους δονήσεις κατάφεραν να υπολογίσουν την ταχύτητα διάδοσης των κυμάτων και να προσδιορίσουν τη θέση των τεκτονικών πλακών. Οι ζώνες βύθισης, οι οποίες αποτελούν τα όρια μεταξύ δύο πλακών, έχουν συνήθως χαρτογραφηθεί από την επιστημονική κοινότητα.
Ωστόσο, γεωφυσικοί από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) ανακάλυψαν ανωμαλίες στον κάτω μανδύα της Γης, που υποδεικνύουν άγνωστες βραχώδεις περιοχές, σύμφωνα με το Phys .
Η απροσδόκητη ανακάλυψη κάτω από ωκεανούς
Ως μέρος της μελέτης τους που δημοσιεύτηκε στις 4 Νοεμβρίου 2024 στο περιοδικό Nature , οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα νέο μοντέλο υψηλής ανάλυσης του μανδύα της Γης. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή προσέγγιση των γεωγράφων, η έρευνά τους βασίστηκε σε μια προηγμένη μέθοδο γεωφυσικής απεικόνισης που ονομάζεται “Πλήρης Αντιστροφή Κυματομορφής ” . Ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση των ιδιοτήτων των υπόγειων υλικών με την ανάλυση της διάδοσης των σεισμικών κυμάτων, ιδιαίτερα στον τομέα του πετρελαίου.
Και κάπως έτσι οι ερευνητές έβαλαν το δάχτυλό τους σε μια εκπληκτική ανακάλυψη: βραχώδεις περιοχές βυθισμένες κάτω από τους μεγάλους ωκεανούς και μέσα σε ηπείρους των οποίων τα όρια δεν αντιστοιχούν με αυτά που γνωρίζουμε. Μία από αυτές τις ζώνες έχει εντοπιστεί συγκεκριμένα κάτω από τον δυτικό Ειρηνικό, κοντά σε μια άλλη ήδη γνωστή, η οποία μέχρι τώρα φαινόταν αδύνατη.
Οι ερευνητές, ανήσυχοι, δεν περίμεναν τέτοιες ανακαλύψεις. «Προφανώς, αυτές οι περιοχές στον μανδύα της Γης είναι πολύ πιο διαδεδομένες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως », εξηγεί ο Thomas Schouten, πρώτος συγγραφέας και διδακτορικός φοιτητής στο Γεωλογικό Ινστιτούτο του ETH της Ζυρίχης.
Προς το παρόν, οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τη φύση αυτών των νέων περιοχών. Αυτές οι ανωμαλίες στον κάτω μανδύα θα μπορούσαν να έχουν διάφορες προελεύσεις.
“Θα μπορούσε να είναι αρχαίο υλικό, πλούσιο σε πυρίτιο, το οποίο υπήρχε από τον σχηματισμό του μανδύα, πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια, και το οποίο έχει επιβιώσει παρά τις συναγωγικές κινήσεις του μανδύα. Ή περιοχές όπου έχουν συσσωρευτεί πετρώματα “πλούσια σε σίδηρο” λόγω σε αυτές τις κινήσεις του μανδύα για δισεκατομμύρια χρόνια» , υπογραμμίζει.
Για τον διδακτορικό φοιτητή, αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή έρευνα για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για την εσωτερική δυναμική της Γης.