συνολικά οκτώ άνθρωποι χτυπήθηκαν από σφαίρες στο Σάου Πάολο της Βραζιλίας
Δυο μέλη του βραζιλιάνικου κινήματος των ακτημόνων εργατών γης (MST) δολοφονήθηκαν από ενόπλους κατά τη διάρκεια επίθεσης που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι έξι συναγωνιστές τους στην πολιτεία Σαν Πάουλου (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσε χθες Σάββατο η κυβέρνηση του προέδρου Λούλα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε την ομοσπονδιακή αστυνομία να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για την «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που μοιράστηκε μέσω X ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, σύμμαχος εδώ και δεκαετίες του MST, εμβληματικού κινήματος της βραζιλιάνικης αριστεράς.
Η επίθεση διαπράχθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στον καταυλισμό Όλγκα Μπενάριου, στην κοινότητα Τρεμεμπέ.
«Ο πρόεδρος Λούλα τηλεφώνησε στην εθνική διεύθυνση του MST και μας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο κίνημα και στις οικογένειες» των θυμάτων, ανέφερε επίσης μέσω X η συλλογικότητα των ακτημόνων εργατών γης.
«Τα πτώματα των δυο θυμάτων βρίσκονται ακόμη στο ιατροδικαστικό ινστιτούτο και η αγρυπνία προβλέπεται για αύριο (σ.σ. σήμερα Κυριακή)», πρόσθεσε το κίνημα αυτό, που ιδρύθηκε το 1984.
Σύμφωνα με τον Πάουλου Τεϊσέιρα, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικογενειακής Γεωργίας, ο οποίος μετέβη επιτόπου, «συνολικά οκτώ άνθρωποι» χτυπήθηκαν από σφαίρες κι ο ένας από τους ακτιβιστές που σκοτώθηκαν στην επίθεση ήταν ο Βαλτζίρ ντο Νασιμέντου, 52 ετών, ηγετικό στέλεχος του κινήματος στην πολιτεία.
Ο εθνικός συντονιστής του MST Ζιλμάρ Μάουρου δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο UOL πως ο αγωνιστής αυτός χτυπήθηκε από σφαίρες στο κεφάλι — στοιχείο που «αποδεικνύει ότι σκοπός ήταν να δολοφονηθεί»
Το MST, που γεννήθηκε καθώς τέλειωνε η στρατιωτική δικτατορία (1964-1985), διεκδικεί βαθιά αγροτική μεταρρύθμιση στη Βραζιλία, αχανή χώρα όπου όμως μεγάλο μέρος των καλλιεργήσιμων γαιών είναι συγκεντρωμένο σε πελώριες ιδιοκτησίες ή εκμεταλλεύσεις.
Το modus operandi του κινήματος είναι να προχωρά σε καταλήψεις εκτάσεων, προκειμένου να ασκήσει πίεση ώστε να γίνει αναδιανομή της γης, κάτι που προκαλεί κατά κανόνα εντάσεις με γαιοκτήμονες και το ιδιαίτερα ισχυρό λόμπι τους.