Βασιλικοί θησαυροί κρυμμένοι από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανακτήθηκαν από καθεδρικό ναό


Η κρύπτη από τον καθεδρικό ναό του Βίλνιους, στη Λιθουανία, έχει να εμφανιστεί από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939

Ιστορικοί θησαυροί που ήταν κρυμμένοι για δεκαετίες αποκαλύφθηκαν στις κρύπτες ενός καθεδρικού ναού, με αντικείμενα που περιλαμβάνουν ταφικά στέμματα και διακριτικά που ανήκουν σε μεσαιωνικούς Ευρωπαίους ηγεμόνες.

Η κρύπτη από τον καθεδρικό ναό του Βίλνιους, στη Λιθουανία, έχει να εμφανιστεί από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του οργανισμού τουριστικής προβολής Go Vilnius την Τετάρτη.

Τα αντικείμενα περιλαμβάνουν ένα στέμμα που ανήκει στον Αλέξανδρο Γιαγκελόν ή Αλεξάντρας Γιογκαϊλάιτις, βασιλιά της Πολωνίας και μεγάλο δούκα της Λιθουανίας, ο οποίος έζησε από το 1461-1506.

Άλλα αντικείμενα περιλαμβάνουν ένα στέμμα, μια αλυσίδα, ένα μετάλλιο, ένα δαχτυλίδι και μια πλάκα φέρετρου που ανήκουν στην Ελισάβετ της Αυστρίας ή Elžbieta Habsburgaitė, η οποία έζησε από το 1436-1505.

Υπήρχαν επίσης ένα στέμμα, ένα σκήπτρο, μια σφαίρα, τρία δαχτυλίδια, μια αλυσίδα και πλάκες φέρετρου που σχετίζονται με την Barbara Radziwiłł ή Barbora Radvilaitė.

Ήταν παντρεμένη με τον Σιγισμούνδο Β’ Αύγουστο ή Ζιγκιμαντάς Αύγουστος, βασιλιά της Πολωνίας και μεγάλο δούκα της Λιθουανίας, και πέθανε το 1551.

«Τα ανακαλυφθέντα ταφικά διακριτικά των μοναρχών της Λιθουανίας και της Πολωνίας είναι ανεκτίμητοι ιστορικοί θησαυροί, σύμβολα της μακράς παράδοσης της λιθουανικής κρατικής υπόστασης, σημάδια του Βίλνιους ως πρωτεύουσας και θαυμάσια έργα χρυσοχοΐας και κοσμημάτων», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος του Βίλνιους Gintaras Grušas σε δήλωση που απέστειλε στο CNN η Αρχιεπισκοπή του Βίλνιους την Πέμπτη.

Τα αντικείμενα θα τοποθετούνταν μέσα στις σαρκοφάγους των βασιλικών όταν αναπαύονταν, και τα στέμματα δεν θα φορούνταν, αλλά θα κατασκευάζονταν μετά το θάνατο για να αποτελέσουν μέρος του ταφικού τάφου, σύμφωνα με τη δήλωση.

«Αυτό αντικατοπτρίζει τις πρακτικές ταφής και τιμής της εποχής», προσθέτει η ανακοίνωση. «Η ανακάλυψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την κρατική μας υπόσταση, καθώς δείχνει τη θέση του καθεδρικού ναού του Βίλνιους ως νεκρόπολη της ελίτ του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας».

«Αυτά τα σύμβολα είναι σημαντικά τόσο για το κράτος όσο και για τον καθένα από εμάς, ως σημάδια της ευρωπαϊκής ταυτότητας, ως διεκδικούμενη ταυτότητα του παλαιού κράτους, ως σημάδι της δύναμης των ριζών μας», δήλωσε η Rita Pauliukevičiūtė, διευθύντρια του Μουσείου Εκκλησιαστικής Κληρονομιάς του Βίλνιους, στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

Τα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1931, όταν ο καθεδρικός ναός καθαριζόταν μετά από μια εαρινή πλημμύρα, αποκαλύπτοντας μια κρύπτη που περιείχε τα λείψανα των ηγεμόνων.

Εκτέθηκαν μέχρι να ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1939, οπότε και κρύφτηκαν. Πραγματοποιήθηκαν αρκετές άκαρπες έρευνες προτού οι ερευνητές στρέψουν την προσοχή τους στις κρύπτες τον Σεπτέμβριο του 2024.

Χρησιμοποιώντας μια ενδοσκοπική κάμερα, τα αντικείμενα ανακτήθηκαν τελικά τον Δεκέμβριο, τυλιγμένα σε εφημερίδες με ημερομηνία Σεπτέμβριος 1939.

«Θα εξεταστούν, θα αποκατασταθούν και θα παρουσιαστούν στο κοινό στο μέλλον», σύμφωνα με την αρχιεπισκοπή.

*Με πληροφορίες από το CNNi


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ