«Έχουμε χάσει τα παιδιά μας λόγω των smartphones» – Το ντοκιμαντέρ που θα αποκαταστήσει τις σχέσεις


Ο Matt και η Emma Willis φιλοξενούν ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον αντίκτυπο των smartphones στη συμπεριφορά των παιδιών

Οι τηλεπερσόνες Matt και Emma Willis δήλωσαν ότι ήθελαν να συμμετάσχουν σε ένα νέο ντοκιμαντέρ επειδή ένιωθαν ότι είχαν «χάσει τα παιδιά τους» στα smartphones.

Συγκεκριμένα, η σειρά δύο τμημάτων είναι ένα κοινωνικό πείραμα που ασχολείται με τις επιπτώσεις των smartphones και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά. Το πρώτο επεισόδιο μεταδόθηκε την Τετάρτη. Οι μαθητές του σχολείου The Stanway School στο Colchester υποβλήθηκαν σε μια σειρά δοκιμασιών με ειδικούς να παρακολουθούν τις αλλαγές στη συμπεριφορά τους καθώς εγκατέλειπαν τα τηλέφωνά τους για 21 ημέρες.

The students stand together in the classroom. Three girls and three boys. They are all wearing school uniform and standing in front of a number of desks and stools.

«Όταν καθίσαμε κάτω με τους γονείς στο σχολείο, τα συναισθήματά αντανακλούσαν σε εμάς», δήλωσε η Emma Willis. Η Emma Willis, η οποία ζει με τον σύζυγό της στο Hertfordshire, δήλωσε στο BBC: «Θέλαμε να συμμετάσχουμε γιατί το ζούμε στο σπίτι. Ανησυχούμε για τον αντίκτυπο που έχουν τα smartphones στα παιδιά μας».

Το ζευγάρι έχει τρία παιδιά, 15, 12 και οκτώ ετών – παρόμοιες ηλικίες με αυτές των μαθητών της 8ης τάξης του προγράμματος. Ο Χάρι, ένας μαθητής που συμμετείχε στο πείραμα, δήλωσε ότι χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό του «τουλάχιστον εννέα ώρες την ημέρα» πριν από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ, «κοιτάζοντας το YouTube, παίζοντας παιχνίδια και στέλνοντας μηνύματα».

Περιέγραψε τη στιγμή που έπρεπε να εγκαταλείψει το τηλέφωνό του: «Ήταν τρομερό. «Είναι σαν να λείπει ένα κομμάτι του εαυτού μου και κάτι που χρειάζομαι στη ζωή μου βρίσκεται τώρα σε ένα κουτί για τρεις εβδομάδες». Αλλά στο τέλος του πειράματος των 21 ημερών είπε ότι ήταν «πιο διαδραστικός» και ότι συνειδητοποίησε ότι «πρέπει να προσέχω τι κοιτάζω [στο διαδίκτυο]».

Η Scarlett δήλωσε ότι της άρεσε να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πειράματος δεν βίωσε «κρίσεις πανικού ή άγχος», κάτι που πίστευε ότι ήταν άμεσο αποτέλεσμα της απαγόρευσης των smartphone.

«Δεν νομίζω ότι βοήθησε το να κάνω scrolling στο TikTok και να μη μιλάω για το πώς αισθανόμουν», δήλωσε.

«Όταν δεν είχα τηλέφωνο ήμουν εντελώς καλά – συγκεντρώθηκα στα μαθήματα, κατάλαβα, ήμουν πιο κοινωνικός, ήμουν ευγενικός με τους ανθρώπους, κατέβαινα κάτω και βοηθούσα την οικογένειά μου… παίζαμε επιτραπέζια παιχνίδια κάθε βράδυ».

«Υπήρξε 17% μείωση άγχους στα παιδιά»

Τώρα πιστεύει ότι «τα smartphones θα πρέπει να απαγορευτούν για τα παιδιά κάτω των 16 ετών.» Ο John Player, διευθυντής του σχολείου The Stanway School, δήλωσε ότι το προσωπικό παρατήρησε σημαντική διαφορά στους μαθητές μετά το πείραμα.

«Υπήρξε 17% μείωση των συμπτωμάτων άγχους στους μαθητές. Ο αντίκτυπος ήταν πολύ γρήγορος», δήλωσε.

«Κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο μια ώρα επιπλέον την ημέρα, γεγονός που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Υπήρξε 18% μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη και 3% βελτίωση στη μνήμη εργασίας σε μόλις 21 ημέρες».

Πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Εκπαίδευσης αποκάλυψε ότι ένα στα τέσσερα παιδιά χρησιμοποιεί πλέον το τηλέφωνό του με τρόπο που μοιάζει με συμπεριφορικό εθισμό.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ